Logo
Vytlačiť túto stránku

Poľovnícka hudba na Budatínskom hrade

Krásny slnečný deň sa v priestoroch Budatínskeho hradu v Žiline uskutočnil piaty ročník Česko - Slovenskej súťaže poľovníckych trubačov. Viac ako 180 trubačov zo Slovenskej aj Českej republiky si ,,zmerali sily“ v príjemnej priateľskej atmosfére. Tradícia tejto súťaže siaha už do minulosti, nakoľko súťaž je 42. ročníkom Celoslovenskej súťaže v hre na lesnicu a poľovnícky roh a 39. ročníkom Národní soutěže mysliveckých trubačů.

Doporučený Foto z podujatia trubačov na Budatínskom hrade Foto z podujatia trubačov na Budatínskom hrade

Naozaj nevšedný zážitok prežíval každý jeden človek už v piatok podvečer, kedy sa spojila kultúrna vložka s duchovným prežívaním a vytvorila harmóniu v podobe omše. Netradičná bola najmä vďaka tomu, že na tejto Svätohubertskej omši vo Farskom kostole Sedembolestnej Panny Márie v Žiline na Vlčincoch bola uvedená ,,do života“ a slávnostne posvätená nová klubová zástava Klubu trubačov SR.

Sobotný deň bol venovaný súťaži samotnej. Slávnostne zatrúbili lesnice a otvorili tak súťaž jednotlivcov ako aj skupín v hre na poľovnícke rohy a lesnice. Hudobné preteky boli inšpiráciou pre súťažiach navzájom. Ešte pred vyhlásením výsledkov súťaže ste sa mohli započúvať do tónov z týchto plechových dychových nástrojov na koncerte. Po ňom nasledovalo vyhodnotenie výsledkov.

Prvé miesta v rámci Slovenska vyhrali: v hre na lesnicu Jozef Martiš, v hre na poľovnícky roh in B Jakub Badrna, v hre na poľovnícky roh in Es Michal Olos a v súboroch v hre na poľovnícke rohy in B Trubači OPK Prešov. Z českej strany boli úspešní: v hre na lesnicu Majkus Vojtech, v hre na poľovnícky roh in B Barbora Kalenská, v hre na poľovnícky roh in Es Irena Oršulíkov. V súboroch sa na prvých miestach umiestnili v hre na poľovnícke rohy in B Myslivečtí trubači Tábor a v hre na poľovnícke rohy in Es Trubači OMS Přerov. Uvedení víťazi z Čiech sa zároveň vo všetkých kategóriách stali aj absolútnymi víťazmi spoločnej Česko-Slovenskej súťaže.

Veľká vďaka patrí organizátorom súťaže, a to predsedovi Klubu trubačov SR Ing. Edmundom Hatiarom DiS. Art a riaditeľovi súťaže Ing. Jurajovi Beniačovi. Súťaž by sa nemohla uskutočniť bez partnerov - Klubu trubačů ČMMJ, Slovenského poľovníckeho zväzu Bratislava, Slovenskej poľovníckej komory a Českomoravskej mysliveckej jednoty. Pomoc poskytli aj Považské múzeum v Žiline a Obvodná poľovnícka komora Žilina. LESY SR, š.p. Banská Bystrica, Obvodnej poľovníckej komore Žilina aj Poľovníckej spoločnosti Čerenková ďakujeme za pomoc a finančnú podporu.

Poľovnícki trubači – to nie sú už len zanietení poľovníci. Sú to aj hudobníci s obrovskou láskou k prírode. Príďte sa do tohto druhu umenia započúvať aj vy na 6. ročník Česko-Slovenskej súťaže, ktorá sa uskutoční v júni 2020 v Planej nad Lužnicí.

Mgr. Lucia Blšáková

 

 

Prečítané: 2316
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.