Lesmedium

Sme skutočne taká bohatá krajina?, alebo nám vládne skupina neznalých hlupákov

autor: neznámy
Vážená lesnícka verejnosť, chcel by som vám položiť otázku aký máte názor Vy na sanáciu kôrovca v lesnom hospodárstve.

V súhrne lesných činností som sa dostal aj k niečomu takému ako je sanácia podkôrneho hmyzu./odkôrňovanie smreka na tlmenie výskytu lykožrúta smrekového v larválnom štádiu/

Aby som vám to priblížil jedná sa o neprístupné porasty väčšinou o ochranné lesy kde drevo ostáva v poraste.

Ide o vyhľadanie napadnutého stromu a o jeho spracovanie a odkôrnrnie. Či to má skutočne nejaký významnejší vplyv na výskyt podkôrnikov v danej lokalite ťažko posúdiť ale budiš....

Ale totálne absurdum celej tejto veci je že,: Naše ministerstvo na jednej strane kopca vynakladá nemalé financie na sanáciu a z druhej strany kopca platí súkromnému vlastníkovi lesa rovnaké alebo ešte mierne vižšie financie nato aby kalamitu nespracoval.

Na jednej strane kôrovca tlmí a na druhej ho množí.

Keby sa pán minister previezol na vrtulníčku aj ponad tieto porasty, nielen ponad tie ktoré ťažia jeho firmičky, možno by potom začal hľadal prospešnejší spôsob pre verejnosť ako vrátiť peniaze speť daňovým poplatníkom.

sekcia: Archívne fórum, 16.8 2015 11:44
autor: neznámy
na túto tému existuje jeden starý,otrepaný výrok,a má veľa spoločného s prírodou, že keby hlúposť kvitla, tak na slovensku máme jar celý rok, určite by sme tu mali rajskú záhradu aj v januári, či februári, za všetkým hľadaj politiku, podvod, korupciu, je to skutočne tak,ľudia to všetko vedia,oni to tiež vedia,že robia zle pre spoločnú vec,hlavne že s toho bohatnú tie ich firmičky,je ťažké sa na to pozerať,určite by bolo treba niečo s tím robiť,pozri aj na kalamitu v hnúšti,leží tam minimálne 50000 kubíkov nespracovanej,znehodnotenej hmoty,a toho je po LS ešte ďaleko viac, to sú obrovské škody,túto kalamitu absolútne naší lesní vysokoškolskí odborníci nezvládli,a samozrejme zodpovedný za toto fiasko ako vždy,nie je nikto,určite by nebolo na škodu pozvať televíziu,a natočiť zaujímavý dokument na túto tému,ako by sa k tomu vyjadrili neschopní,kompetentní, odborníci,a určite by bolo dobré oboznámiť s touto skutočnosťou aj brusel,a celú svetovú lesnícku verejnosť,že s akou profesionalitou,a ľahkosťou tu zvládame lesnú kalamitu,možno by ich to zaujalo,a ničomu by sa chceli priučiť,kto vie? za pokus by to určite stálo.
16.8 2015 13:28
autor: neznámy
páni neprihlásení, skúste sa prihlásiť, slovensko by sa rozkvitlo na viac rokov!
16.8 2015 17:30
autor: neznámy
ty budeš jeden s tých cocotov,nie je dôležité vymyslené meno,ale rozumný príspevok,ale ty to určite nemôžeš pochopiť.
16.8 2015 17:40
autor: neznámy
Slovensko by rozkvitalo keby nebolo tolko debilou v riadiacich funkciach co nemaju ani sajnu o tom co robia ale hlavne ze su z vladnucej strany a takto to funguje od revolucii dali sme moc rozkradacom boli sme sebestacny stat a teraz sme co pozieraci odpadu zo zapadu a polska a este to uzasne euro to bol krasny ojeb na narode lln neviem do kedy to este slovac bude trpiet
16.8 2015 18:57
autor: neznámy
- v riadiacich funkciach su z vladnucej strany, ktoru si spoločne vyberieme vo voľbách a je takmer iste, že sa to nezmeni
16.8 2015 20:35
autor: neznámy
neznali hlupaci su aktivní voliči a vy znali- menšina potom plačte
16.8 2015 20:38
autor: neznámy
veľa je aj znalých, čo volia vladnucu stranu,spoločne okrádajú túto spoločnosť,a tích nepresvedčíš, skús presvedčiť aspoň jedného úžerníka, aby volil hociktorú s opozičných strán,to sa ti určite nepodarí, vrana k vrane sadá,a zlodej k zlodejovi, tak je to môj chlapec,môžeš ty biť znalý,ak si nie spojený s vyvolenými,tak si nula, spodina,keby si bol západný investor,tak hej,ale živnostník je pre fica len odpad.
18.8 2015 15:30
autor: neznámy
Čakám,že sa tu vyjadrí odbornik Fero1
18.8 2015 20:33
autor: neznámy
ak si nie spojený s vyvolenými,tak si nula, spodina
to myslíš vážne neprihlaseny -18.8 2015 15:30 ?
18.8 2015 22:08
autor: neznámy
Vážení, vy si myslíte, že až by po voľbách budúci rok došlo ku zmene , že zmena bude aj v našom lesníctve ? Tí, ktorých pred štyrmi rokmi vyhnali od koryta a za tie štyri roky jedli suchý chlieb sa znova vrátia ku korytám s kukuricou a tí ktorí jedli počas štyroch rokov len kukuricu už nutne potrebujú zo zdravotných dôvodov pôst. Horšie je to z tými , ktorých vlastní odohnali od koryta . Nastáva prestupovanie . Veď politiku bez takých "osobností" ako Lipšic ,Hlina , a im podobní si nevieme predstaviť. A čo naše lesníctvo . Na 99% plní funkciu poľovníctva. Takže znova sa všetko bude krútiť okolo neho. Odoberú sa revíry terajším , dajú sa za odmenu novým. Ja si myslím , že nášmu lesníctvu je jedno či mu velí strojár , ekonóm , poľnohospodár , vodár. Aj keby sme chceli , aby mu velil horár , tak už takého človeka nemáme.
A čo sa týka tých " brecháčov" v našom fóre ,čo kritizujú terajšiu vládnu moc , po zmene vlády nastúpia takí istí " brecháči" z opozície . Zmena bude len v autorovi. Myslieť si , že lesníctvo dostane dotácie , v lese bude poriadok , les bude plniť funkcie ktoré má je naivné a takého človeka čo si to myslí treba ozaj pokladať za blázna.
19.8 2015 9:47
autor: neznámy
Po dlhšom čase som si so záujmom prečítal názory diskutujúcich v diskusnom „Fóre o lese“ na súčasnú diagnózu lesníctva, ktorú lekári nazývajú podľa jej príznakov v prenesenom slova zmysle „Ebola“. Keďže som spoluvlastníkom lesov a stretávam sa príležitostne s lesníkmi a vlastníkmi v diskusii na súčasnú mimoriadne obtiažnu situáciu lesníctva a lesného hospodárstva na Slovensku a mám preto patričné lesnícke vzdelanie a celoživotné skúsenosti dovoľte mi, aby som v diskusnom fóre vyjadril svoj názor spolu s ostatnými pozitívnymi názormi na riešenie tejto zhubnej diagnózy.
Mne akosi chýba odozva tých, ktorí by mali na vrcholovej úrovni riadenia lesného hospodárstva profesionálne riešiť súčasné existenčné problémy lesného hospodárstva, ktoré sa žiaľ nedajú odložiť ako v administratíve "ad acta".
Súčasne mi chýba potrebná publicita problémov lesníctva v dennej tlači a elektronických médiách. Preto si kladiem otázku čo bráni rezortnému ministrovi a top manažmentu lesníctva na celoštátnej úrovni, aby zabezpečil na presadenie existenčných záujmov štátnych a neštátnych lesov , lesníckeho výskumu, hospodárskej úpravy lesov dobre programovo pripravené výjazdové rokovanie vlády SR a parlamentného výboru NR SR napr. do Tatranského národného parku, kde by sa vláda aj za účasti ministra životného prostredia a poslanci parlamentného výboru priamo na mieste oboznámili napr. s dôsledkami nespracovanej vetrovej a lykožrútovej kalamity, na ktoré poukazovali lesníci, vlastníci neštátnych lesov a špecialisti z oblasti ochrany lesov NLC a SAV.
Čo bránilo aj v minulosti rezortným ministrom k tomu, aby sa na program výjazdového rokovania vlády a poslancov spracovali v koncentrovanej podobe všetky rozhodujúce problémy transformácie lesného hospodárstva, ktorého by sa zúčastnili riaditeľia štátnych podnikov lesného hospodárstva, vojenských a školských lesov, LPM Ulíč a ŠL Tanapu, Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov, Slovenskej lesníckej komory, ústavov Národného lesníckeho centra, LF Technickej univerzity vo Zvolene a predstaviteľa Slovenskej akadémie vied, ktorí by argumentami mohli informovať predsedu vlády i ministra životného prostredia o zdevastovanom stave lesov na Slovensku .
Som presvedčený, že súčasne za účasti redaktorov Slovenskej televízie a rozhlasu by boli výsledky výjazdového rokovania vlády určite diametrálne iné aj v očiach verejnosti ako je tomu v súčasnosti. Ale to si vyžaduje skutočných „štábnych dôstojníkov“ lesníctva a uznávané osobnosti v riadení lesného hospodárstva ako bol Prof. Ing. Papánek, Prof. Ing. Ruprich, Prof. Ing. Binder, Prof. Ing. Stolina, Ing. Marko, Ing. Bluďovský atď. a nie takých politických nominantov, ktorých v politickej terminológii nazývame „chameleoni“.
Východiskom riešenia tejto obtiažnej situácie v politickom rozhodovaní by podľa môjho názoru bolo, že sa dostanú do Programového vyhlásenia vlády SR v roku 2016 prioritné úlohy riešenia problémov lesníctva o ktorých sa diskutuje vo "Fóre o lese" v lesníckej verejnosti s plnou vážnosťou a že sa Slovenská lesnícka komora postará spolu s vlastníkmi a užívateľmi lesov o zjednotenie názorov na „generálovi a dôstojníckom štábe“, ktorý by mal riadiť lesné hospodárstvo na Slovensku po parlamentných voľbách v budúcom roku.
Verte tomu, že sa bude lepšie dýchať všetkým lesníkom, odborným lesným hospodárom, správcom lesov i vlastníkom neštátnych lesov, ale aj pracovníkom lesníckeho výskumu i hospodárskej úpravy lesov a nakoniec i poľovníkom, ktorí nemôžu chýbať pri obhospodarovaní lesov. Dúfam, že sa spoločným úsilím podarí Slovenskej lesníckej komore lesníkov a vlastníkov neštátnych lesov "predsa len" nakoniec zjednotiť na spoločnom postupe cieľavedomej lesníckej práce a koordinovaným postupom dostať na takú úroveň, aká mu na Slovensku v minulosti patrila. Existujú preto aj v súčasnej polarizovanej spološnosti reálne predpoklady a intelektuálny potenciál, len ho treba využiť na odstránenie zhubného onemocnenia, ktoré sa žiaľ nelieči !
19.8 2015 11:19
autor: neznámy
Pre "Učiteľ"...všetko veľmi pekne napísané, myšlienka o výjazdovom rokovaní vlády priamo v Tatrách tiež veľmi pekná...no stačí asi keď si spomeniem na reklamu, ktorá chodí v tomto čase v televízii, v ktorej vyzýva Ministerstvo životného prostredia na čerpanie eurofondov pre kvalitnejšie životné prostredie...no a tu je kameň úrazu podľa mňa...ťažko si predstaviť, že "životniari" budú mať ochotu dohodnúť sa s lesníkmi a prísť tak o potenciálny balík peňazí z eurofondov...veď oni výrobne nič nevyprodukujú, ťažko sa odstrihnú od zaujímavého príjmu a s nimi niekoľko ďalších ľudí.
19.8 2015 14:18
autor: neznámy
učiteľ,zabudol si na robošov,na tích každý z vysoka serie,a nie v tatrách rokovať o nespracovanej kalamite,ale v hnúšti a jej okolí,tam sú nespracovaná tisíce kubíkov,prevažná väčšina je štátneho dreva,ale oni sa nechcú z nikým radiť čo dalej z kalamitným drevom,oni už rozhodli,určitý funkcionári, členovia smeru už majú pripravené nové štiepkovače,nové kamiony na odvoz štiepky,len udrieť,ked príde správny čas,nebude dlho trvať,a uvidíte že mám pravdu,potom vám ich tu aj vymenujem.
19.8 2015 15:11