Logo
Vytlačiť túto stránku

Keď povedia ochranári nie, lesníci dostanú zaplatené. Aj štátni

Vo večerných správach verejnoprávnej televízie sa včera venovali zastaveniu náhodnej ťažby v Ľubochnianskej doline. Moderátor správ uviedol príspevok tvrdením, že inšpektori životného prostredia vyšetrujú, či sa vo Veľkej Fatre rúbalo vo vzácnych biotopov hlucháňa. Pripravovaná novela zákona o ochrane prírody a krajiny túto problematiku upravuje. Pred začatím ťažby, a to aj kalamitnej, bude potrebný súhlas ochranárov.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Redaktor povedal, že lesníci v Ľubochnianskej doline donedávna robili náhodnú ťažbu a odvolávali sa na boj s lykožrútom. Pavel Machava, hovorca LESY SR, š.p. vysvetlil, že kalamitnú ťažbu vykonávali štátni lesníci preto, aby zabránili ďalšiemu šíreniu kalamity.

Jeho náprotivok, hovorca Ministerstva životného prostredia SR Tomáš Ferenčák reagoval, že ochranári „už nebudú naháňať mačku za chvost, keď už sa ťaží a musia tam nabehnúť inšpektori. Ale skutočne predtým, ako tam prídu stroje, Štátna ochrana prírody to vyhodnotí, dá súhlas, vtedy môžu. A ak bude podozrenie, že sa poškodí vzácny druh, vzácna lokalita, vzácny biotop, tak vtedy vedia dopredu povedať nie.“

Najzaujímavejšie na príspevku bolo vystúpenie ministerky pôdohospodárstva, ktorá povedala, že ušlý zisk vlastníkov lesov v súvislosti s útlmom ťažby bude štát kompenzovať. „Ak budeme menej rúbať v lesoch, samozrejme, ten príjem rozpočtu LESOV SR bude nižší. Podarilo sa nám dohodnúť aj na úrovni pána premiéra, aj na úrovni pána ministra financií, že ak bude sa menej rúbať v lesoch, tak samozrejme tá kompenzácia musí prísť. Musí prísť nielen pre ostatných - neštátne lesy a cirkevné lesy, ale musí prísť aj pre štátne lesy,“ uviedla pre RTVS G. Matečná.

Prečítané: 3647
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.