Logo
Vytlačiť túto stránku

Českí a slovenskí trubači opäť ladili

V Lipníku nad Bečvou na uskutočnil 4. ročník Česko-slovenskej súťaže poľovníckych trubačov.

Doporučený Českí a slovenskí trubači opäť ladili

V predvečer súťaže sa konala svätohubertská omša v kostole sv. Jakuba, ktorú celebroval páter Jan Kornek z Dubu na Morave. Zaznela pritom svätohubertská omša in B od Petra Vacka. Po omši nasledoval spoločný koncert trubačov na námestí Tomáša Gariggua Masaryka, kde si publikum mohlo vypočuť známe poľovnícke signály a fanfáry od slovenských a českých autorov.

Súťaž sa uskutočnila aj pri príležitosti osláv 90. výročia založenia Vojenských lesov a statkov ČR. Práve v Lipníku nad Bečvou sídli aj jedna z divízií tejto organizácie. Záštitu nad podujatím prevzal hejtman Olomouckého kraje Ladislav Oklešťka a riaditeľ VLS ČR s.p. Ing. Josef Vojáček. Usporiadateľmi súťaže boli Českomoravská myslivecká jednota, z.s., Klub trubačů ČMMJ, Klub trubačov SR a Slovenský Poľovnícky zväz v spolupráci s mestom Lipník nad Bečvou a Základní uměleckou školou Potštát.

Na slávnostnom otvorení na nádvorí zámockej záhrady sa zúčastnilo približne 300 trubačov. Slovenskú poľovnícku komoru a Slovenský poľovnícky zväz zastupovala Ing. Veronika Vallová, ktorá prítomným odovzdala pozdrav za obe organizácie a pozvala na Slovensko, kde v septembri zaznie HUDBA LESA – XX. ME vo vábení jeleňov vo Sv. Antone 1.9.2018 a II. ME poľovníckych trubačov v Levoči 29.9.2018. Za Klub trubačov Slovenskej republiky sa prihovoril predseda klubu Ing. Edmund Hatiar.
Po oficiálnej časti sa v zámockom parku začali súťažné vystúpenia. V parku okrem trubačov mali stánky aj lesní pedagógovia, ktorí sa venovali deťom a mládeži. V poobedných hodinách sa uskutočnilo veľké finále, do ktorého postúpilo 5 najlepších súborov a sólistov. Program vyvrcholil podvečer vyhlásením výsledkov na námestí Tomáša Gariggua Masaryka.

Samostatne boli vyhodnotení účastníci z Česka a samostatne zo Slovenska. V kategórii sólisti na lesnice v ladení B zvíťazil pán Jozef Martiš, ktorý bol aj najstarším účastníkom súťaže. Najlepším sólistom na lovecké rohy v ladení B bol Bc. Valentín Priehoda. Odniesol si tiež cenu za najlepšieho sólistu – študenta, túto cenu venoval dekan FLD Českej zemědelskej univerzity v Prahe. Najlepším súborom zo Slovenska sa stali Trubači OPK Liptovský Mikuláš v zložení Mgr. Lucia Blšáková, Ing. Edmund Hatiar a Ing. Veronika Vallová. Absolútnym víťazom súťaže sa stal súbor Trubači OMS Přerov. V závere súťažného dňa pani riaditeľka ZUŠ Potštát Jana Kozubíková odovzdala putovný tesák pani Monike Khernovej, vedúcej kancelárie OPK a OkO SPZ v Galante, ktorá všetkých pozvala na nasledujúci ročník súťaže do Galanty.

Prečítané: 2014
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.