Logo
Vytlačiť túto stránku

O problémoch škôlkarstva aj o hynutí smrečín

Aktuálnym problémom lesného škôlkarstva, semenárstva a umelej obnovy lesa bude 11. až 12. júna 2008 venovaný medzinárodný seminár v Liptovskom Jáne.

Ide o siedmy ročník podujatia, ktoré prostredníctvom špecializovaného pracoviska - Strediska kontroly lesného reprodukčného materiálu v Liptovskom Hrádku organizuje Národné lesnícke centrum. Cieľom je predstavi odbornej verejnosti najnovšie poznatky z oblasti lesného semenárstva, škôlkarstva a umelej obnovy lesa, ale aj poskytnú informácie o riešení tejto problematiky v zahraničí.

Odborným garantom seminára je riaditeľ Národného lesníckeho centra – Lesníckeho výskumného ústavu Zvolen Ing. Milan Zúbrik, PhD. a odborným konzultantom Ing. Miriam Sušková, vedúca Strediska kontroly lesného reprodukčného materiálu Národného lesníckeho centra.

Program tohtoročného seminára bude okrem problematiky lesného reprodukčného materiálu zameraný aj na problematiku tzv. „hynutia smrečín“ a to nielen v Slovenskej republike, ale aj v susednom Česku, Poľsku a Nemecku.

Dôležitou súčasou seminára bude sprostredkovanie informácií o možnostiach získania finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov EÚ na financovanie činností v tejto oblasti lesného hospodárstva.

Úspešná umelá obnova lesa a dopestovanie kvalitného a stabilného lesného porastu úzko súvisí nielen s produkciou kvalitného sadbového materiálu, ale aj s kvalitou samotného zalesňovania a ďalším obhospodarovaním založených kultúr. Zámerom organizátorov je oslovi nielen producentov lesného reprodukčného materiálu, ale aj obhospodarovateľov lesa a prispie tak k ich ďalšiemu vzdelávaniu a rozširovaniu poznatkov v tejto oblasti lesného hospodárstva.

Príspevky zahraničných hostí prinesú informácie o témach, ktoré riešia jednotlivé odborné pracoviská v oblasti produkcie a kontroly lesného reprodukčného materiálu a umelej obnovy lesa so zameraním na obnovu smrekových porastov.

Domáce príspevky budú zamerané na informácie z oblasti nových technologických postupov pri produkcii a používaní sadbového materiálu a pri ochrane proti škodlivým činiteľom v lesných škôlkach, na problematiku zachovania kvalitnej základne zdrojov lesného reprodukčného materiálu na Slovensku a tiež poskytnú informácie o možnostiach obchodovania s lesným reprodukčným materiálom v rámci EÚ.

(nlc)

.

Prečítané: 991
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.