Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene vystavuje ocenené práce študentov dizajnu nábytku a interiéru: V 19. ročníku 46 súťažiacich zo šiestich univerzít a vysokých škôl

Od 26. októbra do 2. decembra 2023 sa v priestoroch Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene koná výstava ocenených prác 19. ročníka medzinárodnej súťaže študentov dizajnu nábytku a interiéru Cena prof. Jindřicha Halabalu 2023, ktorú organizuje Katedra dizajnu nábytku a interiéru Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene. Technická univerzita vo Zvolene o tom informuje v dnešnej tlačovej správe.

Doporučený Časť výstavy ocenených prác Zdroj: Technická univerzita vo Zvolene Časť výstavy ocenených prác

„Jindřich Halabala bol výraznou  osobnosťou nábytkárskej tvorby bývalého Československa 20. storočia. Od medzivojnového obdobia až do svojej smrti v roku 1978 sa významne podieľal na zvyšovaní úrovne bývania a tvorbe nového, moderného životného štýlu. Svojim pedagogickým pôsobením na vtedajšej Vysokej škole lesníckej a drevárskej vo Zvolene, dnešnej Technickej univerzite vo Zvolene, ovplyvnil nepriamo vznik súčasnej Katedry dizajnu nábytku a interiéru.

Prvý ročník tejto študentskej súťaže sa konal v októbri 2004 pri príležitosti 100. výročia narodenia Jindřicha Halabalu ako pocta jeho celoživotnému dielu. Odvtedy sa súťaž koná periodicky v ročných intervaloch a jej odbornými garantmi a striedavo aj organizátormi sú na Slovensku Technická Univerzita vo Zvolene (nepárne ročníky súťaže) a v Čechách Mendelova Univerzita v Brne (párne ročníky). V počiatkoch sa súťaž formovala ako československá a v 11. ročníku v roku 2015 sa otvorila aj pre účastníkov z ostatných krajín Európskej únie.

Posudzované sú vždy školské projekty, ktoré vznikli v priebehu uplynulého akademického roka  a cena prof. Jindřicha Halabalu je udelená študentovi, resp. kolektívu študentov, za najlepší projekt v oblasti nábytkového a interiérového dizajnu, ktorý vznikol v rámci štúdia (ateliérovej tvorby). Hlavnou myšlienkou podujatia je tak podporiť vzostup kvality študentských prác a vytvoriť priestor pre konfrontáciu tvorivých názorov  a komunikáciu akademického prostredia s odbornou praxou,“ uvádza Technická univerzita vo Zvolene.

A dodáva, že súťaž o Cenu prof. Jindřicha Halabalu 2023 prebehla v súlade s jej štatútom pod záštitou dekana Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene prof. Ing. Jána Sedliačika, PhD. Odborným garantom podujatia bola Katedra dizajnu nábytku a interiéru. V aktuálnom ročníku sa súťaže zúčastnilo 46 študentov s celkovo prácami. Boli zastúpené práce zo šiestich univerzít a vysokých škôl, ktoré sa zaoberajú dizajnom. Výsledky súťaže o Cenu prof. Jindřicha Halabalu 2023 boli slávnostne vyhlásené počas vernisáže výstavy vo štvrtok 26. 10. 2023 v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene.

 

Prečítané: 472
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.