Logo
Vytlačiť túto stránku

Vláda podľa vlastníkov nenaplnila program

Podľa Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska vláda nenaplnila svoj program ohľadom opatrení na vytvorenie priaznivých podmienok pre vlastníkov lesov a celý lesnícky sektor.

"Po skončení prakticky štvorročného funkčného obdobia musíme konštatova s ľútosou, že síce boli a sú vo vládnom programe, ale ich naplnenie je buď minimálne, alebo pri niektorých prakticky žiadne," povedal predseda únie Juraj Vanko.

 

Cieľom týchto opatrení vlády malo by zabezpečenie ústavných práv vlastníkov lesov, zrovnoprávnenie odvetvia lesného hospodárstva v rámci rezortov pôdohospodárstva a životného prostredia a tiež vytvorenie priaznivých podmienok pre dosiahnutie jeho konkurenčnej schopnosti v rámci Európskej únie.

 

Naplnenie ústavných práv vlastníkov lesov pri obmedzeniach vlastníckeho práva ochranou prírody mal zabezpeči nový zákon. Ministerstvo životného prostredia podľa únie práce na príprave tohto zákona presunulo až na rok 2010, teda podľa J. Vanka sa na ňom opätovne začne pracova až po voľbách do Národnej rady SR.

 

Vláda vo svojom programovom vyhlásení chcela rieši aj daň z lesných pozemkov. Záležitos sa však nerieši a dochádza k opačnému efektu v tom, že medziročne táto daň rastie v priemere od 20 do 100 %.

 

Legislatívne mala vláda dorieši aj problém vymáhania majetkovej ujmy vyplývajúcej z budovania a prevádzky líniových stavieb. Novela zákona o energetike prijatá v roku 2008 však tieto záležitosti nerieši. Riešenie cestou novelizácie lesného zákona sa ukázalo ako neúčinné, pretože prevádzkovatelia líniových stavieb trvajú na svojom právnom názore, že sú viazaní iba zákonom o energetike.

 

Ďalším opatrením, ktoré vláda doteraz nenaplnila je použitie časti prostriedkov, ktoré odvádzajú znečisovatelia ovzdušia do environmentálneho fondu na revitalizáciu lesov poškodených emisiami. Aktuálne o použití týchto prostriedkov rozhoduje iba rezort životného prostredia aj napriek tomu, že znečisovanie ovzdušia je jedným zo zásadných faktorov poškodzovania lesov. Aj keď únia regionálnych združení túto úlohu vyhodnotila ako nesplnenú, naplnenie tohto cieľa očakáva reorganizáciou ústrednej štátnej správy a síce prenosom kompetencií z rezortu životného prostredia na rezort pôdohospodárstva.

 

Vláda si tiež dala za úlohu vytvori predpoklady pre zrýchlenie procesu usporiadania vlastníctva k pozemkov, reštitúcií a odovzdávania pozemkov do užívania ich skutočným vlastníkom. Podľa vlastníkov neštátnych lesov však štát nevyužíva základné veci, ktoré pri riešení tohto problému využi môže. "Tvrdíme, že je hanba pre tento štát, keď po dvadsiatich rokoch stále máme okolo 260 tis. hektárov lesov neodovzdaných vlastníkom," povedal J. Vanko.

(webnoviny.sk, sita)

Prečítané: 973
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.