Lesmedium

urbárska schôdza

autor: Ondrej
V urbáre už dlhší čas nefunguje výbor. Podľa urbárskej zmluvy valné zhromaždenie môže ale zvolať len výbor. Môže toto zhromaždenie zvolať aj bývalý predseda?. Bude potom vôbec platné? Môže vyberať peniaze z banky predseda, ktorý už 8 rokov nebol zvolený?
sekcia: Archívne fórum, 9.5 2014 7:43
autor: neznámy

Ondrej podľa zákona 97/2013 Z.z paragrafu 14

" (3) Ak uplynie volebné obdobie orgánu spoločenstva a nie je zvolený nový orgán, zasadnutie zhromaždenia zvolá obvodný lesný úrad. Takto zvolaného zasadnutia zhromaždenia sa zúčastní zamestnanec miestne príslušného obvodného lesného úradu, ktorý ho bude viesť až do zvolenia predsedu zhromaždenia."
Zmena je iba v tom, že už nejestvujú obvodné lesné úrady ale odbory okresného úradu.

9.5 2014 9:42
autor: neznámy
Vlado. Teda úrad je povinný konať namiesto výboru a zabezpečiť konanie zhromaždenia? Prečo ho potom ešte nezvolal? Ten predseda zhromaždenia sa ako volí? Nadpolovičnou väčšinou?
9.5 2014 10:31
autor: neznámy
ak mate nefunkcny vybor, na zvolanie staci 1/3 podielov spolocenstva (bez SPF), teda vy vlastnici poziadajte vybor, dozornu radu, upovedomte lesny urad, a vybor musi zvolat zo zakona.

nezabudnite na jedno, vybor je voleny organ, najvyssim organom su zhromazdenie vlastnikov, tak si uvedomte ze nie vybor vam diktuje co ako, ale vy rozhodujete co ma konat vybor,
9.5 2014 15:50
autor: neznámy
BBI my máme v zmluve a to sa odhlasovalo, nikto nevie kedy,že si budeme výbor vážiť prechovávať k nemu rešpekt a úctu.
A plne rešpektovať jeho rozhodnutia.
Toto nemá v našej ˇústave zakotvené ani náš pán prezident a premiér.
Nezaváňa to tak trochu kultom osobnosti?
Je takáto zmluva v poriadku, okrem iných nezrovnalostí, čo v nej sú.
Vlado- to mal byť takýto postup aj pri prechode zo spol.bez právnej subjektivity na právny subjekt?
U nás to bolo takto: Starý výbor navrhol ten istý nový výbor a DR.
9.5 2014 18:21
autor: neznámy
Ondro.
l.) Zo znenia paragrafu nevyplýva, že zvolanie zhromaždenia je povinnosťou úradu. To by bolo asi dobré osloviť priamo ministerstvo. Či ide o povinnosť z vlastnej iniciatívy alebo ak je o to požiadané vlastníkmi.
Tvoje vyjadrenie, že už dlhší čas nefunguje výbor som vyrozumel v tom zmysle, že máte "stav bezvládia". A v tom prípade by bol namieste kontakt s úradom.
2.) V tom, že starý výbor navrhuje nový výbor a DR nevidím rozpor ani so zákonom ani s nejakými morálnymi zásadami. Iná vec by bola, ak by starý výbor znemožňoval návrh iných kandidátov.


A k tomu: "Budeme si výbor vážiť, prechovávať k nemu rešpekt a úctu".
No minimálne to vyvolá úsmev na tvári. A pripomenulo mi to, čo sa voľakedy hovorievalo za čias socializmu.
"Ak u nás niekto nerešpektuje majstra, nič sa mu nestane. Ak však nemá úctu k strane a vláde, letí z roboty. Ak na západe nemá niekto úctu k prezidentovi a vláde, nič sa mu nestane. Ak nerešpektuje majstra, letí z roboty."
9.5 2014 20:26
autor: neznámy
pre vas je smerodajny zakon, a nie zmluva alebo stanovy, ktore so zmluvou nie su v sulade a este tam davate co tam nema byt, pre vybor a dr je taktiez zakon zavazny, ci sa oni vazia, ci opluvaju
10.5 2014 7:49
autor: neznámy
Ondrej a BBI
Ešte k tomu "Budeme si výbor vážiť, prechovávať k nemu rešpekt a úctu".
Predpokladám BBI , že narážaš na toto, že to v zmluve nemá byť.
Nie, že by som s tebou nesúhlasil, ale pokúšam sa na to hľadieť z iného pohľadu. Urbár, je svojim spôsobom starožitnosť, ktorý možno mal vo svojich ustanoveniach práve niečo podobné. Ak by sa v našom komposesoráte našli nejaké historické ustanovenia, veru by som bol za to, aby sa to prevzalo z historickej zmluvy do súčasnej. Aby sa aj takto nadviazalo na priekopníkov komposesorátu. Nuž možno v Ondrejovom urbáre ste naďabili na nejaké historické dokumenty. A ak by to tak bola aj pravda ?!
10.5 2014 21:01
autor: neznámy
Vlado- vo vašich príspevkoch často používate slovíčko komposesorát-majetkové spoločenstvo šlachty, založené na feudálnom práve./-18.storočie./
Od urbáru sa podľa mojich vedomostí líšil tým, že každý mohol požiadať o oddelenie svojho podielu.
Ako to vlastne je, alebo bolo? Ďakujem
10.5 2014 21:33
autor: neznámy
spolocenstva a ludia vlastniaci podiely na nehnutelnostiach maju v prvom rade respektovat zakon. do zmluvy alebo stanov je zbytocne (okrem podstatnych nalezitosti, ktore zakon uklada) zakomponovat tie prava a povinnosti ktore su v zakone obsiahnute, ale naopak tieto dokumenty by mali dat nieco viac, co zakon neupravuje a je pre clenov a pre fungovanie spolocenstva dolezite. ci si tam niekto vsunie akym sposobom si ctit a vazit vybor je to vnutorna zalezitost toho ktoreho spolocenstva, a kazde to spolocenstvo si to riesi po svojom.

ked uz sme pri tom tak ste tam mohli rovno dat aj vazit a ctit si kazdeho slusneho clena spolocenstva, ktori co i len stipkou prispel k spolocnej veci.

nuz na niektorych miestach k tomu nepotrebujete na papier davat za povinnost si niekoho vazit a ctit.

ja som vyrastal v takom prostredi, a vychovavali ma tak, aby som si ludi vazil a ctil, napr ich pracu ktoru robia len za pekne slovo, a zmluva alebo stanovy ma k tomu nezavazuju, to je ale uhol pohladu, a ako sa hovori iny kraj, iny mrav.
11.5 2014 16:14
autor: neznámy
BBI sledujem Vaše príspevky a boli ste často zapojený aj do tých mojich.
Z Vašich odpovedí bolo toto, čo ste v poslednom príspevku prezentovali stále cítiť.
Tipujem , že pochádzate zo stredného Slovenska.Ja žijem na rozhraní stredného a západného Slovenska.
Všade sa nájdu ľudia dobrí. Takých ktorí niekedy naozaj pomohli za dobré slovo, to už nájdete veľmi málo.
Dobrosrdečnosť sa pomaly vytráca .
11.5 2014 22:20
autor: neznámy
Ako to bolo s oddeľovaním podielu v komposesorátoch?
Jeden zdroj - Peter Slavkovský:Svet na odchode (2009)
podľa toho, čo som našiel na internete, ti dáva za pravdu. Avšak neplatilo to pre všetky komposesoráty.
V druhom zdroji- JUDr.Viliam Záborský ....:Príručka II.
o lesnom pasienkovom a poľovnom poriadku so zreteľom na hospodárenie lesmi a pašienkami spoločenstiev bývalých urbárnikov a komposesorátov
....(1933)
sú aj citácie z uhorských zákonov v preklade, niektoré aj také, čo sa týkajú aj vlastníckych otázok. A tie by zas tento záver nepotvrďovali.
Ak budem neskôr múdrejší, tak na tento okruh založím novú tému.
12.5 2014 8:51
autor: neznámy
Ďakujem a budem čakať. v tomto smere nemám celkom jasno a donedávna ani o urbariátoch ako takých.
Na mojich listoch vlastníctva mám mnoho pozemkov, ktoré sú vedené ako urbársky majetok. Nasčítaním tejto ornej pôdy a TTP mi vyšla výmera približne rovnaká, ako sme mali v spoločenstve lesné pozemky a pasienky.Nikto mi nevedel odpovedať, čo je to za urbársku pôdu.. Učili sme sa o Tereziánskom urbári.
Otvoriť túto tému je veľmi dobrý nápad a to nielen pre oboznámenie tých, ktorí sú v urbariátoch súčastných, ale zo samého historického pohľadu.Každý nevie, kde má čo na internete hľadať. Napr. taký portál www.arcanum hu mol.
12.5 2014 9:27
autor: neznámy
neprihlaseny
uhadol si zijem na strednom slovensku,

vlastnim podiely v 4 spolocenstvach, dve v dedine kde byvam (z toho jednemu som predsedom) a dve v susednej dedine. takze mam skusenosti aj dobre aj zle, tu sa to neda ani popisat.

a ako to chodi u nas na schodzi by si bol prekvapeny :)
14.5 2014 6:44
autor: neznámy
Komposesoráty vychádzali zo zmluvného základu. Spravidla išlo o dedičské závety, zmluvy, či dohody o tom, že sa šľachtický majetok nebude deliť medzi dedičov. Tento majetok sa mal tak užívať ako spoločný a rozdeľoval sa len výnos z hospodárenia. Samozrejme v období komposesorátov boli snahy o zmenu týchto právnych aktov s cieľom odčlenenia vlastníckeho podielu z komposesorátu. Teda o nadobudnutie samostatného vlastníctva. To však v princípe odporovalo právnemu základu komposesoratného ( spoločného ) vlastníctva. Zákonom je v súčasnosti ustanovené, že takéto pozemky sú spoločnou nedeliteľnou nehnuteľnosťou.
14.5 2014 7:54
autor: neznámy
Pán Jozef 1, z Vašich odpovedí mám dojem, že by mohlo ísť o jedného veľmi známeho a zainteresovaného človeka a to nielen čo sa týka urbariátov .

Pán BBi, aj ja mám vo viacerých katastroch lesnú pôdu a je to tiež rozdiel .
Aj ja mám rôzne skúsenosti., Mńa len mrzí, ako sa ľudia dajú zneužívať a využívať z dôvodu neznalosti zákonov.
Hlupáka si zo seba robiť nadám a to je niekedy na škodu veci..
14.5 2014 16:03