Logo
Vytlačiť túto stránku

Komentár: Spoločenská objednávka? Nie sľuby, ale riešenia!

Na stretnutí predstaviteľov odbornej platformy ZACHRÁŇME LESNÉ BOHATSTVO SLOVENSKA so zátupcami siedmich politických strán v Bratislave tento týždeň okrem iného v panelovej diskusii silne zarezonovalo, že štát stále nemá zadefinovanú od verejnosti spoločenskú objednávku, ako má ďalej postupovať v obhospodarovaní lesov. Politici vnímajú ako problém, že verejná diskusia o tom, čo spoločnosť od lesov očakáva, ešte neprebehla a zhodujú sa, že by mala byť vedená odborne, na základe výsledkov vedeckých štúdií a reálnych dát, o ktoré sa môžu politici v rozhodovaní oprieť.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Verejná diskusia o hospodárení v lesoch prebieha na sociálnych sieťach a v masmédiách, vrátane tých bulvárnych, intenzívne a so zhodenými rukavicami v ringu už niekoľko rokov. Dominujú v nej negatívne emócie, polarizujúce spoločnosť, vyvolané najmä masívnym šírením neodborných, účelových a neúplných informácií, názorov a hodnotení. Je preto skutočne chvályhodné, že politici s ambíciou prevziať vládu v tejto krajine po februárových parlamentných voľbách chcú dostať debatu o ďalšom osude našich lesov na odbornú úroveň.

V predvolebnej kampani by nám voličom ale nemali stačiť iba sľuby. Preto nám musia títo politici povedať aj to, ako si predstavujú odborne vedenú verejnú diskusiu o tak vážnej a komplikovanej téme, akou je záchrana a zveľaďovanie lesného bohatstva našej krajiny v aktuálnom stave klimatickej zmeny a rozsiahlych kalamít. Ako chcú tento ušľachtilý cieľ dosiahnuť vo vyhrotenej atmosfére ideových, profesijných a osobných antagonizmov a antipatií, ktoré v nej doteraz prevládajú. Ako chcú dosiahnuť kompromis, ako ho chcú kvantifikovať a ako chcú objektívne zmerať očakávania verejnosti, ktorými sa mienia tomto procese riadiť.

Odborná platforma ZACHRÁŇME LESNÉ BOHATSTVO SLOVENSKA ponúkla politikom konkrétne riešenia, dlhodobé a systémové. Panelová diskusia ukázala, že politici sa s nimi do určitej miery aj stotožnili. Návrhy platformy pritom korešpondujú s výsledkami reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre odbornú platformu spracovala renomovaná agentúra a preto môžu byť vnímané ako doveryhodné. Bude to politikom stačiť? Alebo chcú zadefinovať spoločenskú objednávku k využívaniu lesov v referende, ktoré bude nasledovať po veľkej a nákladnej kampani s propagovaním objektívnych faktov o obhospodarovaní lesov?

Ešte raz: voľby sa blížia a sľuby v kampani politických strán by nám voličom nemali stačiť. Zvlášť naše lesy už veľmi potrebujú namiesto slov systémové, dlhodobé a najmä efektívne riešenia.

Jozef Marko

 

Prečítané: 2092
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.