Lesmedium

autor: Peter
Dosť dobre nerozumiem novému zákonu o spoločenstvách. Tá povinnosť transformovať sa do 30.6. platí len pre tie spoločenstvá, čo nemali právnu subjektivitu, alebo aj pre už zaregistrované pozemkové spoločenstvo podľa zákona 181? V našom pozemkovom spoločenstve sa totiž nič nedeje. Zrušené budú len spoločenstvá, ktoré doteraz nie sú registrované?
sekcia: Archívne fórum, 4.6 2014 14:08
autor: neznámy
Pre všetky. Tie s PS sú povinné zosúladiť svoje právne normy so zákonom 97/2013 a preregistrovať sa. Už to u vás ani nie je možné, ste po lehote, zhromaždenie vlastníkov už v zákonnej lehote nemáte šancu zvolať.
4.6 2014 14:53
autor: neznámy
Čo to znamená, že sa majú tie s právnou preregistrovať? Majú založiť nové spoločenstvo? Aké právne normy majú zosúladiť? Kto to bude kontrolovať?
4.6 2014 15:07
autor: neznámy
Zosuladit znamena aby zmluva o pozemkovom spolocenstve obsahovala vsetky povinne nalezitosti ktore predpisuje zakon, zmluvu (aj stanovy) je potrebne zmenit a doplnit v zmysle zakona. odporucam, precitat si vasu zmluvu a zakon, a budete vidiet ktore body spolu neladia a ktore je potrebne doplnit.

nove spolocesntvo kvoli tomu netreba zakladat. kontrolovat bude okresny urad, pozemkovy a lesny odbor.
4.6 2014 15:52
autor: neznámy
Peter v spoločenstve sa síce nemusí nič diať, ale nový zákon si predsa len vyžiadal nejaké zmeny v zmluve. A ak si pozrieš, čo všetko vyžaduje nový zákon nahlásiť, tak usúdiš, že niečo budete musieť do 30.6 nahlásiť.
Inak pokiaľ ide o nahlasovanie zmien, tlačivá som svojho času našiel na portáli bývalých lesných úradov. Predpokladám, že sú tam stále.
4.6 2014 18:32
autor: neznámy
Pokiaľ bolo spoločenstvo už s právnou subjektivitou, malo už podľa z.č 34/2014 čl.V,toto všetko spraviť do 30.6.2014, ak to nestihli do 28.2.2014 a prispôsobiť zmluvu, pripadne stanovy podľa 97/2014 ale nemusí biť prítomný/á/ notár/ka/ a spísaná notárska zápisnica,ktorá je na rozdiel o spoločenstvách s neprávnou subjektivitou, ktoré sa musia preregistrovať, či už z občian.združení a pod.potrebná na zápis na OLU, ktorý následne spoločenstvo zapíše do registra, pričom je stanovený. 65.euro poplatok v kolkoch pre novo založené spoločenstvá.tento poplatok sa netýka pre spoločenstvá,ktoré sú registrované. Ak už aj registrované spoločenstvá si tieto povinnosti nesplnili a nezosúladili všetko podľa legislatívy idú do likvidácie. Na všetko dohľiada OLU. Pokiaľ sa dohodnú členovia, že chcú i naďalej pracovať ako spoločenstvo musí zvolať valnú hromadu všetkých vlastníkov, kde nadpolovičná väčšina rozhodne ,buď áno alebo nie, ale už za účasti notára a vyhotovení notárskej zápisnice. Len treba si zas uvedomiť,ak bol zvolený nový výbor z novým predsedom a pokiaľ spoločenstvo nedisponuje nehnuteľnosťou ako trvalim sídlom t.j. adresou, tak sa vo všeobecnosti udáva adresa buď predsedu spoločenstva, alebo člena výboru. Tu chcem upozorniť, že všetky nové zmeny sa hlásia nie len na OLH ale aj na Slovenský štatistický úrad,kde sa zas platí v kolkoch alebo prevodom na účet. To len pre BBI, ktorý sa nebude k mojím názorom vyjadrovať.....
7.6 2014 23:25
autor: neznámy
BBI neviem čím to je, ale zaujali ma tvoje príspevky. No neviem sa zbaviť dojmu, že sa tu vypisuješ ako odborník nepísaného formátu. No čím viac a viac čítam príspevky, ktoré tu prezentuješ sú vo všeobecnosti nudného charakteru ,všeobecného hodnotenia na veci ,ktoré treba hodnotiť jednotlivo, pretože ako som spomínal, každé spoločenstvo má svoje osobitné problémy a nedá sa len napísať tak a tak. Je tu potreba bližšie rozpísať aj zo strany prispievateľov, v obsiahlejšom kontexte jednotlivé problémy s ktorými sa treba vysporiadať. Je to forma ako si pomôcť,pre všetkých čo majú radi les .

8.6 2014 0:32
autor: neznámy
Opravujem,k príspevku zo dňa 7.6.2014 23.25 nie na OLH ale na lesný odbor, bývalý OLU. Ospravedlňujem sa.
8.6 2014 23:03
autor: neznámy
Vôbec nepovažujem príspevky BBI za nudné. Naopak jeho výklad je jasný a zistil som už, že aj odborne podložený. Ďakujem. Naše spoločenstvo už schváliť zmeny v stanovách nestihne. Čo robiť potom? Dostaneme od okresu nejaké rozhodnutie o našom zrušení? Dokedy máme čakať, alebo čo robiť? Na okrese o tom veľa nevedia.
9.6 2014 9:18
autor: neznámy
V poslednej dobe sa so mnou zacali zaoberat, ci su moje prispevky spravne ci nie.

za OLU som podal vysvetlenie v inej diskusii napisem aj sem, v casovej tiesni som v zlozvyku napisal OLU namiesto okresny urad, pozemkovy a lesny odbor, hadam mi to prepacite,

7.6 2014 23:25 neprihlaseny, popisal veci spravne, avsak ja som platil spravne poplatky ( 65€ ) aj pri zmene udajov v registri (novy vybor a dz)

8.6 2014 0:32 neprihlaseny, jednotlive problemy vysporiadat je velmi tazke, nakolko ja nemozem vediet pomery v jednotlivych spolocenstvach, nepoznam zmluvu o zalozeni, stanovy, a pod. viem vychadzat len zo zakonov ktore sa vztahuju na pozemkove spolocenstva. ak sa otazky popisu podrobnejsie, aj so strucnym popisom situacie je mozne odpovedat aj v sirsom kontexte.

v spolocenstve v ktorom posobim sme zosuladili stanovy a zmluvu zmysle noveho zakona o poz. spolocenstvach na ministertstve podohospodarstva, pozemkovom fonde, lesnom urade, aj v zdruzeni nestatnych lesov mi nepovedali ze zmluvu a stanovy mam zle naopak na SPF mi ju dopodrobna prestudovali a mam ju podpisanu, a na OU schvalenu a zapisanu v registri.

Peter: vzhladom k tomu ze zmeny nestihnete vykonat, pravdepodobne vase spolocenstvo zo zakona pojde do likvidacie (ak si to nedostatky v zmluve a stanovach vyzaduju) v takom pripade sa spolocenstvo musi znovu zalozit ako to pisal aj neprihlaseny z 7.6.2014

OU by mal konat zo zakona, urcite bude nejaka lehota na vydanie rozhodnutia pre zrusenie spolocenstva, taktiez tam bude lehota na proces likvidacie (napr. vysporiadanie bankoveho uctu a pod.) az potom moze OU vymazat vase spolocenstvo z registra a len nasledne mozte znovuzalozit spolocenstvo a podat navrh na zapis spolocenstva do registra.

9.6 2014 21:34