Lesmedium

Ako sa kradne v urbariatoch?

autor: 123
Moje postrehy ako sa kradne v urbariatoch,možte sa pridať:

-Odvozne listky nie su očislovane a evidovane.

-Nevedie sa evidencia skladov,eviduje sa iba odvezene drevo,ak niečo zmizne nikomu nechyba ,iba ťažbarom.

-Umyselne zatrieďovanie dreva do nižšej triedy.

-Hlavny predstavitelia urbariatu maju živnosť okrem ineho,,sprostredkovanie obchodu a služieb,,UPLATKY,VŠIMNE,BAKŠIŠ su legálna činnosť.

sekcia: Archívne fórum, 28.2 2015 22:44
autor: neznámy
Predávanie dreva za nižšiu cenu ako drevo v skutočnosti má je pomerne bežné. Laici sa v tom nevyznajú. To je úloha dozornej rady aby kontrolovala správnosť predaja, či iné konanie výboru. Často však nič nerobí a vo veci sa ani nevyzná.
1.3 2015 10:15
autor: neznámy
Dovoľte mi zasmiať sa, že DR má kontrolovať -koho?
4roky sa pýtam DR v akom právnom vzťahu boli vlastníci urbárskych pozemkov
s Pozemkovým spoločenstvom zaregistrovaným na Obvodnom úrade podľa §10?
Pán Ing. Vanko sa vyjadril, že nemohli byť dve spoločnosti v jednej.Ani neboli, lebo by museli mať nastavené isté pravidlá a tie vôbec neexistovali. Pozemkové spoločenstvo dalo -jeho výbor do prenájmu miestnemu PD ornú pôdu, a TTP, za ktorú družstvo vyplácalo nájom -komu? Lesné pozemky tiež malo v užívaní toto spoločenstvo.
Títo vlastníci nevideli za prenájom ani korunu do roku 2014, kedy sa obidve spoločnosti zlúčili do jednej.
Podala som trestné oznámenie a odvtedy si to jedna inštitúcia podáva druhej.
Absolútne v tom nemajú jasno.
Kde niet žalobcu, nie je ani obžalovaného.Takmer viac ako 70% vlastníkov je s výborom a DR v niekoľko násobnom rodovom príbuzenstve.
Myslíte , že sa niekto verejne prizná, že týmto zákonom nerozumie?
Tak radšej Hlasuje tak, ako to od neho požadujú, Niekedy si myslím, že žijeme v stredoveku, alebo sa mobbig začína prejavovať v celej našej spoločnosti?
1.3 2015 10:50
autor: neznámy
Asi im zavidis však?
1.3 2015 16:42
autor: neznámy
Samozrejme ,že predseda s DR v tom idu spolu.Predsa nebudu kontrolovať sami seba.DR na každej VH prebera nejake nepodstatne veci na odpútanie pozornosti.
1.3 2015 18:02
autor: neznámy
Komu mám závidieť? Čo ak je to naopak?
Ja som nikomu nikdy nezávidela .Nepoznám nikoho takého v mojom okolí, komu by som mohla niečo závidieť. Vždy som sa mala dobre.Mám všetko, o čom som ako dieťa snívala.Prešla som s mojim manželom a deťmi kus sveta
.
Mne nejde o peniaze,,Ja len nemám rada,ak niekto robí , alebo chce urobiť so mňa hlupáka.
Mám však právo domáhať sa svojich práv. A nemám rada, keď niekto robí so mňa hlupáka..... .
1.3 2015 18:17
autor: neznámy
Davam za pravdu Janovi, že v tých výboroch a dozorných radách je to tak, samá korupcia a rodinkárstvo. Ani nový zákon 97/2013 nepriniesol nič nové, môžu kandidovať do výboru až do smrti. Štátna správa je v tomto slabá, nič nekontroluje. Čo tam prinesú zápisnice ani nečítajú ani nepreverujú, založia a ide to ďalej. Máme s tým dobré skúsenosti..
1.3 2015 20:53
autor: neznámy
Žiadna štátna správa vám poriadky neurobí. Nemá na to ani právo. Je to váš majetok a koho si zvolíte toho tam budete mať. Možno by však stálo za to zamyslieť sa nad významom samotných urbárov. Teada, či ešte patria do súčasnej doby a nemali ostať v stredoveku.
1.3 2015 21:02
autor: neznámy
Zakladal som urbárske spoločenstvo ešte v r. 1996 a tvrdím, že táto forma hospodárenia je dávno prekonaná. Svoj pôvod má ešte vo feudalizme a prílišná rozdrobenosť vlastníctva nehnuteľného majetku a s tým súvisiace množstvo neznámych vlastníkov podielov je brzdou v riadnom hospodárení. Urbár v súčasných podmienkach je podnikateľský subjekt, jeho riadenie musí byť čo najefektívnejšie a pre tento účel musí mať dostatočný priestor štatutárny orgán, teda výbor. Žiaľ vo väčšine urbárov sú vo výbore ľudia ktorí preferujú osobné záujmy na úkor celého spoločenstva a ich odborné znalosti sú veľmi obmedzené. Niektoré diskusné príspevky v tomto fóre mi to len potvrdzujú. Tiež odborná zdatnosť väčšiny pracovníkov štátnej správy je na veľmi nízkej úrovni, máloktorý ovláda dokonale príslušné predpisy, napr. aj zákon č. 97/2013 Z.z.o pozemkových spoločenstvách.



1.3 2015 21:41
autor: neznámy
Predajte urbáre a budete mať pokoj!!!
1.3 2015 21:41
autor: neznámy
chcem sa spýtať autora aa... aj my sme zakladali pozemkové spoločenstvo lesné s právnou subjektivitou a dali sme tam aj pasienky a ornú pôdu.Tieto sú v užívaní P:D.Môžu byť tieto urbarske lesné pozemky,pasienky a orná pôda spolu zaevidované?Ďakujem!!!
1.3 2015 21:44
autor: neznámy
Milý František,
otázke nerozumiem, kde majú byť spolu zaevidované ? Evidencia pozemkov je vedená v katastri nehnuteľností, tam je každý pozemok evidovaný pod svojim parcelným číslom. Vysvetlite bližšie o čo vám ide, potom sa môžem vyjadriť.
1.3 2015 23:37
autor: neznámy
My sme boli bez právnej subjektivity.
Ale ak Vaša otázka smeruje k tomu, či môžu byť spolu v zmluve o založení OP, TTP a lesné pozemky,tak samozrejme .Na LV už máte aj vyznačený "Režim spoločnej nehnuteľnosti".
Ak sa pýtate na stav -, registrácia Pozemkového spoločenstva podľa bývalého zákona 181/1995 Z.z.§11, tak tiež áno.
My sme boli dve spoločnosti,a každá mala byť zaregistrovaná samostatne.či už s právnou, alebo bez právnej subjektivity..
2.3 2015 7:09
autor: neznámy
123 ty sa pozri na seba a na svoju kvitnucu debilitu,už chapem prečo nie si v dajakej spoločnosti zvolený.
2.3 2015 12:31
autor: neznámy
Ja som nekandidoval,ale teba sa to dotklo,ktovie prečo?
2.3 2015 14:43
autor: neznámy
nedotklo sa ma to,ale hadžeš všetkých do jedneho vreca a nevidiš pracu, ktoru treba vynaložit pri tvorrbe urbariátu a mimichodom,do učtovných papierov a pri nakladani a vidavani dreva može byt každy člen nielen revizna komisia
2.3 2015 14:58
autor: neznámy
Vážim si všetkých čestných ľudí pracujúcich pre prospech urbariatu.Ja nehádžem všetkých do jedneho vreca,len poukazujem na krivoľake chodniky ktore využívaju niektorí ľudia.Každa praca by mala byť čestne ohodnotena a žiadne bočaky!Je to však ťažke v urbariátoch kde je cele vedenie rodinne prepletené.Tí ti určite nedovolia nazrieť do hrnca kde sa varí URBAR.Podielnici su večšinou dôchodcovia,mlady zutekali za pracou a vedenie vie v tom chodiť a drži sa koryta.
2.3 2015 21:15
autor: neznámy
100% súhlas 123. Naozaj česť výnimkám, ale čo ja poznám z vlastnej skúsenosti
a tiež počúvam z okolitých, tak je to presne tak.
2.3 2015 21:49
autor: neznámy
maš pravdu123 ale netreba sa dat odradit treba ist tvrdo po tom a vysledok sa dostavi,je to vaše vlastnictvo a maš pravo vediet ovšetkom hovorim ti to z vlastnej skutočnosti.
3.3 2015 8:47
autor: neznámy
polo, z vlastnej skusenosti viem, že vysledok sa nedostavi a išiel som tvrdo, bol aj podany protest prokuratora voči postupu lesneho uradu
3.3 2015 9:57
autor: neznámy
neviem ake mate tam odkial si pomery ale unas ked raz viem že sa tažba robi tam kde nieje plan a taži sa množstvo prekracujuce plan čisty pruser,Stači anonym a je to,
3.3 2015 12:33
autor: neznámy
Z ktorého okresu, alebo aspoň kraja si polo?
3.3 2015 13:46
autor: neznámy
vychod
3.3 2015 14:16
autor: neznámy
Ďakujem.Ja som zo západu.A u nás je to tiež o ničom.Tu nestačí žiaden dôkazový materiál a anonym, tak ten už vôbec.
3.3 2015 15:42
autor: neznámy
je mi ľuto že ti nemožem inač poradit ale hovorim ti ja som sa do toho pustil a dalo sa to.pomohla mi aj štatna sprava aj ostatny urbarnici a teraz mame zdravy a čisty urbar vitiahnuty z červenych čisiel a funguje tak ako to ma byt.trestne oznamenia som nepodaval kvoli ľudskosti a teraz predsedam tomu zhromazdeniu už jedenasty rok.prave v sobotu som bol jednohlasne zvoleny 90 členmi za predsedu.na dalšie obdobie.pravdaže fungujeme zo zakona tak v deleni podielov ako aj v hlasovani.
4.3 2015 7:01
autor: neznámy
podla mna urbare funguju preto zle lebo pri mensom objeme prac-tazby ako ziskovej stranky posobia vo vedeni a odbornom dozore ludia popri inych zamestnaniach pripadne dochodkoch ap..clenovia zavidia ak si schvalia neake odmeny za tuto cinnost a pri schvalovani byvaju z Toho nekonecne tahanice.mozno by bolo vhodne pri vacsom objeme prac a nasledne ziskov zamestnat odbornika na trvaly pracovny vztah.motivovat ho neakym podielom zo zisku a mohlo by To fungovat lepsie.
tak isto aj pri mensich subjektoch by To mohlo fungovat len s privolanim odbornika.
Tazko bude vediet niekto z vlastnikov realizovat ziskove hospodarenie a kvalitu ked nema k tomu vzdelanie.
zial vlastnici tvrdohlavo trvaju len na vlastnych neznalych nazoroch.potom sa nieto comu cudovat ze To na mnohych miestach funguje zle a netransparentne.
z vlastnej skusenosti mozem potvrdit ze sa znehodnocuje kvalitne drevo na palivo pre clenov.clenovia sa takto rozhodli..pri tom za predaj kvalitneho dreva by mohli kupit mozno aj dvojnasobok paliva.
zaplatia OLH a chceli by aby im niekto zadarmo riadil hospodarenie.takto To nebude fungovat nikdy.
mno a za pekne slovo to nebudu robit ani clenovia...
9.3 2015 22:54
autor: neznámy
Kradne, veru kradne rodinné klany vo výbore a robia si čo chcú, majú s nášho urbáru rodinný podnik ktorý im znáša zlaté vajcia. ešte navlečú členov spoločenstva, aby podpísali nájomné zmluvy na to čo podľa zmluvy je celok spoločenstva, že sa nebudú platiť dane.
14.3 2015 14:04
autor: neznámy
Na poslednom valnom zhromaždení som mal pocit, že tam sedia teliatka nie vlastníci. Celé valné zhromaždenie rozprávali 6 ľudia z toho 5 členov výboru a ja. Výbor čo mu pasovalo to hovoril, predseda dozornej rady svatka predsedu spoločenstva prečítala čo jej podali napísané, ľudia dvíhali pri hlasovaní ruky vo všetkých hlasovaniach za , mal som pocit že nevedia ani o čom hlasujú v niektorých hlasovaniach proti len ja. Nikto sa nepridal ku mne, až keď sme išli domov veštci kvákali, že sa im to celé nepáči a mám pravdu. Jeden vojak vojnu
nevyhrá.
14.3 2015 14:34
autor: neznámy
Presne ako u nás. Do detailu.
Ak človek nevie, o čo v skutočnosti ide, tak je spokojný a pridá sa k zástupu
Ak však iný má dôkazy,ktoré ho nabádajú k ostražitosti, zameriava sa na všetko. A ak zistí jeden prešľap, nasleduje ďalší,potom sa to už nedá zastaviť.
Pozeráte seriál Chlapi neplačú?Je to ako s Cilkou.Najskôr odmietala kamerový systém -veď načo, verila predsa svojim podriadeným.
Stačil jeden pohľad na obrazovku, a zmenila mienku.

Čítajúc na internete rôzne kauzy na súdoch, toto je celoslovenský problém.
Nemyslím, že sa to niekedy zmení.tam, kde tento stav roky pretrváva.
Niekto tu niekde napísal, že ide o závisť,že kritizujúci nie sú vo výboroch.
Aj tak sa to dá povedať , ak sa niekto chce brániť bez argumentov.
Žijeme v uponáhľanej dobe, mnohí bez existenčných istôt.
Poznám spoločenstvo, kde vlastníci za desať rokov nevideli ani cent z podielu.
Nedostali ani drevo na kúrenie, ale sú hrdí,, že sú pozvaní na zhromaždenie, dokonca VALNÉ, akoby boli členom s.r.o, alebo akciovej spoločnosti.a nie iba Pozemkového spoločenstva a podľa celkom iného zákona, v ktorom je napísané iba slovko zhromaždenie. ..
14.3 2015 16:10
autor: neznámy
Osvetu treba robiť pred Valnou Hromadou ,nie na ňej.Najlepšie špinava ohovaarčska kampaň na nepohodlných podielnikov ktory chcu zmenu tak ako v urbariate Slovinky.
14.3 2015 22:48
autor: neznámy
slovenský menežment chodí na komunikačné tréningy kde sa učia, načo majú odpovedať a v akých prípadoch odpoveď neposkytovať.
Predpokladám, že predsedovia spoločností, tiež absolvovali niečo podobnéí, ako zabezpečiť hladký priebeh schválenia zmluvy.
Inak by št. notár bol odišiel asi bez tučnej odmeny.
15.3 2015 9:18
autor: neznámy
Bola som tiež na jednej VH na spiši,kde si vybor najal svojich podporovateľov-podielnikov na osočovanie svojich oponentov.
15.3 2015 12:29
autor: neznámy
Vrátila som sa práve zo zhromaždeniav susednej obci..
V roku 2007 náš výbor, objednal geometrické zameranie všetkých pozemkov.
Zaujímalo ma, akú cenu vyplatili za tieto práce.Neodpovedali mi. Podľa zákona mám právo predloženia dokladov za zaplatenie týchto prác- §21 odsek 2

Bolo to presne tak, ako aj u nás v obci. Z prenájmu nám rozdelili asi 35% .
8000 Eur zostalo na účte.Načo taká rezerva, keď máme všetky pozemky v prenájme.Nepaltíme daň,neplatíme OLH, nemáme povinnosť ošetrovania pozemkov, atď. Dokonca, ani výbor a DR si peniaze nenárokujú?.......
Nerozumiem tomu.
15.3 2015 17:26
autor: neznámy
Treba všetko previesť na štát a bude pokoj!
17.3 2015 16:52
autor: neznámy
Je to smutne,moralka slušnosť sa vytrácajú ja som už pomaly rezignoval...
17.3 2015 17:11
autor: neznámy
vlastnit pozemok alebo neaku jeho cast je aj zodpovednost.To by si mal uvedomit kazdy vlastnik a nastudoavat si neake zakony alebo dat si poradit od ludi od fachu..zial kazdy pozera len co za To a bez zaujmu nieco si o Tom zistit alebo nastudovat..vysledok = vsetko co Tu opisujete...
18.3 2015 22:23
autor: neznámy
Ahoj fox,
niet pochýb, že štát ovládaný bandov politikov je najhorší hospodár. Zo štátneho-cudzieho krv netečie!
20.3 2015 12:31
autor: neznámy
V ubariatoch sa bude vždy kradnuť ,dokiaľ sa podielnici nezačnu zaujimať o svoj majetok.
1.4 2015 21:57
autor: neznámy
Prečo by som nekradol v urbariate,ked mam na to podmienky a debilnych podielnikov!
9.4 2015 22:55
autor: neznámy
Pozrite sa každemu predsedovi urbariatu na jeho majetkove pomery,ktore nadobudol čestnou pracou v urbariate :-)
20.4 2015 22:09
autor: neznámy
šef composesorátu v part.ľupči tvrdí že nemá nič,nechce zverejniť ani svoju mesačnú odmenu pred podielnikmi,ako je to možné.
22.4 2015 10:59
autor: neznámy
Žiadaj súdne.
23.4 2015 23:57
autor: neznámy
Autor: podielnik (neprihlásený)
Prosím, prihláste sa na LROS@POBOX.SK
V Lesnom komposesoráte Part. Ľupča je toho veľmi veľa na naprávanie, od stanov cez evidenciu, výbor, DR, hlasovacie právo za podiely nakúpené na vlastnú s.r.o. za peniaze členov, neinformovanie členov, porušovanie zákona 97/2013, .......
17.10 2015 23:16