Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesníci sú efektívnejší

Predbežné výsledky hospodárenia za rok 2007 potvrdzujú trend zvyšovania efektívnosti a konkurencieschopnosti lesného hospodárstva Slovenskej republiky pri zachovaní obhospodarovania lesov trvalo udržateľným spôsobom.

Takúto informáciu vzala v stredu na vedomie vláda. Ako sa píše v správe, ktorú kabinetu predložila ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová, v roku 2007 dosiahla výmera lesných pozemkov 2 007 tis. ha, čo je približne na úrovni minulého roka. Lesnatos, ako percentuálny pomer celkovej výmery lesných pozemkov z celkovej výmery Slovenska (4 903 tis. ha) bola v tom istom roku približne 41 %. V dôsledku nárastu požiadaviek na zabezpečovanie verejnoprospešných funkcií lesov podiel hospodárskych lesov v porovnaní so stavom v minulosti klesá. Zvyšuje sa výmera ochranných lesov a lesov osobitného určenia, ktorých poslaním je plni najmä ekologické a sociálne funkcie.

Štátne podniky a organizácie lesného hospodárstva v pôsobnosti MP SR v roku 2007 vyažili 4,5 mil. m3 dreva, čo je približne na úrovni ažby dreva v roku 2006. Objem ažby ihličnatých drevín v týchto podnikoch predstavoval 2,7 mil. m3 a ažba listnatých drevín dosiahla 1,8 mil. m3. Aj v roku 2007 rovnako ako v predchádzajúcom roku bola výška ažby ovplyvnená vysokým podielom náhodnej ažby zapríčinenej predovšetkým negatívnym pôsobením abiotických a biotických škodlivých činiteľov v lesoch. V roku 2007 obnovili štátne podniky a organizácie lesného hospodárstva v pôsobnosti MP SR takmer 8,1 tis. ha lesa. Náklady pestovnej činnosti týchto podnikov v roku 2007 podľa predbežných údajov predstavovali sumu približne 1 001 mil. Sk.

Podľa predbežných údajov sa očakáva, že za rok 2007 vytvorili štátne organizácie lesného hospodárstva v pôsobnosti MP SR zisk vo výške približne 83 mil. Sk, čo je približne na úrovni predchádzajúceho roka a znamená to potvrdenie trendu dosahovania zisku v štátnych podnikoch a organizáciách lesného hospodárstva od roku 2004.

(gov)

Prečítané: 1084
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.