Logo
Vytlačiť túto stránku

Novela pomôže riešiť problémy spoločenstiev

Návrh novely zákona o pozemkových spoločenstvách, ktorý predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, prešiel v parlamente do druhého čítania.

Doporučený Novela pomôže riešiť problémy spoločenstiev

Novely sa týka vnútornej organizácie a fungovania pozemkových spoločenstiev, vzťahu pozemkových spoločenstiev so Slovenským pozemkovým fondom a správcom lesného majetku štátu, či zabezpečenia riadnej starostlivosti a obhospodarovania poľnohospodárskych a lesných pozemkov, respektíve lesných porastov. Novela má taktiež zásadným spôsobom zasiahnuť do konania okresných úradov pri vedení registra pozemkových spoločenstiev a rieši aj viac detailnejších nedostatkov súčasnej právnej úpravy. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť od júla budúceho roka.

Návrh zákona reaguje na skúsenosti z aplikačnej praxe zákona tak na strane orgánov štátnej správy, ako aj na strane pozemkových spoločenstiev a ich členov a jednak na dlhodobé problematické otázky vyplývajúce z existencie špecifického typu nedeliteľného spoluvlastníctva (spoločná nehnuteľnosť) a jeho organizačného substrátu (pozemkové spoločenstvo), ktoré pretrvávajú v našom právnom poriadku ako určitý anachronizmus feudálneho práva. Má upraviť možnosti novej ústavnoprávnej ochrany poľnohospodárskej a lesnej pôdy, a to najmä tým, že sa vytvárajú a posilňujú možnosti usporiadania vlastníctva spoločnej nehnuteľnosti, ako aj možnosti nadobudnutia vlastníctva podielov spoločnej nehnuteľnosti spoluvlastníkmi alebo samotným spoločenstvom. Okrem iného to má pôsobiť proti nadobúdaniu vlastníctva týchto podielov v prospech tretích osôb, ktoré získavajú vlastníctvo lesných pozemkov so špekulatívnymi zámermi.

Prečítané: 3587
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.