Logo
Vytlačiť túto stránku

Odborári o kríze

Odborový zväz DREVO LESY VODA (DLV) zorganizoval v Ružomberku 5. a 6. mája konferenciu na tému Dopady krízy na lesníctvo a sociálny dialóg. Konferenciu organizačne zastrešila aj medzinárodná Nadácia Fridrich Ebert, Lasy panstowe  Poľska a Zviazok lesnikóv Polskich.

Zamestnanci v lesnom hospodárstve na Slovensku pocítili v roku 2009 hospodársku krízu a kritický hospodársky rok tak, že neboli naplnené finančné a materiálne benefity vyplývajúce z vyššej kolektívnej zmluvy, konkrétne zamestnanci š.p. Lesy SR mali po dobu 4 mesiacov skrátený pracovný týždeň na 4 dni, bez nároku na alikvótnu čas platu.

V poľských štátnych lesoch nemali vlani zamestnanci pol roka prémiovú zložku mzdy, ktorej výška sa podľa kolektívnej zmluvy určuje každý mesiac v nadväznosti na hospodárky výsledok.

 

Poľskí a slovenskí odboroví predáci si prišli vymeni skúsenosti z riešení najzávažnejších problémov pôsobenia krízy a porovnávajú opatrenia na riešenie jej dopadov či spôsoby sociálneho dialógu a kolektívneho vyjednávania.
Perspektívou je zrovnoprávnenie sociálnych istôt lesníkov v EÚ.

prof. Július Novotný, CSc., generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva ministerstva pôdohospodárstva a splnomocnenec vlády pre ochranu smrečín:

„My musíme zabezpeči enviromentálnu službu pre spoločnos a očakávame, že spoločnos bude za to plati. To neznamená, že drevo nebudeme aži, drevo je predsa trvalo sa obnovujúca ekologická surovina, ale zdá sa, že z toho nevyžijeme. Kríza ukázala lesníkom, že došli na križovatku a dnes musíme ís ďalej. Máme stratégiu, potrebujeme finančný mechanizmus, politickú podporu a akceptáciu spoločnosti.“

Slovensko-poľská spolupráca je v oblasti lesného hospodárstva pilotnou pre východoeurópske krajiny EU. Je aktívna od roku 2008, kedy generálny riaditelia štátnych lesov oboch štátov uzavreli rámcovú zmluvu o partnerských projektoch. Najvýznamnejším výstupom spolupráce je v súčasnosti realizovaný cezhraničný projekt REW-BE-LAS, t.j. revitalizácia beskydských lesov v hodnote 5,5 milióna eur, ktorý bol úspešný v  Programe Cezhraničnej spolupráce Poľská republika – Slovenská republika  2007 – 2013, kofinancovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
vep

Prečítané: 1178
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.