Logo
Vytlačiť túto stránku

Špecializácia na dub

Lučenecká firma Quercus je na Slovensku jediným väčším spracovateľom dubového dreva a vyrába z neho jeden z najluxusnejších drevárskych produktov - masívne dubové parkety.

Jej majiteľom je už rodinná firma Hatinovcov Biatec Group. “Popri Quercuse pracujeme aj na vývoji nových technológií na presnejšie pílenie dreva. Viac zatiaľ nespresním. Ale ak sa to skutočne podarí, môže to pre nás byť ďalší biznis. Nové technológie by sme potom využívali nielen v samotnom Quercuse, ale vyrábali by sme aj pre iné drevárske spoločnosti,“ plánuje S. Hatina.


Nový vlastník už zmodernizoval hlavné výrobné uzly fabriky a postupne jeho produkciu rozširuje. “Do rozvoja Quercusu vkladáme až okolo desať miliónov eur,“ hovorí S. Hatina. Výkonnosť Quercusu chce dostať až na dvojnásobok. Časom by podľa neho mali ročné tržby firmy predstavovať okolo desať miliónov eur. Dodáva, že podnik postupne prijíma aj nových zamestnancov. Vlani pracovalo na lučeneckej píle 85 ľudí, teraz vyše stovky.

 

S. Hatina by ocenil, keby získal pre Quercus od najväčšieho správcu lesov – štátneho podniku Lesy SR – dlhodobejšie zmluvy na dubové drevo. Ešte o tom s podnikom nerokoval, ale štandardné zmluvy, ktoré sa musia predlžovať každý rok, nie sú podľa neho pre rozvoj píl ideálne. “Nejde nám o to, aby sme mali na drevo nejaké dlhodobo pevnejšie ceny. Tie nech si s nami lesníci vždy vyjednajú podľa vývoja na trhu. Ide nám len o istotu objemov, keď už vo veľkom investujeme do píly,“ dôvodí S. Hatina. V súčasnosti firma ročne spotrebuje 12-tisíc kubíkov dubového dreva. Ale potreby budú ďalej narastať.

 

Na vlastnom webe sa firma hrdí, že jej parkety sú aj vo francúzskom zámku Versailles, na radnici v Nice, v okázalých vládnych budovách v Turkménsku i v tunajšej štátnej vedeckej knižnici.

 

V posledných rokoch Hatinovci uvažovali, že si k drevárstvu prikúpia aj vlastné lesy. Zatiaľ väčšie plochy nezískali. “Problém je, že v ponuke sú väčšinou veľmi mladé lesy, ktoré sa dostanú do rubnej zrelosti až o desiatky rokov. A navyše, keď vlastníci zistia, kto chce kupovať, ich cenové predstavy hneď letia hore,“ uzatvára S. Hatina s tým, že prioritný pre skupinu je rozvoj Quercusu. Lesy sú len možným doplnkom.


Zdroj: etrend.sk

Prečítané: 823
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.