Logo
Vytlačiť túto stránku

Vo Zvolene odštartujú celoslovenské lesnícke dni

Odmenu dostane každý, kto príde v zelenom oblečení.

Doporučený Vo Zvolene odštartujú celoslovenské lesnícke dni

Zástupcovia lesníckych inštitúcií z celého Slovenska sa v piatok 22. apríla vo Zvolene stretnú so širokou verejnosťou, aby spoločne oslávili Lesnícke dni. Mesto pod Pustým hradom bude zelenšie ako zvyčajne. A to nielen mestskou zeleňou a zelenými vlajkami na hlavných prístupových cestách, ale najmä koncentráciou lesníkov na námestí. Do Zvolena prídu prezentovať skutočnosť, že lesy sú bohatstvom a pýchou našej krajiny. Produkujú životodarný kyslík a drevo, sú zásobárňou vody, poskytujú úkryt lesnej zveri, môžeme v nich zbierať huby, lesné plody i oddychovať. Súčasťou otváracieho ceremoniálu bude premiéra filmu Krajina bez tieňa.

Hlavné motto desiateho ročníka Lesníckych dní znie Zelená dekáda – rastieme ďalej! Uplynulú desaťročnicu podujatia sa organizátori rozhodli zmapovať prostredníctvom troch krátkych reportáží na témy Desaťročnica lesníckych dní, Úspešný príbeh lesnej pedagogiky a Dekáda slovenských lesov, lesníkov a lesníctva. Novinkami tohto ročníka bude čarovný les s množstvom zvieratiek a prekvapení, drevený kolotoč pre najmenších a prírodné laboratórium. Tradičné lesnícke činnosti oživia netypické aktivity, napríklad výroba šperkov z parožia a výstava žiackych prác z recyklovaného materiálu. Počas celého dňa bude na pódiu kultúrny program, ktorý naplnia najmä detskí účinkujúci z rôznych tanečných a folklórnych súborov. Podvečerným lákadlom nielen pre mladšiu generáciu sú hudobní hostia – Zuzana Smatanová a skupina Hex. Motiváciou prísť v tento deň medzi lesníkov je aj výzva, ktorá sľubuje odmenu. Kto príde v zelenom oblečení, bude odmenený.

Štafetu podujatí postupne prevezme Bratislava, Kežmarok a Košice a nasledovať bude aj množstvo sprievodných podujatí po celom Slovensku. Zavŕšením lesníckych dní bude 1. mája otvorenie sezóny v skanzene vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu. Lesnícke dni na Slovensku sa konajú od roku 2007. Prostredníctvom spolupráce lesníckych inštitúcií vytvárajú možnosť aktívnej komunikácie so širokou verejnosťou a prezentáciu lesníctva. Hlavným koordinátorom celoslovenského projektu je Národné lesnícke centrum vo Zvolene.
Tlačovú správu o podujatí agentúre SITA poskytla Dana Loyová z Národného lesníckeho centra vo Zvolene.

© 2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Naposledy zmenené: streda, 20 apríl 2016 20:48
Prečítané: 1929
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.