Logo
Vytlačiť túto stránku

O prípade exministrov rozhodne generálna prokuratúra

Prípad exministrov životného prostredia Lászlóa Miklósa (SMK) a Jaroslava Izáka (SNS), ktorí od roku 2012 čelia obvineniu zo zločinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia a Izák aj z marenia úlohy verejným činiteľom, je v súčasnosti na generálnej prokuratúre.

Doporučený O prípade exministrov rozhodne generálna prokuratúra

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry navrhol zastaviť ich trestné stíhanie, lebo skutok, pre ktorý je vedené, nie je podľa neho trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci. Potvrdil to v máji hovorca policajného prezídia Martin Wäldl. Prípad dozoruje prokurátor Okresnej prokuratúry Poprad. Nadriadená prešovská krajská prokuratúra celý spisový materiál predložil Generálnej prokuratúre SR na rozhodnutie o ďalšom postupe, informoval agentúru SITA hovorca prešovskej krajskej prokuratúry Marian Spišák.

Prešovská krajská prokuratúra doručila kompletný vyšetrovací spis generálnej prokuratúre 23. augusta, potvrdila hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová. Ide o rozsiahly spisový materiál, obsahujúci osem zväzkov vyšetrovacieho spisu (3 149 strán) a devätnásť zväzkov príloh (cca 20 000 strán). "Generálna prokuratúra v súčasnosti vyšetrovací spis skúma s cieľom upraviť ďalší postup orgánov činných v trestnom konaní v predmetnej trestnej veci," dodala Tökölyová.

Exministri čelia obvineniu, pretože po veternej kalamite v roku 2004 nepovolili ťažbu dreva v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách. Popadané stromy v najvyššej chránenej oblasti požieral lykožrút. Ministri ťažbu odmietli a zvolili ekologický prístup samoobnovy lesa. Exministrov sa zastal v roku 2012 vtedajší šéf envirorezortu Peter Žiga, ktorý bol presvedčený, že bývalí šéfovia rezortu postupovali v zmysle zákona. To, že sú obvinení, označil za „trochu zvláštne".

© 2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prečítané: 2499
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.