Lesmedium

PSoL je treba alebo nie

autor: Laco
Paragraf 36 odsek (2) Na zabezpečenie odborného a trvalo udržateľného hospodárenia v lese môžu vlastníci, správcovia a obhospodarovatelia lesa za podmienok ustanovených týmto zákonom použiť aj systém certifikácie lesov.

Podla tohoto paragrafu zakona o lesoch nic neporusíme ak budeme hospodárit ak sme certifikovaný a koncí nam Psol a nove nahodou nebude vyhotovene lebo niesu este vobec podpísane zmluvy na vyhotovenie PSol a ani s vyhotovitelmi.

je to tak? lebo zakon to umoznuje v tomto paragrafe..

sekcia: Archívne fórum, 11.1 2015 16:15
autor: neznámy
Nie pretože certifikačný systém oracuje s PSoL, priamo z neho vychádza a aj ho využíva pre poprovnávanie a hodnotenie. Bez PSoL to jednoducho nejde.
11.1 2015 19:32
autor: neznámy
Tak potom aký význam ma ten paragraf ked pise ze to ide aj bez PSoL?
11.1 2015 19:42
autor: neznámy
uplne je bez vyznamu , aj system PEFC aj FSC len nastavuju system hospodárenia ,ktorý vyplýva z PSoL ako z hlavneho dokumentu v ktorom je obsiahnute co vsetko treba v lese robit. certifikacia je dobra na ziskanie bodov pri uchadzanie sa o dotacie
11.1 2015 20:09
autor: neznámy
bez psol-u /lhp/ nemôžeš úmyselne hospodáriť, môže akurát iba hasiť kalamitu.
11.1 2015 20:35
autor: neznámy
Podla mňa tento paragraf vôbec nehovorí o tom, že obhospodarovateľ nemusí mať vyhotovený PSL, ak má nejakú certifikáciu.
Bez PSL to nielenže pôjde, ale bude musieť ísť, ak vyhotovovatelia odmietnu vypracovať PSL za tak nízke ceny aké sú teraz. Jednoducho si obhospodarovatelia všetko čo im prinášal PSL zabezpečia vo vlastnej réžii, štátny rozpočet bude o niečo menej zaťažený a zákonodarcovia sa trochu zapotia aby dostali PSL z legislatívy.
12.1 2015 7:54
autor: neznámy
Certifikáciu bez PSoLu neuhráš, sú to spojené nádoby, takže by som týmto tzv.chytráckym spôsobom neuvažoval, skôr je to len nejaká dezinterpretácia Zákona o lesoch, a jeho § 36. Certifikácia v prvej veci predpokladá PSoL A § hovorí len o tzv.možnosti...Môže...= NEMUSÍ. A tak isto to asi platí do doby, pokiaľ máš certifikáciu, ale bez PSoLu to nejde.
12.1 2015 9:52
autor: neznámy
Podla mna su to len domienky o tomto paragrafe. On hovorí ze sa to dá. Je jasne ze bez PSOL nezískate certifikaciu ale co sa potom myslelo tymto paragrafom? Ako vidíte da sa vysvetli hociako..
Viem ze paragraf nehovorí o tom ze nemusí mat Psol ale hovorí ze:Na zabezpečenie odborného a trvalo udržateľného hospodárenia v lese môžu vlastníci, správcovia a obhospodarovatelia lesa za podmienok ustanovených týmto zákonom použiť aj systém certifikácie lesov.
12.1 2015 10:02
autor: neznámy
V tejto téme som na tenkom ľade. Nepozrel som sa do zákona. Neviem preto ani ako je vymedzená certifikácia. Nezostáva mi nič iné, iba akceptovať tvrdenie neprihláseného.
"certifikacia je dobra na ziskanie bodov pri uchadzanie sa o dotacie"
====
A teraz k citátu Laca.
Na zabezpečenie odborného a trvalo udržateľného hospodárenia v lese môžu vlastníci .... použiť aj systém certifikácie lesov.
===
Celé nepochopenia podľa mňa vyplýva z toho, že častica "aj" má v slovenčine dvojaký význam. Jeden má význam "súčasne" a druhý má význam "namiesto". Predpokladám, že zákonodarca rozumel pod slovom aj súčasne. Ty Lacko ako sa zdá, pod ním rozumieš význam namiesto.
Ak majú pravdu doterajšie reakcie od Sumara, Mareka a iných, tak mi to inak nevychádza ako, že zákonodarca mal skutočne mysli súčasne.
Teda, že máš PSoL a môžeš mať aj certifikáciu, ale nemusíš ju mať.
Ale ako hovorím, som na tenkom ľade a nemusím mať pravdu.
12.1 2015 10:38
autor: neznámy
No to je tiez len domienka ze súcasne...Kedze mam certifikovaný les tak viem ze bez PSol nedostanete certifikaciu a Sumar s marekom vravia speávne. len otázne je co tymto paragrafom tvorca myslel. Myslim si ze ani zastupca statnej spravy by mal tazkosti to vysvetlit a tocil by dookola ale odsek 2 je na svete a vidi ze nieje jasný...
12.1 2015 11:28
autor: neznámy
Z certifikáciou lesa je to isté , ako z titulom Bc. Je to výmysel západnej demokracie , ktorý však nemá žiadnu logiku. Niekto niečo počul na západe a nakoľko všetko z tade je "kúľ " tak to chce tu ako objav sveta uplatniť. Treba si preštudovať čo je to certifikácia lesov, kde ju na západe uplatňujú a či je u nás potrebná. Tak prepracovaný systém ako je a hlavne bol u nás LHP , alebo po novom PSoL nám všade závidia. Certifikácia lesov je " súbežné nič" z LHP. Vychvaľujú ju len tí , ktorí certifikáciu robia , lebo tí majú z toho veľké peniaze a vlastník lesa zbytočne vyhodené peniaze.
12.1 2015 14:09
autor: neznámy
A sme u toho, ake to je jednoduche. za vyhotoveniePSol nieje ochotny zaplatit nikto a za nejaký certifikát co si len akreditovane spolocnosti povedia. navyse ani ministerstvo nevie zorganizovat prostrednictvom socialneho ustavu vo Zvolene výberove konania.A to i budte istí ze viac zaplatíte za certifikaciu ako za nové PSol. Sucastný stav drzí v neistote spolocnosti zaoberajuce sa vyhotovovaním planov a v podstae tých co ich vedia robit je uz tak maloze za par rokov nebude mozne ani pokryt Slovensko v jednom roku vyhotoviteľmi ale zaplati za certifikaciu ktora vám robí len starosti ste ochotný zaplatit.je to cudné. Som za priame platenie PSol obhospodarovateľmi uz len z toho dovodu porovnavania sa s certifikaciou....a hlavne v spolupodielani sa na tvorbe PSol vlastnika a vyhotovitela a nie aby diktoval vyhotovitelovi co ma navrhnut kontrolor alebo statna sprava ked to neplatia a navrh je vyhotovený podla pracovných postupov...
12.1 2015 14:32
autor: neznámy
Ano certifikacia je logicky nezmysel , ktorý veľa stojí a je v podstate nanič. Netreba si myslieť , že nejaký certifikačný orgán vie nahradiť všetko. Často sú to ekoaktiviti , ktorý by zo slovenska urobili jeden veľký prales . Takto je nastavená certifikácia FSC. Naozaj je potrebný len LHP po novom PSoL a certifikácia je zbytočná ak subjekt nechce plus body ku europrojektom.
12.1 2015 17:10
autor: neznámy
Súhlasim s ferom 1 a doplňam: pred "RIO 1992", kdee sa prijali doporučenia o certifikácii lesov hlavne daždových s úmyslom ich ochrany pred likvidáciou za účelom ....., pristúpili naši lesní odborníci: prezident Havel a minister pôdohosp.Baco za akceptáciu tejto úvahy na naše pomery napriek diskúzii našich odborníkov na strákach lesníckej publitictiky- žial neboli v mode!!!
12.1 2015 17:17
autor: neznámy
Pre Lesanku: PSoL áno, ale treba povedať, že od akej výmery. Je pre mňa nepredstavitelné žeby každý 1m2 musel mať PSoL. Treba rozmýšľať tak ako to robia v Rakúsku, či Nemecku. Odborné obhospodárovanie od výmery 500/1000 ha, kedy platia isté regionálne programy-noty na bubon, podľa ktorých vlastníci-lesníci hospodaria. Nad touto výmerou je už potrebná licencovaná osoba typu lesník so vzdelaním/ nie OLH?!/ Vo Fínsku je to ale úplne slobodné, bez PSoLu, pokiaľ vlastník nepýta štátne peniaze.
12.1 2015 19:56
autor: neznámy
Tak vo finsku ma na obhospodarovanie kazdy subiekt projekt uz len z toho dovodu z ebhospodarovatelia su laici a momentalne su vo finsku popularne drobne rodinne celky.funguju tam regionalne zdruzenia kam vsetci obhospodarovatelia odvadzaju 15 percent z obratu a z toho su financovane psol olh...Nechcem ten ich system mmoc rozvadzat lebo pre naseho cloveka je ich hospodarenie nepochopitelne ale tak ako my maju pokryty kazdy m2 planom viac nastranke napr:Www.otso.fi u nas vserkym lezi v zaludku olh a psl ale u nich je to partner ktoreho maju radi a spolupracuju s lesnikmi. Okre toho u nas je cena za olh a psol taka nizka ze je hamba ze sa o nej vobec diskutuje ze je nejako zatazou.
14.1 2015 5:25
autor: neznámy
Tak vo finsku ma na obhospodarovanie kazdy subiekt projekt uz len z toho dovodu z ebhospodarovatelia su laici a momentalne su vo finsku popularne drobne rodinne celky.funguju tam regionalne zdruzenia kam vsetci obhospodarovatelia odvadzaju 15 percent z obratu a z toho su financovane psol olh...Nechcem ten ich system mmoc rozvadzat lebo pre naseho cloveka je ich hospodarenie nepochopitelne ale tak ako my maju pokryty kazdy m2 planom viac nastranke napr:Www.otso.fi u nas vserkym lezi v zaludku olh a psl ale u nich je to partner ktoreho maju radi a spolupracuju s lesnikmi. Okre toho u nas je cena za olh a psol taka nizka ze je hamba ze sa o nej vobec diskutuje ze je nejako zatazou.
14.1 2015 5:34
autor: neznámy
Vaše svedectvo je neúplné, lesanka.
Ano, je pravda, že mekkov odborného obhospodarovia sú škandinávske krajiny, a špeciálne Fínsko. Ale je aj pravdou to, že keď vlastník lesa- nie nejaká komunita typu otso.fi sa rozhodne , že dnes niečo predá- nejaké drevo, lebo sa tak "rozhodol" aj z iných ako ekonomických dôvodov, žeby neoslovil TRI hlavné subjekty na TRHU s ťažbou dreva, STORA ENSO-mega spoločnosť nadregionalneho významu, UPM-KUMMENNE-lokálna spoločnosť-FI a METSALLITO- lesnícke družstvo. Všetky tieto tri subjekty ovládajú celkový trh vo Fínsku.
A kedže je len 25% vo vlastníctvo štátu a zvyšok v súkromných rukách, tak tam platia skôr tie súkromné pravidla. Čo znamená osobný prospech každého majiteľa.
Nový Fínsky zákon s platnosťou od 1.1. 2014 hovorí o tom, že sloboda uživania lesného pozemku je nado všetko, je to ako mať bankové konto, s ktorým Vy slobodný človek si môžte naložiť ako chcete. Máte jednú povinnosť, do dvoch rokov lesnú plochu musíte zalesniť, ale kedy si ju vyrúbete, je na Vás.
PSL alebo odborné obhospodárovia nie je povinnosť ako u nás v SVK?! A to je velký rozdiel! A PSL je tam vždy naprojektované tak, aby sa za tzv. cukrík- štátom vyrobená doktrína vlastník lesa chytil, aby vykonal-vyrobil to , čo MEGA drevárske spoločnosti akurát potrebuju. Finsko vyrába 70% celkovej produkcie tlačového papiera na SVETE.
Viete si to uvedomiť , čo to znamená, skoro 25% HDP tvorí vo Fínsku táto produkcia Forestry rezortu, je to spolu producenty- lesy a aj spracovatelia-drevo pracujúci priemysel.
PSL nie je nástrojom štátu na to, aby si kontroloval svoj súkromný-spriaznených spoločnosti biznis, odborné obhospodárovanie je tam v tom FI nástroj ako vyrobiť prosperitu vlastníkov lesov.
17.1 2015 13:38
autor: neznámy
Zabúdate na veľmi dôležitý fakt - plnenie mimoprodukčných funkcii lesa - a to bez kontroly a usmerňovania štátu prostredníctvom štátnej správy lesného hospodárstva - teda cez schválené PSL nie je možné. Od stavu lesa závisí stav zásob vody, najmä pitnej, stav ovzdušia a aj pôdy. Ide o 4 hlavné zložky životného prostredia. Ja len krátko, ale existuje ešte množstvo iných dôvodov pre obhospodarovanie lesa prostredníctvom PSL.
17.1 2015 13:54
autor: neznámy
lesanka, pošpinila si celú debatu o tom , čo je SLOBODA vôle, VĎaka za tvoju reakciu. Jedná vec je istá, že zajtra už nemusíme existovať, ale všetko ostatné je len DOKTRÍNA, PROPAGANDA, z ktorej si bola akurát teraz usvedčená, A je mi ta veľmi ľúto, že si na to použila Fínsko ako krajinu liberalnej lesníckej mysle.
A viem ti aj ublížiť len tým, že na teba zle pomyslím, takže správ pokánie, ospravedlní sa všetkým , za svoje nedôstojné správanie a potom sa uvidí, že čo s tebou.
17.1 2015 14:13
autor: neznámy
Sumar, zdá sa mi, že ti niečo ušlo. Z minulosti viem, že jestvuje aj autor Lesanek. A ak som dobre postrehol je to lesník, ktorý má ťažké srdce na viac vecí. Ale asi na to, že úloha OLH je zaznávaná.

Autor Lesanka, je niekto iný. Aspoň mám taký názor zo zbežného prečítania reakcie.
A ak mám pravdu, tak Lesanke krivídš. Ale napriek tomu. Krivdíš aj samotnému Lesankovi. Nemyslím si, že by svojou reakciou niečo pošpinil.
Napísal len niečo polemické.
Na margo poznámky, že zajtra už nemusíme existovať, môžem iba skonštatovať, že my, čo sme boli v zásade hospodárili a len okrajovo podnikali už nejestvujeme dnes. Nie až zajtra.
17.1 2015 19:42
autor: neznámy
Upps, tak toto mi trochu úšlo, vidím lesanek a čítam lesanka, ospraveddlnujem sa lesanke... Moja reakcia bola ako keby na jednú osobu a videlo sa mi príliš, žeby človek, ktorý pozná finske prostredie mohol takto postkomunisticky reagovať.
PSL/LHP/ áno vo Fínsku a aj SR, usmerňuje štát áno, vo Fínsku je to dobrovoľná činnosť podporovaná cukríkovým efektom-urob-dostaneš peniaze, na SR sa to prikazuje bez peňazí./ Správne konanie ovláda štátna doktrína a vlastníci zatiaľ nie su uvedomelí sa účinné proti tomu brániť- ani po 20tich rokoch zmeny a systém vybudovaný v 80-tich rokoch funguje stále v lesníctve, príkaz, zákaz, pokuta, sankcia.../ A bez PSL nie je vlastník samostatne spôsobilý hospodáriť na svojom majetku v SR, ani na 2000 m2.
20.1 2015 9:46