Logo
Vytlačiť túto stránku

Pohroma obrubnica americká

Dovliekli ju náhodne v dreve a teraz šarapatí v ihličnatých lesoch.

Témou mesiaca október v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote sú suché entomologické preparáty obrubnice americkej (Leptoglossus occidentalis). Ako uviedla biologička GMM Monika Gálffyová, návštevníci uvidia celkovo päť preparátov tohto hmyzu, ktoré patria medzi zbierkové predmety múzea z oblasti biológie.

 

Bzdocha obrubnica americká je inváznym druhom severoamerického pôvodu. V Európe ju prvýkrát zaznamenali v Taliansku v roku 1999, kam ju pravdepodobne náhodne dovliekli s nákladom dreva. V priebehu niekoľkých rokov sa rozšírila po celom kontinente. Na Slovensku ju prvýkrát zaznamenali v roku 2007, informovala biologička.

Obrubnica americká sa živí prevažne mladými vyvíjajúcimi sa šiškami ihličnatých drevín. Môže spôsobiť zastavenie ich rastu, zrastenie semien s lupeňmi šišiek a vyžrať obsah samotných semien. Je preto považovaná za škodcu ihličnanov.

 

V jesenných mesiacoch je možné dospelé jedince tohto hmyzu pozorovať v okolí porastov ihličnatých drevín aj v Rimavskej Sobote. Jedince, ktoré máme v našej zbierke, boli zozbierané 8. októbra 2012 zo steny budovy Gemersko-malohontského múzea, uzavrela Gálffyová.
Zdroj: sme.sk

 

Prečítané: 4481
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.