Logo
Vytlačiť túto stránku

Glosa: O zonácii nezonácii

Na internetovej stránke Bratislavskenoviny.sk je publikovaná správa agentúry TASR o tom, že Horský park v Bratislave, jedna z najhodnotnejších prírodných lokalít, nachádzajúca sa takmer v centre mesta so 4. stupňom ochrany, funguje po novom. Program starostlivosti o chránený areál rozdelil park na bezzásahový, prechodný a edukačno-rekreačný priestor, ktorého súčasťou sú les, lúky a mokrade. Po novom je na viac ako polovici územia parku prioritou najmä ochrana prírody s čo najmenej zásahmi.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Na tlačovej konferencii o tom informovali v prvý jesenný deň zástupcovia hlavného mesta a Štátnej ochrany prírody SR. Zámerom zonácie chráneného areálu Horský park bolo podľa nich zosúladiť stále väčšiu túžbu obyvateľov po prírode, športovaní a rekreácii s ochranou i zachovaním parku. Pre zvýšenie ochrany tejto lokality vypracovali preto štátni ochranári v spolupráci s mestom Bratislava program starostlivosti o toto územie.

Ako je zónovaný Horský park v Bratislave?  

Aktuálne sú už v parku vyznačené jeho jednotlivé zóny. O samotnej zonácii sa môžu návštevníci informovať aj na vstupoch do Horského parku. Jednou zo zón je "les v prírodnom priestore", kde je prioritou ochrana prírody a zachovanie starého lesného porastu s pôvodnými druhmi biotopov. Nebudú sa tam realizovať žiadne zásahy a úpravy prostredia človekom ani výruby či orezy. Mesto a ochranári preto upozorňujú, že návštevníci musia byť v tomto priestore opatrní. Ďalšou časťou parku je "les v prechodnom priestore", čo je nárazníková zóna medzi bezzásahovým a rekreačným priestorom. V tejto lokalite sa bude realizovať čo najmenej zásahov. Vo výnimočných prípadoch sa však budú vykonávať výruby a orezy stromov, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť ľudí.

Časť "les v edukačno-rekreačnom priestore" (ide o takmer polovicu rozlohy Horského parku) bude okrem zachovania starého lesného porastu využitá najmä na vzdelávanie a rekreáciu. Môžu sa tam rúbať nebezpečné stromy, ktoré ohrozujú bezpečnosť, ale aj realizovať orezy konárov, dosádzať dreviny, byliny či umiestňovať lavičky, odpadové nádoby či cvičebné prvky.

V zóne "lúka v edukačno-rekreačnom prostredí" bude hlavnou úlohou zabezpečenie dlhodobej starostlivosti o lúčne spoločenstvá. Lúka sa bude pravidelne kosiť a bude tam možné dosadiť vhodné byliny a umiestniť aj prvky drobnej architektúry. V lokalite "mokraď v edukačno-rekreačnom priestore" vznikne opäť prírodné jazierko s cieľom zachovania a zlepšenia stavu mokrade. Budú tam môcť byť nevyhnutné výruby, orezy, dosádzanie zelene i umiestnenie drobnej architektúry.

Ako to robia v Mestských lesoch Košice bez zonácie?

Výmera Horského parku je podľa zverejných informácií 22 hektárov. Pre porovnanie, Mestské lesy Košice obhospodarujú takmer 19 000 hektárov lesa. Z tejto plochy pripadá na lesy osobitného určenia až 83 percent výmery, na ktorej sú prímestské lesy, čiže územie mestského lesoparku, ďalej lesy v chránených územiach a lesy v ochranných pásmach vodných zdrojov. Podľa vyjadrení košických mestských lesníkov dokážu vďaka citlivému a odbornému prístupu, založenom napríklad na nezasahovaní do mladín vo veku do 20 rokov a do 80 – 100-ročných porastov v čase predrubného pokoja, ponechať 25 percent výmery mestských lesov na prírodu.

A dokážu nielen obhospodarovať lesnícky majetok v súlade s programom starostlivosti o les tak, že výsledky ich práce vysoko oceňujú aj štátni ochrancovia prírody, ale vedia aj zabezpečiť súlad rekreačných a športových potrieb a očakávaní návštevníkov prímestských lesov na okraji i v bezprostrednej blízkosti Košíc so zabezpečením všetkých produkčných a verejnoprospešných funkcií lesa. Žiadnu zonáciu k tomu nepotrebujú. Stačí im odbornosť a charakter. A dôvera v ich profesionalitu.

Jozef Marko

 

Prečítané: 1958
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.