Logo
Vytlačiť túto stránku

Les ukrytý v knihe a kniha ukrytá v lese

Národné lesnícke centrum v spolupráci s partnermi pripravilo už piaty ročník celoslovenskej kampane Les ukrytý v knihe. Súčasťou projektu je súťaž o vytvorenie Sprievodcu lesom.

Poslaním kampane je poukázať na význam lesa a lesníctva, ochranu životného prostredia a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh. Tento ročník bude venovaný aj 200. výročiu narodenia významného slovenského jazykovedca, politika a spisovateľa Ľudovíta Štúra.

 

Počas apríla knižnice zintenzívnia vzájomnú spoluprácu s čitateľmi a pripravia rôzne aktivity na propagáciu významu lesov a lesníctva. Napríklad čítanie kníh s lesnou tematikou, stretnutia s lesníkmi, besedy, premietanie filmov a ďalšie tvorivé činnosti. Novinkou oproti predchádzajúcim ročníkom je čítanie v prírodnom prostredí pod heslom „Kniha ukrytá v lese“.

 

Predpokladom na zapojenie sa knižnice do projektu je zaslanie prihlášky do 30. marca 2015 a aktívna spolupráca s lesnými pedagógmi (zoznam lesných pedagógov je napríklad na stránke www.lesnapedagogika.sk v záložke kontakty). Knižnica potom musí do 15. mája poslať organizátorovi e-mailom alebo poštou správu s údajmi o návšteve čitateľov a aktivitách v rámci kampane, prípadne i s fotografiami. Výsledky kampane budú zverejnené 1. júna 2015 a kampaň slávnostne vyhodnotená 19. júna v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Odmenou pre 3 najlepšie knižnice bude poukážka (v hodnote 140, 100 a 60 eur) na nákup kníh podľa vlastného výberu.

 

Kontakná osoba:

Mgr. Dagmar Sélešová

E-mail: selesova@nlcsk.org

Tel.: 045 5202 391

 

Súčasťou projektu je aj súťaž o vytvorenie Sprievodcu lesom, 5. ročník súťaže o najoriginálnejšie a najkrajšie vlastné dielo s tematikou lesa.

Každý autor diela opíše vo forme knihy pre neho výnimočné miesto – prírodnú zaujímavosť vo svojom okolí (vybraté malé územie), s dôrazom na typickú faunu, flóru a neživú prírodu v tejto oblasti. Kniha môže obsahovať ručne kreslené obrázky jednotlivých popísaných druhov, mapu výskytu, príbeh, prípadne fotografie alebo vylisované rastliny. Veľkosť a formát knihy je ľubovoľný, má mať minimálne 5 strán, má mať obálku, obsah, údaje o autorovi (meno, škola, ročník), rok vydania, pôvod ilustrácií, fotografií (autor alebo zdroj), očíslované strany. Kniha môže byť zviazaná ručne, jednotlivé listy musia byť neoddeliteľne spojené.
Súťažiť sa bude v kategóriách mladší žiaci od 7 do 10 rokov a starší žiaci od 11 do 15 rokov. Uzávierka súťaže je 15. mája 2015.

Zaujímavo opísaná lokalita sa dostane do povedomia ďalším milovníkom prírody a svojou výnimočnosťou bude vhodným tipom na vychádzku alebo výlet.

 

Knihy zapojené do súťaže treba poslať na adresu:

NLC-ÚLPV Zvolen

Sokolská 2

960 01 Zvolen

heslo: „LES UKRYTÝ V KNIHE“

 

Vyhodnotenie kampane bude uverejnené na stránke www.lesnapedagogika.sk 1. júna 2015, slávnostné vyhodnotenie súťaže sa uskutoční 19. júna 2015
v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene.

red, lesnapedagogika.sk

Prečítané: 1535
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.