Lesmedium

účel Urbariátov ???

autor: podielnik
Aký bol hlavný učel založenia urbariatou na uzemí SR v r.18..?
sekcia: Archívne fórum, 2.1 2016 21:17
autor: neznámy
Urbariáty boli osobitné majetkové spoločenstvá pastvín, lesov vydelené pri majetkovej úprave (po zrušení poddanstva) bývalým urbárnikom (poddaným a želiarom) za právo pastvy na pozemkoch zemepána, za právo zbierania dreva v jeho lese a za právo zbierania trstia na jeho pozemku. Osobitosť toho majetkového spoločenstva spočívala v tom, že bolo spoločným vlastníctvom bývalých urbárnikov, resp. ich právnych nástupcov. Ak v minulosti spoločenstvo urbárnikov nebolo organizované ako spolok alebo stanovy neurčovali inak, zastupovanie spoločenstva v sporoch, týkajúcich sa urbárnych záležitostí, patrilo starostovi obce.
3.1 2016 9:48
autor: neznámy
a teraz slúžia urbariaty pár ľuďom z vedenia a im blízkym, a podielnici sú ošklbaní ako sa len dá ošklbať, vo väčšine prípadoch aj zdratí s kože, toto je v dnešnej dobe hlavný účel urbárov na slovači.
3.1 2016 15:53
autor: neznámy
toto je v dnešnej dobe hlavný účel urbárov na slovači.
3.1 2016 16:29
autor: neznámy
Urbariaty v dnešnej dobe služia ako zdroj príjmu pre niekoľkych vyvolenych,predseda,vybor a ich prisluhovači.Les a vyrubuje len na platy takychto darmošľapov.
3.1 2016 19:43
autor: neznámy

Slúžia tak, ako im to dovolí nadpolovičná väčšina vlastníkov.Nie výbory a DR majú v rukách moc, ale tí, ktorí zodpovedajú za tento stav a z dôvodu neznalosti práv a povinností, ktoré sa hanbia priznať., zdvihnú ruky za hocijakú hlúposť.
.
3.1 2016 21:55
autor: neznámy
Je to presne ako pisete, v urbare su nejaky predseda a niekolko jeho pomocnikov ktory sa nabalia na ukor ostatnych. Nacierno predavaju drevo, zisk si rozdelia, a nie len pri tazbe, je to tak aj pri ostatnych cinnostiach. A skutocne ich nema kto zastavit. Vedcina podielnikov su stary dochodci, ktorym staci gulas na jedenie ktory dostanu na schodzi a viac ich nezaujima. Nekontroluju a nestaraju sa do vedenia, a tym padom ma vedenie volne ruky
4.1 2016 7:01
autor: neznámy
presne to, čo píšete som chcela dopísať aj ja,/vypadol mi autor/ lebo u nás to je tiež tak.A najhoršie na tom je to, že sa ani nesnažia o nápravu.Lepší vraj vrabec v hrsti, ako holub na streche.
K autorovi zadanej otázky toľko, že ak chce viac vedieť, prečo boli urbáre založené, ak mu nestačí to, čo mu bolo v prvom príspevku prezentované, tak nech skúsi poľadať tu na internete, ale dokonca aj na tejto stránke niekedy pred rokom, sa viedla o tom diskusia,
4.1 2016 9:04
autor: neznámy
Bolo by dobré ak by urbáre mali podľa zákona povinne na internetovej stránke zverejňovať svoje hospodárenie. Podrobne rozpísavať náklady a rozdelenie zisku. Niektoré urbáre majú to pekne spracované. Až vtedy by sa podielnici zaujímali ako sa hospodári s majetkom. Je smutné ak malý urbár si 80% preukáže na náklady predsedu urbáru, ktorý si prepláca každú cestu , auto ainé nepotrebné náklady.

Ulohou zakladania urbárou bolo spoločné hospodárenie nerozdelených pasienkou a lesov pri zrušení poddanstvá. Podmienkou bolo spoločné hospodárenie bez možnosti prerozdelenia si pôdy. Po roku 1900 hlavne zákonom XIX/1898 sa povinne museli zakladať stanovy ( väčšinou sú uchované v archívoch ). Tiež zákonom z roku 1913 sa zakladali pasienkové spoločenstvá. Jednalo sa o pôdu nerozdelenú málo využívanu, ktoré nebola po komasacii v rokoch 1850 - pridelovaná. Takáta pôda sa využívala na pasenie dobytka, oviec , hydiny ( husy )
4.1 2016 11:02
autor: neznámy
Bola tu pred časom myšlienka, spísať k novému zákonu nedostatky, alebo lepšie povedané pripomienky.Bohužiaľ, bez výsledne. Škoda.Možno by sa boli nejaké návrhy ujali, sa nimi zaoberať.
4.1 2016 14:08
autor: neznámy
V urbariáte Vyšné Slovinky neprečitali ani uznesenie, ani výsledky hlasovania na konci valného zhromaždenia.Zápisnicu dobre utajili a vedenie sa tvári,že je všetko v poriadku.Hlavne aká nenávistná a ohováračska kampaň sa viedla pre neinformovanosť na predchádzajúci výbor.
5.1 2016 19:55
autor: neznámy
Tak je to skoro vsade v okrese SNV, nie vinou uradnikov, ale prepacte, nezodpovednym pristupom podielnikov k svojmu majetku a drzostou volenych nenazrancov vo vyboroch. Dnes sa podielnik pravdy nedovola, sudit sa nik nebude a svedectvo - najlepsie je nic nevediet, nic nevidiet. Ako v tom prislovi - vojdem do korcmy a net koho zbity, sama rodina. Tak i na dedine, vsetci chcu byt dobri, vsetci su rodina.
9.1 2016 18:28
autor: neznámy
Špekulanti vo výboroch v tom vedeli vždy chodiť.Dokonca si najímali podielníkov z Košic,aby osočovali na VH nepohodlných oponentov.
11.1 2016 21:43