Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesníci a ochranári spoločne pokosili lúku na Poľane

Desiatky lesníkov a ochranárov ručne kosili včera od skorého rána 2,5 hektárovú lúku Dolná Zálomská priamo v kaldere vyhasnutej sopky na Poľane. Pre podmáčanú pôdu a mokrade sa tam ťažké mechanizmy nedostanú. Ide pritom o mimoriadne vzácne územie s množstvom chránených rastlín, ktoré by sa bez pravidelného kosenia z lokality stratili. Reportáž z tejto akcie priniesla včera vo večerných správach spravodajská TA3.

Doporučený Horské lúky na Poľane s čriedami oviec Foto Jozef Marko Horské lúky na Poľane s čriedami oviec

Lúka sa nachádza v Chránenom areáli Dolná Zálomská a rastú na nej vzácne rastlinné spoločenstvá. V reportáži odznelo, že toto územie je považované za jedno z najcennejších v Chránenej krajinnej oblasti Poľana. Pre zachovanie chránených rastlín, ktoré na ňom rastú, je nevyhnutné pravidelné kosenie. „Ak by sa toto územie nekosilo, došlo by k sukcesii, čiže lúka by postupne zarástla, čo samozrejme nechceme. Na Poľane sa nám darí zachovať tieto biotopy vďaka ľuďom, ktorí tu sú. Zároveň sme sa vrátili k tradíciám, ako vidíte, teda ku kosám a hrabliam,“ povedala riaditeľka CHKO Poľana Vladimíra Fabriciusová.

Niektorí kosci dokonca kosili lúku v miestnych krojoch a podľa ich slov si to kosenie lúky na Poľane zaslúži. Lesník František Fodor bol jedným z nich a na kameru povedal, že ručné kosenie je kvalitnejšie a tráva, ktorá vyrastie, je po takomto kosení bohatšia.

Redaktor Martin Dušička v závere reportáže na TA3 skonštatoval, že kým v iných častiach Slovenska majú lesníci a ochranári medzi sebou väčšie či menšie problémy, na Poľane už roky úspešne spolupracujú. „Poľana nás spojila a verím, že to tak ostane na veky vekov,“ dodala V. Fabriciusová.

Kiež by tomu tak bolo čo najskôr aj na zvyšku Slovenska, pozitívne príklady predsa vždy dokážu presvedčiť aj ostatných, že kde sa chce, tam to ide.

 

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: piatok, 12 júl 2019 14:17
Prečítané: 2334
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.