Lesmedium

kupovanie podielov

autor: miso
potrebujem radu moze lesne spolocenstvo je zalozena sro skupovat podiely od clenov a previest ich na spolocenstvo
sekcia: Archívne fórum, 4.12 2014 21:27
autor: neznámy
Otázka je nezrozumiteľná a či priveľmi špekulatívna, aby sa je dalo porozumieť.
V obecnej polohe hociktorá s.r.o. môže skupovať podiely hocičoho, ak to má v predmete podnikania. Ale to skôr len predpokladám
Ak majú byť predmetom kúpy podiely spoločnej nehnuteľnosti, tak tam je kúpa sťažená kvôli predkupnému právu. Ale najtiaž je to s kúpou prvého podielu. Ako náhle kúpi s.r.o prvý podiel, už sa stáva po oznámení tejto skutočnosti členom pozemkového spoločenstva. A potom môže ďalšie podiely kupovať v režime člen od člena. (Teda bez predkupného práva.)
Tejto možnosti sa obávali súčasní funkcionári urbariátov. Videli teda čierny scenár, že ak bude mať niekto zálusk na dobré pozemkové spoločenstvo, tak po kúpe prvého podielu, už rýchlo poskupuje ostatné podiely, čím sa zmenia vlastnícke pomery. A keď je veľká pravdepodobnosť, že ten kto by mal zálusk by s veľkou pravdepodobnosťou bola zahraničná firma, spoločenstvo by dostalo do rúk zahraničných vlastníkov.
Osobne si však myslím, že súčasní funkcionári (bohatých) spoločenstiev sa obávajú, že v dôsledku zmien vlastníckych pomerov by prišli o zamestnanie. A to že by sa spoločenstvá dostali do zahraničných rúk je len druhoplánové,

Ale napriek tomu, aké sú skutočné pohnútky funkcionárov, podľa mňa mal zákon priamo ustanoviť možnosť, že spoločenstvo môže skupovať vlastné podiely. Bola by to zbraň proti tomu, aby prešlo vlastníctvo do rúk žralokov.



5.12 2014 10:41
autor: neznámy
Nemôže. Ak totiž členovia predajú svoje podiely sro tá sa stane členom spoločenstva a ako člen spoločenstva ich sro nemôže previesť na spoločenstvo. Je to zakázané.
6.12 2014 16:38
autor: neznámy
pani v nasej obci je lesne spolocenstvo sro a to kupuje od clenov spolocenstva podiely za nase spolocne peniaze a prevadza to nie na zvysnych clenov spolocenszva ale na lesne spolocenstvo sro je to normalne
6.12 2014 22:40
autor: neznámy
Miso. Ak sa na niečo pýtaš, daj na koniec vety otáznik ! Nie je celkom zrozumiteľné, či sa na niečo pýtaš, alebo niečo konštatuješ. Ale vyrozumel som, že sa pýtaš, či je normálne, ak s.r.o kupuje podiely pre seba a nie pre tých členov, čo zostali v spoločenstve? A tvrdíš, že to kupuje za Vaše spoločné peniaze.

Treba si ujasniť, že s.r.o je obchodnou spoločnosťou, ktorú založili je spoločníci a dali jej do vienka majetok v podobe peňažných vkladov.
Tieto peniaze už potom nie sú spoločné peniaze spoločníkov ale obchodnej spoločnosti ako takej. A preto ak niečo kúpi, nie je to za spoločné peniaze.
Inými slovami, ak vaša obchodná spoločnosť lesné spoločenstvo s. r. o kúpi nejaké podiely od členov (lesného) pozemkového spoločenstva, stáva sa členom spoločenstva.
Uvažovanie o tom, ako ste vy dávali vklad do Vašej s.r.o ,by už bolo špekulovaním. A ty to musíš vedieť ako ste robili vklady. (Ak teda nedošlo ku aktu, ktorým ste boli oklamaní). A ak to nevieš, tak sa pozri do spoločenskej zmluvy o s.r.o , ktorú by si mal ako jej spoločník mať.
7.12 2014 10:20
autor: neznámy
Pozrite si v obchodnom registri dobre, kto je spoločníkom s.r.o.. S.r.o. môže nakupovať len za vlastné peniaze, tak ako uviedol Vlado. Pozemkové spoločenstvo môže peňažný vklad do s.r.o. previesť len so súhlasom valného zhromaždenia. Nákup podielov členov spoločenstva s.r.o. je ekonomickým nezmyslom. Členov spoločenstva to vyjde riadne draho.
7.12 2014 19:43