Logo
Vytlačiť túto stránku

Skalité sa dalo na hrádzky

Obec Skalité spustila v závere minulého roka projekt výstavby protipovodňových hrádzok. Čerpajú zo skúseností predkov.

V Skalitom sa proti problémom so záplavami rozhodli bojovať výstavbou hrádzok.„Obec trpí častými lokálnymi záplavami, ktoré prichádzajú hlavne v letných búrkach,“ hovorí Andrea Šimurdová, starostka obce. „Dôvodom býva v prevažnej miere rýchly odtok dažďovej vody spojený s naplaveniami. Zdrojom naplavením býva erózia, vymývanie brehov ako i nečistoty, ktoré ľudia ukladajú na brehy potokov a tieto potom zahatia, upchajú zatrúbenia, mostíky, a iné prekážky v toku. Voda sa vyleje mimo pôvodného koryta a spôsobí škody na majetku občanov i obce.“

 

Obec Skalité sa rozhodla riešiť problémy s odtokom dažďovej vody. Výstavba hrádzok najmenej ovplyvní život občanov a zároveň je aj finančne najprístupnejšou voľbou.

 

„Výstavba hrádzí predstavuje návrat k myšlienkam a skúsenostiam našich predkov, ktorí stavali hate, hlavne pri križovaní tokov lesnými cestami. Lesné cesty v celej obci stále udržiavali, lebo slúžili na prístup k poliam a lesom. Na nich budovali drevené odrazy na dažďovú vodu, ktoré ju vracali späť do prírody tak, že sa rozptýlila a čiastočne vsiakla do pôdy,“ objasňuje A. Šimurdová.

 

Práve toto riešenie zabránilo prudkému odtoku dažďovej vody. Drobné protipovodňové hrádzky majú spomaliť odtok vody a zachytiť splaveniny priamo pri zdroji v prírode. „Ďalšou možnosťou je budovanie protipovodňových diel, akými sú priehrada, suché poldre, brehové regulácie, či mnohé iné. Tieto opatrenia ale príčinu neriešia.“

 

Pri rozhodovaní o vhodnom riešení v obci posudzovali päť povodí v miestnych častiach, ktoré za posledných pätnásť rokov trikrát postihli miestne záplavy. Novovybudované hrádzky by mali riešiť situáciu na obdobie dvadsať až tridsať rokov. 

 

„Letné mesiace budú skúškou účinnosti povodňových revitalizačných opatrení.“ Výstavbu hrádzok realizuje obec po konzultácií s odborníkmi v danej problematike v rámci projektu „Revitalizácia poškodených častí krajiny vo vybraných lokalitách v katastri obce Skalité„. Autorom projektu je Michal Kravčík, ktorý projekt zahájil v novembri roku 2014.

 

Hrádzky postupne vzniknú v týchto oblastiach: U Petrákov, U Krupeľov, U Tomice, Fuckov potok, U Šimurdov. Doteraz sa postavilo v lokalite U Petrákov sedemnásť hrádzok, vo Fuckovom potoku štrnásť, U Šimurdov dvadsať a U Krupeľov tridsaťpäť hrádzok. V súčasnosti prebiehajú práce v lokalite U Tomice.

 

„Jedna hrádzka v priemere zadrží sto až stodvadsať kubíkov vody a splavenín. Podľa projektu je v uvedených lokalitách navrhnutých sto hrádzok ktoré zadržia dvanásťtisíc kubíkov prívalovej vody a splavenín.“

 

Obec Skalité chcela v minulosti protipovodňové opatrenia realizovať zo zdrojov EÚ, avšak nespĺňala podmienky pre vyhlásenú výzvu. Na výstavbu hrádzok využívajú darované drevo od občanov a pri prácach pomáhajú aj občania, ktorí si odpracovávajú dávku v hmotnej núdzi.

 

sme.sk

Prečítané: 1052
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.