Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesy ohrozujú požiare

Najmenej 16-krát museli príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zasahova pri požiaroch v lesnom hospodárstve, uvádza sa v štatistike

požiarovosti v SR za prvé dva mesiace tohto roka.

Ako uviedol viceprezident HaZZ Jozef Prosňák, do nového roku sme vstúpili požiarom na kopci Matka Božia v Slovenskom raji, čo je veľmi nezvyčajné. Môže za to mierna zima s relatívne vysokými teplotami, málo zvlhčenou pôdou s množstvom nezhnitého lístia. Dodal, že v januári a februári

2006 nehorelo v lesoch SR ani raz.

V minulom roku bolo zakladaním ohňov v prírode spôsobených 75 lesných požiarov. Druhou najčastejšou príčinou lesných požiarov bola manipulácia s ohňom, na treom mieste v štatistikách figuruje vypaľovanie trávy a porastov.

Najčastejšie horeli ihličnaté lesy, pretože sú najviac navštevované a ihličie obsahuje horľavú živicu. najmenej horeli listnaté lesy. Najfrekventovanejším typom požiaru bol v roku 2006 pozemný požiar. Tento druh požiaru zasahuje

lesné podložie a nízke kroviny.

Slovensko má v prípade potreby dohodu s okolitými krajinami, konkrétne Poľskom, Maďarskom a Českou republikou, ktoré sú pripravené poskytnú na požiadanie aj leteckú techniku. Slovensko síce využíva na hasenie lesov aj leteckú techniku, špecializované hasičské lietadlo však nemá. V prepočte stojí okolo 800 mil. korún, pripomenul J. Prosňák. Takýto stroj je pre SR finančne

nezvládnuteľný a vzhľadom na rozlohu našich lesov a frekvenciu požiarov v nich aj nevyužiteľný, dodal.

Doteraz najrozsiahlejší lesný požiar z hľadiska veľkosti zachvátenej plochy vypukol 29. augusta 1992 v katastrálnom území obcí Lozorno, Pernek, Malacky a okres Bratislava-vidiek. Požiar sa rozšíril na plochu 1 171 hektárov, na ktorej spôsobil škodu za 56,6 mil. korún. Jeden z najničivejších lesných požiarov v SR vôbec vypukol 23. októbra 2000 v katastrálnom území obce Hrabušice v okrese Spišská Nová Ves. Vznietilo sa 67 hektárov lesnej plochy, plamene zabili sedem ľudí a národné hospodárstvo obrali o 366,2 mil. Sk.

(sita)

Prehľad najväčších lesných požiarov

Požiar s najvyššou škodou vznikol 3.10.2006 v katastrálnom území Kysuckého Nového Mesta, v lokalite Skorčie -Tábor. Požiar zničil produkty lesnej ažby vo výške 300 000 Sk. Pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru bolo spaľovanie odpadu a odpadkov.

Dňa 10.4.2006 vznikol požiar zmiešaného lesného porastu na ploche 585 árov v Spišskej Novej Vsi - lokalite Medvedia hlava. Majiteľovi lesného porastu - Lesom mesta Spišská Nová Ves, spol. s r. o. vznikla priamej škoda vyčíslená na 164 600 Sk. Príčinou vzniku požiaru bolo vypaľovanie trávy a suchých porastov.

Dňa 29.6.2005 došlo k požiaru kalamitného dreva medzi obcami Heľpou a Závadka nad Hronom, v lokalite Komárnik 2. Vplyvom nepriaznivých poveternostných podmienok sa požiar v priebehu krátkeho časového úseku za pôsobenia silného vetra rozšíril na plochu 52,4 ha (40 ha polomu a 10 ha lesa na koreni). Požiarom bolo postihnutých 18 000 m3 dreva a škody odhadnuté na 27 mil. Sk. Pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru bola neopatrná manipulácia s postrekovačom.

Dňa 23.10.2000 vznikol v katastrálnom území obce Hrabušice, okres Spišská Nová Ves požiar na ploche 67 ha lesného porastu s najvyššou škodou vo výške 366,2 mil. Sk, 7 ľudí bolo požiarom usmrtených. Príčinou vzniku požiaru bola pravdepodobne nedbalos a neopatrnos dospelých.

Dňa 1.5.2000 vznikol požiar lesného porastu na ploche 53 ha v katastrálnom území. obce Olcnava, okres Spišská Nová Ves. Škoda spôsobená požiarom bola vyčíslená na 6,7 mil. Sk. Príčinou vzniku požiaru bolo zakladanie ohňa v prírode.

Dňa 23.4.1996 došlo k požiaru lesného porastu na ploche 250 ha v katastri obcí Banské a Juskova Voľa, okres Vranov nad Topľou. Celková výška priamej škody dosiahla 15 mil. Sk. Príčinou vzniku požiaru bolo vypaľovanie suchej trávy.

Dňa 29.8.1992 vznikol v katastrálnom území obce Brodské, okres Senica, požiar lesného porastu na ploche 155 ha. Škoda spôsobená požiarom bola vyčíslená na 8,0 mil. Sk. Zásahom bolo uchránených 4 000 ha lesného porastu v hodnote 60 mil. Sk. Pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru bola neopatrná manipulácia s otvoreným ohňom.

Dňa 29.8.1992 došlo k najrozsiahlejšiemu lesnému požiaru v katastrálnom území obcí Lozorno, Pernek, Malacky, okres Bratislava - vidiek. Požiar sa vplyvom silného vetra a extrémne suchej drevnej hmoty veľmi rýchlo rozšíril na plochu 1 171 ha. Škoda spôsobená požiarom bola vo výške 56,6 mil. Sk. Uchránené hodnoty lesného porastu na ploche 25 000 ha boli vyčíslené na 1, 25 mld. Sk. Tento požiar vznikol z dvoch na sebe nezávislých ohnísk. Jedno sa nachádzalo v priestore silážneho žľabu na hospodárskom dvore PD Lozorno a druhé vo vzdialenosti cca 500 m od prvého, v cípe lesa priliehajúceho k časti obce Lozorno. Najpravdepodobnejšou príčinou vzniku požiaru v priestore silážneho žľabu bolo samovznietenie siláže. Príčinou požiaru v cípe lesa bolo nedbalostné konanie alebo úmyselné zapálenie neznámou osobou.

Prečítané: 1957
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.