Logo
Vytlačiť túto stránku

Drobní vlastníci lesov: zjednodušte byrokratické procesy a posuňte peniaze tam, kam patria

V rubrike Neštátne lesy v časopise LES&Letokruhy zverejníme skúsenosti drobných vlastníkov lesných pozemkov z obce Súľov – Hradná v okrese Bytča, hospodáriacich v porastoch v jej okolí. Zhodujú sa na tom, že najväčším problémom je pre malé pozemkové spoločenstvá a drobných lesomajiteľov súčasná legislatíva.

Doporučený Pohľad na obec Súľov-Hradná a jej okolie Foto Jozef Marko Pohľad na obec Súľov-Hradná a jej okolie

Predseda Lesného pozemkového spoločenstva Horňanské a Dúbravka a podieľnik Lesného pozemkového spoločenstva Semerovské Radovan Bušovský zhrnul ich očakávania takto: Zaujímavá je pre nás napríklad dotácia na mimoprodukčné funkcie lesa, aj keď vybaviť všetky potvrdenia a papiere okolo toho dalo poriadne zabrať. Stále však dúfam, že niektoré byrokratické procesy v štátnej správe sa raz podarí zjednodušiť. Na takéto dotácie by mohli byť použité finančné prostriedky z emisných a podobných daní. Jednoducho, kto má zdravý les, čiže zdravé pľúca planéty, dostane peniaze od tých, ktorí ho znečisťujú. Ale koľko peňazí z takýchto daní pôjde na lesné pestovné činnosti a koľko na rôzne vedecké výskumy, analýzy, školenia a iné nezmysly?

Ibaže peniaze, ktoré idú priamo obhospodarovateľovi lesa, skončia v nákupe sadeníc a vo výplatách robotníkov, ktorí si ich tvrdo odpracujú s motykou pri sadení alebo s kosákom pri vyžínaní v lese, tu sa nedá robiť virtuálna práca. Prečo máme toľko rôznych ochranárskych združení? Pretože je to v móde a dá sa v nich ľahko prísť k peniazom na rôzne projekty? Česť výnimkám, ktoré naozaj aj niečo robia. Ale my vieme fungovať v lese a chrániť prírodu, v spolupráci so štátnymi ochranármi nám to funguje. Nepotrebujeme ďalších x subjektov, ani radikálne zmeny zákonov. Stačí, ak nám štát zjednoduší niektoré procesy a posunie viac financií priamo tam, kam naozaj patria.“

Jozef Marko

Prečítané: 2303
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.