Logo
Vytlačiť túto stránku

Cykloturistický náučný chodník SIGORD

Odštepný závod Prešov š.p. LESY SR sprístupní v tomto roku už druhý- tento raz cykloturistický lesný náučný chodník SIGORD. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v nedeľu, 14.septembra, o 10.00 hod. v obci Zlatá Baňa, čas Sigord.

Náučný chodník SIGORD je druhým chodníkom Odštepného závodu Prešov, pričom prvý -Tajch, sprístupnili verejnosti len pred štyrmi mesiacmi.

Špecifikom LNCH SIGORD, ktorého pomenovanie je odvodené od názvu miestnej rekreačnej oblasti, sú dve trasy.

Prvá je lesná- detská, v dåžke 2.900 metrov so 70 metrovým prevýšením.

Druhá trasa je určená pre cyklistov, s 90 metrovým prevýšením a dåžkou 3.000 metrov. Celý chodník je charakterizovaný ako stredne náročný, situovaný je v pohorí Slánske vrchy a prechádza katastrálnymi územiami obcí Kokošovce a Zlatá Baňa.

Na jeho trase je umiestnených 24 informačných tabúľ. Okrem histórie lesníctva / plavebný vodný kanál, lesná železnička, Pamätný háj Alžbety Bavorskej či Jubilejný háj na Sigorde / zachytávajú podoby súčasného lesníctva, akými sú význam lesa a jeho funkcie , lesná škôlka a výchova porastov, nechýba však ani poľovníctvo, starostlivos o zver, poznávanie prírody, fauny a flóry danej oblasti. Svoje miesto tu majú aj informácie o škole v prírode a lesnej pedagogike.

Súčasou trasy je aj niekoľko oddychových zón v podobe studničiek, altánkov, ohnísk a lavičiek.

V rámci programu bude cca o 13.00 hod. kladenie vencov na pamiatku vypálenia obce Zlatá Baña v II. svetovej vojne a súčasou bude aj zoskok parašutistov a bohatý kultúrny program.

Lesný náučný chodník SIGORD tak bude 5-ym náučným chodníkom, ktorý š.p. LESY SR sprístupnili v tomto roku a druhým, ktorý pripravil Odštepný závod Prešov.

V rámci Slovenska je verejnosti k dispozícii celkom 20 lesníckych náučných chodníkov.

(afa)

Prečítané: 2086
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.