Logo
Vytlačiť túto stránku

Historickú školu nepredávajú

Budovu najstaršej lesníckej školy v Liptovskom Hrádku chce župa zachrániť.

Doporučený Historickú školu nepredávajú

Mesto Liptovský Hrádok zastávalo v rámci Uhorska významné miesto v oblasti starostlivosti o lesy a lesníckeho vzdelávania. Práve tu postavili v roku 1800 úplne prvú lesnícku školu na území Uhorska. Dnes nenápadná budova s opadanou omietkou chátra. Priestory slúžili najprv lesníkom, naposledy neďalekej drevárskej škole, študenti tam mali dielne. Postupne klesal záujem o povolanie stolára a škola dielne už nepotrebovala. Keď samostatná drevárska škola zanikla, zostala prázdna budova na pleciach zriaďovateľa, teda Žilinského samosprávneho kraja.

„Budovu prvej lesníckej školy považujeme za historicky najcennejšiu budovu mesta. Je v zlom stave a jej rekonštrukcia bude veľmi nákladná," povedal primátor Branislav Tréger.
Mesto však budovu nevlastní. Starať sa o ňu musí samosprávny kraj. Župa chcela starú historickú budovu pôvodne predať vo verejnej obchodnej súťaži. Župan Juraj Blanár sa pred časom vyjadril, že dúfa, že takýmto spôsobom nájdu partnera, ktorý jej nájde nové využitie s ohľadom na slávnu históriu. Zo zámeru však pre význam samotnej budovy napokon ustúpila a budovu nepredá.

„Je pre nás dôležité udržať historickú tradíciu jedinečnej budovy, ktorá bola prvou lesníckou školou v Uhorsku. V budove sme zatiaľ uskutočnili potrebné podoprenie stĺpov, aby nedošlo k jej d'alšiemu poškodeniu. Naším cieľom je pokračovať v záchrane tejto národnej kultúrnej pamiatky podobne, ako sme postupovali aj pri ďalšej školskej budove s významnou históriou, ktorá sa nachádza na Hradnej ulici, kde sa nám podarilo kompletne zrekonštruovať jej strechu," povedala Lenka Záteková, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja. Župa v súčasností hľadá pre budovy ďalšie využitie a definitíva v tomto smere ešte nepadla.
Zdroj: Liptovské ECHO

Prečítané: 2146
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.