Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesy SR zatvárajú pílu v Kozmálovciach

Vedenie š.p. Lesy SR sa rozhodlo k 31. marcu zatvori pílu vo Veľkých Kozmálovciach. Za hlavnú príčinu označili nerentabilnos jej prevádzky.

Za uplynulé dva roky píla vyprodukovala stratu 10 miliónov korún. Podľa hovorcu podniku P. Gogoľu jednou z hlavných príčin nerentabilnosti prevádzky je v minulosti nevhodne vytypovaný hlavný porezový stroj – rámová píla. Táto vraj nedisponuje možnosou individuálneho kvalitného piliarskeho spracovania listnatej suroviny. Nevhodne bola vraj riešená aj logistika celého technologického procesu.

„Na spracovanie listnatých priemyselných výrezov v drevinách dub, agát, buk je potrebný ako hlavný porezový stroj kmeňová pásová píla, to by ale znamenalo investova do technológie približne 10 - 15 miliónov korún. Avšak prioritou Lesov SR je investova do obnovy lesov“, povedal Ing. Marian Helej, vedúci Strediska prevádzok drevárskej výroby. „Ani riešenie formou prenájmu tejto prevádzky v súčasnej dobe nie je možné, pretože čas pozemkov, na ktorom sa nachádza, nie je vlastnícky vysporiadaná“.

Ukončenie činnosti píly vo Veľkých Kozmálovciach znamená zánik 43 pracovných miest. „Hľadáme možnos zamestna prebytočných zamestnancov v iných organizačných jednotkách podniku, ale možnosti sú obmedzené. V tomto prípade pôjde o hromadné prepúšanie“, konštatoval Ing. Martin Žilka, vedúci Odboru riadenia ľudských zdrojov.

Rozhodnutiu vedenia zavrie pílu predchádzalo rokovanie s odborovou organizáciou. „Chápeme ekonomickú neúnosnos prevádzkovania stratovej píly, na druhej strane musíme podrža našich ľudí, aby neostali na ulici bez odstupného a pomocnej ruky“, povedal predseda Združenia závodných výborov Odborového zväzu Drevo – lesy – voda Bc. František Suchanovský.

„Zákon o štátnom podniku nám ukladá hospodári so štátnym majetkom čo najefektívnejšie. Našou prioritou je ekonomický pohľad. Zároveň si uvedomujeme našu spoluzodpovednos za udržiavanie zamestnanosti v regiónoch. Celú záležitos sme posudzovali v súvislostiach: zánik 43 pracovných miest na zrušenej prevádzke vo Veľkých Kozmálovciach znamená zachovanie 246 pracovných miest na ostatných prevádzkach drevárskej výroby, ktoré svojou činnosou nevytvárajú stratu,“ povedal generálny riaditeľ š.p. LESY SR doc. RNDr. Ing. Jozef Minďáš, PhD.

Prečítané: 1627
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.