Lesmedium

Strop na daňovú sadzbu z lesných pozemkov

autor: Vlado
V sekcii O čom sa hovorí je uverejnená správa SITA.

Výpadok daní obciam vykompenzujú Lesy SR.

Obce, ktoré prídu o časť príjmu pre strop 2,5 % na daň z lesnej pôdy, nebudú poškodené. Štátne Lesy SR poskytovali odškodnenie za škody pri ťažbe, ak sadzba dane bola nižšia ako 2 %. Po novom zaplatia všetkým obciam, ktoré budú mať oprávnené nároky.

=====

Pred pár mesiacmi som zaregistroval odmietavé stanovisko z niektorej obce voči pripravovanej novele zákona 582/2004 Z .z. týkajúcej sa stanovenia stropu pre daň z lesných pozemkov. Išlo o obec, kde sú dane z lesných pozemkov takmer jej jediným príjmom a zníženie dane bude pre ňu likvidačné.

Už som si myslel, že k stanoveniu stropu nedôjde a ako vidno došlo. Prekvapila ma však v správe SITA uvedená výška stropu. Však 2,5 % by takmer likvidovalo zisk niektorých spoločenstiev.

Pohľad do zákona ma však uspokojil. Nie je to 2,5 % ale 0,25 %. Teda 100 krát nižšia.

Neupozorňoval by som na to, keby svojho času nám správca dane nebol vypočítal daň s uplatnením sadzby 2,5 % a keď sa to aj jemu zdalo veľa, tak vypočítanú čiastku znížil v domnienke, že vychádza v ústrety.

Kvôli úplnosti treba dodať, že ani strop 0,25 % nie je stanovený tak povediac po lopate.

Je viazaný na podmienku, že ak . Inými slovami, treba si to pozrieť v zákone.

sekcia: Archívne fórum, 12.12 2014 10:11
autor: neznámy
ktory je to zakon?
12.12 2014 14:55
autor: neznámy
Však číslo zákona som nezabudol uviesť. 582/2004. Zákon o miestnej dani a poplatkoch. Ak používaš www.jaspi.justice.gov.sk tak stačí len zadať číslo zákona a pokyn na vyhľadávanie. A potom si už len pozrieť úvodné paragraty.
12.12 2014 16:23
autor: neznámy
Niečo sa tu poplietlo.
Je stanovená základná sadzba a tou je 0,25% a v prípade všetkých iných pozemkov akými sú lesné, je možne uplatniť 5x-násobok a iba na lesných pozemkoch je to 10x-násobok. A 10násobok z 0,25% je 2,5%. Takže ako píšeš v úvode Vlado, je to likvidačné, lebo obec zožerie de facto celú ročnú rentu-výnos z lesov. Ekonomika hovorí, že výnos z lesa je medzi 2-3% z ceny pôdy.Skupina poslancov z vladnucej strany a aj zároveň , ktorí su starostovia a hlavne p.Petrák ako podpredsedea ZMOSu, prelobovali narýchlo v NR SR túto zmenu v zákone o prijmoch. Reakcia neštátných vlastníkov na celú situáciu je tu:STOP DRANCOVANIU LESOV DAŇAMI
Pridané dňa 22. november 2014 od admin
V súvislosti z kontroverznou novelou zákona o dani z pozemkov, ktorú poslanci schválili cez novelu zákona o dani z príjmov sa obrátila Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska na prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku so žiadosťou o nepodpísanie tejto novely a o jej vrátenie do Národnej rady SR. Súčasne podporila stanovisko Rady združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska, ktoré bolo zaslané premiérovi vlády Slovenskej republiky Róbertovi Ficovi.

http://privlesy.sk/stop-drancovaniu-lesov-danami/
12.12 2014 16:34
autor: neznámy
Sumar, ďakujem ti pekne za jemné upozornenie, že 2,5 je len 10 krát viac ako 0,25. Ja som napísal, že 100 krát viac a ty si o tom zdvorilo pomlčal.
Ale aj tak sa ešte vrátim k zákonu,
§ 8 ods. 5.
" Ak ročná sadzba dane z pozemkov pre pozemky podľa § 6 ods. 1 písm. a) a d) ustanovená podľa odseku 2 presiahne 5-násobok ročnej sadzby dane z pozemkov podľa odseku 1, uplatní sa ročná sadzba dane z pozemkov podľa odseku 1. .......
."

Pod § 6 ods. 1 písm. dé sú lesné pozemky. Ročná sadzba dane podľa odseku 1 je 0,25 %.
Teda aj pre lesné pozemky platí strop 0,25 avšak len vtedy, ak by vo VZN nebola stanovená vyššia sadzba ako 1,25.
Mýlim sa?
13.12 2014 9:29
autor: neznámy
Už viem, kde sa môžem mýliť. Myslel som si , že sa pozerám do poslednej verzie zákona. Ale zdá sa, že doň nezapracovali ešte tú novelizáciu prijatú v zákone o dani z príjmov.
13.12 2014 9:43