Logo
Vytlačiť túto stránku

Znovuobnovenie Arboréta Cemjata

O vzácny objekt – Arborétum Cemjata – sa zaujímajú mladí lesníci. Hoci nie je oň veľký záujem zo strany vlastníkov, o to väčší prejavujú študenti, ktorí o ňom píšu prácu.

Veria, že v blízkej budúcnosti dôjde k dohode o odkúpení plochy arboréta a jeho záchrane. 

"Osud arboréta nám nie je ľahostajný, rozhodli sme sa spracovať SOČ so zameraním na znovuobnovenie Arboréta Cemjata. Ostáva len veriť, že v blízkej budúcnosti predsa dôjde ku dohode o odkúpení plochy arboréta a záchrane účelového objektu jedinečného na východnom Slovensku," uviedli Lukáš Smädo a Ján Baran, študenti Strednej odbornej školy lesníckej v Prešove,.

 

Arborétum bolo účelovým objektom Školského hospodárstva Cemjata pri Strednej lesníckej škole v Prešove. Nachádza sa v lesoparku Cemjata neďaleko Prešova. Vzniklo v myšlienkach pracovníkov SLTŠ Prešov a Správy školských lesov Cemjata v roku 1974 ako prvé na východnom Slovensku. V roku 1975 sa začali prípravné práce na získaní pozemkov, vyhotovení projektov a vydaní stavebných povolení. S výsadbou taxónov sa začalo 10. mája 1978 slávnostným zasadaním prvého stromčeka Larix decidua – Smrekovec opadavý. Tento deň je začiatkom budovania arboréta - biologickej zbierky domácich a introdukovaných taxónov drevín.

Projekt bol vypracovaný VŠLD vo Zvolene v roku 1974. Najdôležitejšiu časť projektu predstavuje samotná biologická časť, teda zbierka drevín, ktorá pozostáva z 218 taxónov.

Najväčšie úspechy v budovaní arboréta boli zaznamenané do konca roka 1990. Plocha arboréta s výmerou 13,09 ha bola rozčlenená na 26 samostatných porastov rôznej veľkosti a tvaru. V oplotenej ploche arboréta sa nachádzalo v tom čase asi 170 taxónov v počte okolo 1 400 kusov, ktorým sa venovala náležitá pestovná starostlivosť. V ďalšom období sa o plochu arboréta začali zaujímať pôvodní vlastníci, a keďže plocha arboréta nebola pred výsadbou vykúpená, v roku 2011 došlo k vráteniu užívacích práv vlastníkom. Cieľavedomá výsadba a údržba arboréta sa týmto skončila. Hlavným poslaním tohto objektu je plnenie pedagogických funkcií a poskytnutie priestoru pre praktickú výučbu budúcich lesníkov. Toto hľadisko je rozhodujúce pri zostavovaní šírky sortimentu drevín, s ktorými sa v arboréte počíta. Je len samozrejmé, že poslaním arboréta bude a aj jeho kultúrnoosvetová funkcia a v určitom ohľade aj vedecko-výskumná práca.
Najväčším problémom pre záchranu arboréta je odkúpenie jeho plochy. Najsmutnejšie na tom je, že terajší vlastníci o obnovu arboréta nemajú záujem, no na druhej strane je veľmi ťažké pristúpiť k dohode o prevode vlastníckych práv.

Zdroj: Prešovské noviny, 20.1.2015

Prečítané: 1958
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.