Logo
Vytlačiť túto stránku

Slávnostné otvorenie Lesníckych dní

Zvolenský zámok bude miestom slávnostného otvorenia Lesníckych dní vo Zvolene, ktoré organizuje Národné lesnícke centrum – Ústav lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen spolu s partnermi od 22. apríla do 1. mája na celom území Slovenska. V Bratislave otvorí Lesnícke dni minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa už v nedeľu 22. apríla na Deň Zeme.

Zvolen ako hlavné mesto slovenského lesníctva zaháji Lesnícke dni 23. apríla. V tento deň organizujú lesníci pre širokú verejnos bohatý kultúrny program spojený s podujatiami pre odbornú verejnos.

Program na Zvolenskom zámku začne o 10.00 hod. lesníckymi signálmi. Lesnícke dni otvorí štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva SR Viliam Turský. Po slávnostných príhovoroch generálneho riaditeľa Národného lesníckeho centra prof. Novotného, generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR doc. Minďáša a generálneho riaditeľa štátneho podniku Vojenské lesy a majetky SR Ing. Štefana Drozda bude prestrihnutá ihličnatá reaz ako symbol zahájenia Lesníckych dní vo Zvolene. Generálny riaditeľ sekcie lesníckej MP SR Ing. Marián Ondrejčák odovzdá rezortné ocenenia významným osobnostiam za rozvoj lesníctva. Deti zo základných škôl dostanú symbolický dar lesa – sadeničky smreka, jedle a lipy, ktoré si vysadia v okolí škôl, publikácie a darčekové predmety.

Po lesníckej hymne lesničiari odtrúbia záver odbornej časti a program bude pokračova divadelným predstavením pre deti a ich rodičov o 13.00 a 15.00 hod.

V rámci sprievodných akcií vystúpi folklórny súbor Poľana z TU vo Zvolene, Matičiarik z Banskej Bystrice, sokoliari, lesničiari a kynológovia. Na parkovisku pod zámkom budú ma Vojenské lesy a majetky SR z Pliešoviec vystavenú lesnú techniku, kde si návštevníci budú môc skúsi aj pílenie dreva. Informačné stánky na námestí a pri zámku poskytnú návštevníkom materiály o lese a ochrane prírody, deti spolu s lesnými pedagógmi si môžu zasúaži, hra hry alebo poznáva stromy našich lesov a život v lese.

Lesníci pozývajú verejnos do lesa, kde pre ňu pripravujú počas celého apríla aktivity zamerané na poznávanie a ochranu prírody, načerpanie nových síl v lese počas vychádzok, otvorenie lesníckych náučných chodníkov, cestu za tradíciami, čistenie studničiek a chodníkov. Kľúčovými aktivitami bude vysádzanie stromčekov, ktoré dostanú deti zo základných škôl počas slávnostného otvorenia.

Diskusné fórum

Po slávnostnom otvorení sa pre odbornú verejnos uskutoční diskusné fórum k stratégii komunikácie a koncepcii práce s verejnosou v lesníctve v Divadelnej reštaurácii vo Zvolene čase od 11.30 do 13.30 hod.

Koncepciu práce s verejnosou v rezorte pôdohospodárstva predstaví Mgr. Jana Kaplanová, riaditeľka odboru komunikácie a vzahov s verejnosou MP SR. O stratégii komunikácie v lesnom hospodárstve poinformuje Ing. Milan Sarvaš, PhD., riaditeľ NLC – Ústavu lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen. Mgr. Peter Gogola, hovorca štátneho podniku Lesy SR sa podelí s účastníkmi so svojimi skúsenosami z práce s verejnosou.

Prečítané: 1162
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.