Logo
Vytlačiť túto stránku

Oslava lesa

Vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu sa v sobotu 9. júla už po pätnástykrát uskutočnili celoslovenské oslavy Dňa stromu. Program jubilejného ročníka bol mimoriadne bohatý, pestrá ponuka prilákala do areálu Lesníckeho skanzenu približne 17-tisíc návštevníkov.

Doporučený Oslava lesa

 V úvodnej časti podujatia sa publiku prihovoril so svojím vyznaním lesu herec Ľubo Roman. Návštevníkov privítal poverený generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Jozef Staško a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Deň stromu bol zároveň 3. celoslovenským stretnutím lesníkov, ktoré usporiadala Slovenská lesnícka komora. Tá každoročne udeľuje Cenu Jozefa Dekreta Matejovie za významný prínos k rozvoju lesníctva. Tohtoročným laureátom ceny sa stal vysokoškolský pedagóg a propagátor prírode blízkeho obhospodarovania lesov Milan Saniga. Po udelení ocenenia ministerka Gabriela Matečná zasadila strom roku 2016 – topoľ osika. V kultúrnom programe vystúpil dievčenský spevácky zbor Cambiar La Música, gitarista David Bílek, folklórne súbory Mostár a Technik, Cigánski diabli, skupina Korben Dallas a speváčka Zuzana Smatanová. Organizátori ďalej predstavili verejnosti dokumentárny film Krajina bez tieňa z produkcie Slovenskej lesníckej komory, ktorého cieľom je priblížiť verejnosti význam lesa a jeho obhospodarovania. Na podujatí tiež predstavili knihu Európa lesom. Celý areál skanzenu ožil v sobotu ukážkami remesiel, ktoré súvisia s lesom a drevom. Pre detských návštevníkov pripravili pútavú poznávaciu hru na 32 stanovištiach. Veľký záujem vzbudili ukážky približovania dreva konským a volským záprahom.

Slovenskí lesníci privítali na Dni stromu čelných predstaviteľov štátnych lesníckych podnikov z Čiech, Poľska a Maďarska, ktorí v predvečer podujatia podpísali Memorandum o spolupráci. Jeho cieľom je získať viac peňazí z eurofondov, rýchlejší prenos odborných informácií, koordinácia stanovísk či vzájomná mediálna podpora. "Podpis memoranda s našimi kolegami z Visegrádskej štvorky (V4) je významným impulzom pre rozvoj spolupráce a nadobúda vyšší zmysel v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ. Chceme byť lídrami v procese zlepšovania starostlivosti o lesy a medzinárodné skúsenosti nám v tom môžu byť mimoriadne užitočné,“ skonštatoval Jozef Staško.

© 2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prečítané: 2786
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.