Logo
Vytlačiť túto stránku

Vyňatie majetku zo spoločenstva

V Pravde vyšla zaujímavá poradňa pre vlastníkov lesov. Okrem iného sa vnej píše o tom, či môžu vlastníci napríklad v prípade nespokojnosti s činnosťou pozemkového spoločenstva svoj majetok vyňať z tohto spolku a začať na ňom napríklad samostatne hospodáriť: 

 

Možnosti delenia spoločnej nehnuteľnosti vymedzuje zákon, ktorý presne špecifikuje, kedy možno jej časť oddeliť. „Zákon hovorí o tom, že takéto oddelenie časti spoločnej nehnuteľnosti je možné na základe rozhodnutia zhromaždenia,“ analyzuje situáciu Lívia Tóthová, interná doktorandka Katedry občianskeho práva Právnickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika. Z uvedených faktov vyplýva, že zákon nedovoľuje nespokojnému urbárnikovi, aby získal časť z majetku spoločenstva do svojho výlučného vlastníctva a začal na ňom napríklad samostatne hospodáriť a bol uvedený ako jediný vlastník na liste vlastníctva.
   Mierne odlišné možnosti majú však členovia spoločenstva, ktorí sa starajú o takzvanú spoločne obhospodarovanú nehnuteľnosť. Nový zákon o pozemkových spoločenstvách totiž podľa L. Tóthovej uviedol do praxe nový typ pozemkových spoločenstiev, ktoré môžu založiť vlastníci lesných a poľnohospodárskych nehnuteľností s cieľom spoločne ich obhospodarovať.
 
   Ide o vytvorenie takzvanej spoločne obhospodarovanej nehnuteľnosti, a teda nie spoločnej nehnuteľnosti. „Zatiaľ čo spoločná nehnuteľnosť je v zásade nedeliteľná a nemožno podielové spoluvlastníctvo k tejto nehnuteľnosti zrušiť a vyrovnať, pri spoločne obhospodarovanej nehnuteľnosti spoluvlastníctvo ani spoločná nehnuteľnosť, na ktorú by sa vzťahovala nedeliteľnosť, nevzniká,“ hovorí L. Tóthová. To znamená, že medzi členmi tohto typu spoločenstva nevznikajú ideálne podiely k pozemkom; každý z členov má i naďalej zachované výlučné vlastníctvo ku konkrétnemu pozemku (vie teda, ktorá reálna časť zo spoločne obhospodarovanej nehnuteľnosti je jeho), pričom ten prenecháva do správy spoločenstva.

   Nový zákon však výslovne neustanovuje, či člen tohto typu pozemkového spoločenstva môže so svojím pozemkom z tohto spoločenstva kedykoľvek vystúpiť. „Zrejme to nebude možné a členstva sa bude môcť „zbaviť“ len prevodom, alebo prechodom pozemku na iného člena spoločenstva alebo tretiu osobu. Do úvahy ďalej prichádza zrušenie pozemkového spoločenstva, ak s tým bude súhlasiť nadpolovičná väčšina členov,“ dodala L.Tóthová.

(Zdroj: Pravda, 12.3.2014)

Prečítané: 2908
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.