Logo
Vytlačiť túto stránku

Aktuálne problémy v ochrane lesa

Národné lesnícke centrum organizuje 1. a 2. februára v Kongresovom centre Kúpeľov Nový Smokovec 27. ročník medzinárodnej konferencie o ochrane lesa.

Doporučený Aktuálne problémy v ochrane lesa

 

Odborným garantom medzinárodnej konferencie s názvom Aktuálne problémy v ochrane lesa 2018 je Lesnícky výskumný ústav Zvolen, Odbor ochrany lesa a manažmentu zveri - Lesnícka ochranárska služba Banská Štiavnica. Konferencia je zameraná na problémy ochrany lesa na Slovensku, v Poľsku a v Českej republike, zdravotného stavu lesov v chránených územiach neštátnych vlastníkov lesov, zdravotného stavu dubových porastov, využívania dronov v ochrane lesa, elektronizácie služieb Lesníckej ochranárskej služby a výsledkov riešenia výskumných projektov Lesníckeho výskumného ústavu so zameraním na ochranu lesa.
Na konferencii sa zúčastní 230 prihlásených lesníkov, vlastníkov lesov, obhospodarovateľov lesov, pracovníkov štátnej správy, výskumných pracovníkov, zástupcov a študentov stredných a vysokých škôl. Účasť potvrdil aj generálny tajomník služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ing. Jaroslav Regec.
Zdravotný stav lesov v súčasnosti ovplyvňujú rozsiahle vetrové kalamity (2004, 2014) a následne mimoriadne premnoženie lykožrúta smrekového na nespracovanej smrekovej drevnej hmote. Najmä na Záhorí na pieskových plochách sa negatívne prejavuje sucho, najviac oslabenou drevinou je tu borovica lesná. K vážnym ochoreniam ďalej patrí hubové ochorenie jaseňa štíhleho, ktoré je podobne decimujúce ako tracheomykózy na brestoch či duboch. V roku 2017 sa lokálne vyskytli nové ohniská premnoženého lykožrúta bukového na buku. V súčasnosti bučiny celoplošne ešte nie sú ohrozené, ale je to signál, že ani bučiny nie sú bez významných škodlivých činiteľov, najmä v aktuálnych rýchlo sa meniacich klimatických podmienkach.
Účastníci konferencii si pripomenú aj okrúhle 120. výročie vzniku lesníckeho výskumu na území Slovenska (1898 Banská Štiavnica – 2018 Zvolen) ako aj 100. výročie vzniku Československej republiky (1918).

 

Naposledy zmenené: utorok, 30 január 2018 20:07
Prečítané: 3021
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.