Logo
Vytlačiť túto stránku

ÚNIA bije na poplach: namiesto pomoci lesom sa v nich rozmáha štátna mašinéria

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska označuje za luxus Slovenska fakt, že po januárových a februárových víchriciach leží na zemi 600 000 stromov na výmere, ktorá pre ilustráciu predstavuje plochu 1 500 futbalových ihrísk a štát podľa informácií ÚNIE dostal v tejto hrozivej situácii len v elektronickej podobe takmer 1 100 hlásení o náhodnej ťažbe. A to iba za prvé dva mesiace od nadobudnutia platnosti dvoch novelizovaných zákonov – o lese a o ochrane prírody a krajiny. ÚNIA bije na poplach, pretože tieto hlásenia podľa vlastníkov lesov namiesto pomoci pre lesy v nich rozbiehajú štátnu mašinériu.

Doporučený Ílustračné foto Jozef Marko Ílustračné foto Jozef Marko

„Aspoň, že majú úradníci čo robiť, keď lesníci musia sedieť doma! Novelami zákonov a víchricami sa podarilo štátu administratívne „zamestnať“ nielen drobných lesomajiteľov, ale aj armádu štátnych úradníkov. Asi sme najbohatšia krajina, ktorá namiesto pomoci lesu začala minimálne 1 100 konaní, do ktorých rozprávajú okresný úrad, odbor pozemkový a lesný, odbor starostlivosti o životné prostredie a štátna ochrana prírody. Lebo v januári a februári nám zafúkali vetry a za dva mesiace máme na zemi vyše 500 tisíc kubíkov dreva. Pre vašu predstavivosť, je to okolo 600 tisíc kusov stromov a plocha 1 500 futbalových ihrísk.

Podľa zákona o lesoch, platného od 1.1.2020 je obhospodarovateľ lesa povinný ohlásiť dôvod vzniku náhodnej ťažby do siedmich dní odo dňa, keď zistil, že vznikli dôvody na náhodnú ťažbu, najneskôr však do 30 dní od ich vzniku orgánu štátnej správy lesného hospodárstva, ak odhadnutý objem dreva z náhodnej ťažby počas platnosti programu starostlivosti o lesy alebo projektu starostlivosti o lesný pozemok presiahne 15 % zásoby porastu uvedenej v opise porastu alebo náhodná ťažba sa má vykonať na súvislej ploche s výmerou viac ako 0,3 hektára. Z uvedeného vyplýva, že takémuto hláseniu nepodlieha všetka vzniknutá náhodná ťažba.

Prostredníctvom aplikácie od 1.1.2020 do 4.3.2020 bolo doručených spolu 1 092 hlásení, z toho 517 za štátnych obhospodarovateľov lesa a zvyšok za neštátnych obhospodarovateľov lesa. Štátni obhospodarovatelia nahlásili za uvedené obdobie náhodnú ťažbu vo výške 298 519 m³ a neštátni obhospodarovatelia nahlásili za uvedené obdobie náhodnú ťažbu vo výške 216 185 m³. Treba však dodať, že uvedené údaje nie je možné považovať za priebežné údaje za všetkých obhospodarovateľov lesa v Slovenskej republike. Sú to len údaje od tých obhospodarovateľov lesa, ktorí využili pre hlásenie náhodnej ťažby aplikáciu,“ hovorí predseda ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Ing. Milan Ovseník.

Namieste je podľa jeho názoru otázka, či sme skutočne tak bohatá krajina, že potrebujeme trojstupňovú kontrolu v štátnej správe, ktorá zamestnáva armádu štátnych úradníkov? „A neboli by verejné financie lepšie investované na pomoc drobným lesomajiteľom v postihnutých regiónoch na odstraňovanie škôd, spôsobených vyššou mocou, ako na zbytočnú záťaž úradníkov?“, dodáva Ing. Ovseník.

Jozef Marko

 

 

Prečítané: 2242
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.