Logo
Vytlačiť túto stránku

Šetrenie!

Poverený generálny riaditeľ Lesov SR Ján Beňa v rozhovore, ktorý uverejnili Hospodárske noviny 13. 7. 2009.


Odvolali ste už odborných riaditeľov podniku. Čo urobíte ďalej?

 


„Odvolal som všetkých štyroch. S niektorými sa ešte budem rozpráva a je pravdepodobné, že ostanú v podniku pracova. Musíme však urobi aj viaceré úsporné opatrenia na stabilizáciu firmy. V utorok budem ministra Becíka informova o svojich ďalších predstavách.

 

Aké sú?

 

„Lesy SR majú veľkú réžiu. Treba ju zníži a zároveň udrža riadny pracovný režim. Aby sa neopakovala situácia spred prvého júla. Vtedy sa pracovalo len štyri dni v týždni a za piaty nedostávali ľudia ani 60 percent mzdy."

 


Do ekonomiky firmy zasahovali aj politické strany. A to aj do obchodu s drevom. Dokázali by ste čeli takýmto tlakom?

 


„Všetko je otázka osobného postoja a postupu, a vec osobnej statočnosti."


Vášmu predchodcovi Jozefovi Minďášovi robil poradcu Ján Gálik, za predsedu ¼S-HZDS Vladimíra Mečiara. Bude radi aj vám?

 


„Som natoľko skúsený, že žiadneho externého poradcu nepotrebujem. Mojím poradným orgánom je zo zákona len porada vedenia podniku a jeho riaditeľov. Radi sa však budem aj s členmi dozornej rady, hoci je to kontrolný orgán. Komunikujem aj s odborovou organizáciou.

 


Pokúsite sa iniciova aj zmenu legislatívy? Lebo problémom je nielen ažba dreva, ale aj jeho evidencia, čo s ním umožňuje neprehľadne hospodári.

 


„Na zmenu legislatívy veľa priestoru nevidím. Poctivos pri ažbe dreva je otázkou ľudského faktora a kontroly. Polícia a daňové úrady už v Lesoch SR mnohé veci preverujú. Kontrolu robí aj dozorná rada. Napríklad aj výhodnos či nevýhodnos zmlúv s odberateľmi dreva. Ak to bude právne možné, nevýhodné zmluvy sa pokúsime zmeni alebo zruši.

 


Znížite kvôli úsporám počet lesných závodov z dvadsašes na polovicu?

 


„Je to jedna z možností, ako ušetri. V podniku musíme dosiahnu taký ekonomický stav, že bude „šľapa“ aj keď je hospodárska kríza."

Prečítané: 2153
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.