Logo
Vytlačiť túto stránku

Vzácne pralesy v striebre

Karpatské bukové pralesy, ktoré sú zapísané od roku 2007 v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, majú svoju striebornú zberateľskú mincu.

Odprezentovali ju v átriu budovy Ministerstva životného prostredia SR v Bratislave, kde bol aj prvý deň predaja mince v nominálnej hodnote 10 eur s hmotnosťou 18 g a priemerom 34 mm.

Vo vlaňajšej verejnej súťaži sa víťazným stal návrh od Karola Lička. Nebol to jeho prvý realizovaný návrh s lesnou tematikou a na minciach mu vydali niekoľko národných parkov.

„Na tento návrh som si vzal ako interiér starého lesa rozpadávajúce sa stromy a mladé výhonky buka aj s bukvicami. Na druhú stranu som dal rysa,“ povedal výtvarník z obce Beňuš pri Brezne.

Minca pripomína jedinečnú lokalitu pôvodného prírodného lesa. Karpatské bukové pralesy sú výnimočné tým, že vytvárajú reťaz desiatich samostatných lokalít lesa, ktorý rástol tisícky rokov. Ide o vzácny prípad ukážok pralesov na relatívne malom cezhraničnom slovensko-ukrajinskom území. Ich hlavnou drevinou je buk lesný, kde sú stromy rekordných rozmerov s mimoriadnou hrúbkou kmeňov a výškou až 58 metrov, čo je najväčšia výška buka lesného na svete. Spolu s jedľou bielou vytvárajú vzácne bukové a jedľovo-bukové spoločenstvá.

Predmetom ochrany sú vzácne zachovalé porasty pralesovitého charakteru s výskytom unikátnych exemplárov listnatých stromov – javor, jaseň, brest. Veľké množstvo mŕtveho dreva predstavuje živnú pôdu pre tisícky húb a útočisko pre vzácnych operencov, ako sú muchárik malý, sova dlhochvostá či ďateľ bielochrbtý. Množstvo chránených druhov, ktoré sú inde ohrozené vyhynutím alebo vyhynuli, sa v nich stále nachádza.

Bilaterálne svetové prírodné dedičstvo tvoria na území Slovenska štyri lokality bukových pralesov: Stužica (na ploche 761 hektárov), Havešová (235 ha), Rožok (109 ha) sú súčasťou Národného parku Poloniny a prales Vihorlat (400 ha) je súčasťou rovnomennej chránenej krajinnej oblasti. Ďalších šesť je v susednej Ukrajine (Čornohora, Kuzyj-Tribušany, Maramoroš, Stužica-Užok, Svidovec, Uhoľka-Široký luh).

Zdroj: dnes24.sk

Prečítané: 1361
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.