Lesmedium

Daň z nehnuteľností

autor: mates
Zdravím kolegovia. Nadobudli sme do vlastníctva lesné pozemky. Avšak sú to parcely registra E, nie sú to ani hospodárske lesy. Platí sa za ne daň z nehnuteľností?
sekcia: Archívne fórum, 24.9 2014 22:39
autor: neznámy
Ano , Druh pozemku pre ucely dane z nehnutelnosti je register "C" nie register "E". Treba sa pozriet do registra "C" na druh pozemku a ak to nie su hospodarske lesy tak sa dan neplatí
27.9 2014 18:46
autor: neznámy
ake su to hospodárske lesy?
27.9 2014 19:04
autor: neznámy
Ďakujem za odpoveď.
28.9 2014 15:27
autor: neznámy
Nechce sa mi pozerať do zákona o dani z nehnuteľnosti, ale aj napriek tomu odpoveď autora "g" spochybňujem. O oslobodení z dane nehnuteľnosti rozhodujú iné veci a nie to, či je parcela na C registri alebo E. Tomu nasvedčuje aj to, že mnohé parcely C registra majú založené listy vlastníctva, ale vlastníci na nich nie sú uvedení. Sú uvedení len na parcelách E registra.
Ak lesy nie sú hospodárske, tak za z parciel platí daň ako za ostatné pozemky. Cez moju parcelu, ktorá je v chatovej oblasti prechádzal pás lesa.
Ale v dôsledku toho, že sa stal súčasťou chatovej oblasti už prestal byť hospodárskym lesom. Ale pochopiteľne, že celý pozemok podlieha dani z nehnuteľnosti.
29.9 2014 8:38
autor: neznámy
pre Vlada . Ano existuje vyhlaska o geodezii a kartografii a tam je presne uvedene akym sposobom a co je zavezne pre urcenie druhu pozemku. Je jasne že bude existovať register C a E a že register C bude bez vlastnikov a register E bude s vlastnikmi . To je normalnea nicnemeni na veci podľa akeho registra sa plati dan z nehnutelnosti . Na pozemkumoze rast hocico , dolezite pre vybercu dane je to co je uvedene v registry C ako druh pozemku
29.9 2014 15:15
autor: neznámy
100%presnú odpoveď na vašu otázku dostanete na finančnom riaditeľstve v Banskej. Bystrici.
Ja vlastním ku každej jednej parcele ktoré vlastním, identifikáciu parciel, to znamená, že z daného dokladu presne viete, či výmera na KNE je celá lesný pozemok.Dá sa to zistiť aj kofiguráciou obidvoch operátov.

Nechcem špekulovať o dani z nehnuteľností, ale myslím, že môj predchodca g má pravdu.
Ak vychádzam so skúseností, pre všetky právne účely sa používa register C.
Ako Poz. spoločenstvo sme vlastníci 95 % registra E. OLÚ nám na základe líniovej stavby vynímal lesné pozemky -všetky z KNC- hoci LV nie sú na ne založené a výmera týchto pozemkov sa skladá z viacerých právnych subjektov.

Druh pozemku je dôležitý a záväzný tak, aký je zápis v katastri.

Podľa zákona , oslobodenie od dane z nehnuteľností, môže schváliť obecné, alebo mestské zastupiteľstvo, ako príjemca dane..
29.9 2014 15:58