Logo
Vytlačiť túto stránku

Rekonštrukcia kaštieľa vo Svätom Antone úspešne pokračuje

V kaštieli vo Svätom Antone, v ktorom sídli jediné celoslovenské poľovnícke múzeum, prebiehala v roku 2019 rekonštrukcia, ktorá podľa riaditeľa Múzea vo Svätom Antone Ing. Štefana Engela, PhD. úspešne  pokračuje aj v tomto roku. Hlavným cieľom rekonštrukcie je zlepšenie služieb pre návštevníka pri dodržaní prísnych pravidiel obnovy vo vzťahu k národnej kultúrnej pamiatke a k zachovaniu jedinečnej historickej a kultúrnej identity tohto prostredia.

Doporučený rekonštrukcia kaštieľa vo Svätom Antone Foto Štefan Engel rekonštrukcia kaštieľa vo Svätom Antone

V časopise LES&Letokruhy uverejníme podrobné informácie o rekonštrukcii v článku Š. Engela, ktorý v ňom okrem iného uvádza tieto zaujímavé fakty:

„Do záveru roka 2019 bolo preinvestovaných 1 018 646,14 eur s DPH z celkovo vyčlenených prostriedkov, čo celkovo činí cca 31 %. Najviac prác bolo odvedených na projektovej dokumentácii a na čističke odpadových vôd až v 95% plnení. Nasledovalo zriadenie staveniska vo výške 60%, nádvorie vyše 40% objemu realizovaných prác, v barokovej sýpke sú práce na úrovni 34 %, v kaviarni na 29% a takmer 11% z výkonu prác sa uskutočnilo v podzemných priestoroch kaštieľa v suteréne severného krídla. V súčasnosti ku konci februára 2020 sú práce vykonané už vyše 40% z celkovo odvedených prác.

Hlavnou myšlienkou navrhovaných dispozičných úprav je vytvoriť polyfunkčný priestor, ktorý umožní funkčnú a prevádzkovú variabilitu. To znamená, že rekonštruované priestory môžu slúžiť podľa potreby a požiadaviek múzea v prospech verejnosti. Rekonštrukcia sa dotýka nádvoria, suterénych priestorov v severnom a južnom krídle, vybudovanie kaviarne na prízemí južného krídla, obnova banketky na poschodí vo východnom krídle, vybodovanie socialneho zariadenia v barokovej sýpke v prízemí a vybudovanie čističky odpadových vôd, tzv. vegetačná čistiareň.”

 

Naposledy zmenené: utorok, 10 marec 2020 17:12
Prečítané: 1943
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.