Logo
Vytlačiť túto stránku

Máte les, čo teraz?

Po vydaní lesných pozemkov čakajú na majiteľov viaceré povinnosti.

Každý nový majiteľ lesného pozemku, aj ten, kto ho zdedil, by si mal usporiadať vlastnícke vzťahy so štátnym podnikom Lesy SR. Môže požiadať tiež o vydanie pozemkov. V takom prípade však musí počítať s viacerými povinnosťami, na ktoré upozornil hovorca štátneho podniku Vlastimil Rezek. Podmienkou je tiež, že jeden alebo viacerí, ak sa spoja, musia vlastniť viac ako 50 % lesného celku.

 

"Majiteľom lesných pozemkov, ktorí chcú les prenajať štátnemu podniku, stačí, aby preukázali svoje vlastníctvo a požiadali príslušný odštepný závod o podpísanie nájomnej zmluvy. Podnik totiž pri neštátnych neodovzdaných lesoch na týchto pozemkoch hospodári, keďže mu to vyplýva priamo zo zákona. V takom prípade majitelia naďalej neplatia žiadne dane ani poplatky. V prípade, že sa na danom lesnom celku uskutočňuje ťažba, majú nárok na príslušný podiel z čistého zisku po odpočítaní ťažbových a pestovných nákladov," informoval V. Rezek.

 

Majitelia lesných pozemkov musia svoje vlastníctvo jednoznačne preukázať. A to aj pokiaľ by chceli požiadať štátny podnik Lesy SR o ich vydanie. "Od termínu vydania lesa do užívania musí majiteľ zabezpečovať obhospodarovanie podľa platného plánu starostlivosti o les - vyžínanie, prerezávky, prebierky, ochranu proti premnoženiu biotických škodcov, a mať tiež podpísanú dohodu s niektorým z odborných lesných hospodárov o výkone funkcie hospodára. Zároveň preberá na seba ďalšie povinnosti, napríklad bude platiť dane z pozemkov príslušnému obecnému či mestskému úradu," pripomenul V. Rezek.

 

Majiteľ musí pri podávaní žiadosti o vydanie pozemku do užívania jednoznačne preukázať vlastníctvo výpisom z katastra nehnuteľností, stačí aj z katasterportalu na internete. Žiadosť sa podáva na príslušnom odštepnom závode podniku Lesy SR. Rozčlenenie podniku na jednotlivé odštepné závody (OZ) a kontaktné informácie sú zverejnené na internetovej stránke podniku www.lesy.sk.

 Zdroj: Teraz.sk

Prečítané: 959
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.