Lesmedium

Ako odisť zo spoločenstva pozemkov s právnou subjektivitou??

autor: ARGO
Dobrý deň,

môj problém spočíva v tom že som podla mňa vaznom v jednom spoločenstve s právnou subjektivitou, ktorý si vedie a ovláda jeden pan so svojimi prisluhovačmi.

Nechcem sa však vzdať bez boja a odisť len tak. Rad využijem všetky možnosti a nápady, ktoré budu dostupne, legálne a realizovateľné.

S mojimi 5-timi hlasmi veľa nezmozem a tak sa pýtam :

1/ Je nejaká moznost vystupit a odisť s mojim podielom? Ak náhodou áno ako by sa mi pridelila pôda či les aby mi zase nedali len to najhoršie?

2/ Mozem im ponuknut aby mi vymerali nejaký pozemok na chatu s tým že spoločenstvu prenechám svoj cely podiel?

3/ Spoločenstvo ma predkupné pravo. Ak im ponúknem predaj svojho podielu,samozrejme že mi nedajú mne vyhovujúcu cenu mozem následne ponuknut predaj niekomu inému? S tým že som už neporušil stanovy a ponúkol predaj prv spoločenstvu?

Dakujem za odpovede a pripadne aj iné nápady sú vítane.

sekcia: Archívne fórum, 4.5 2014 20:29
autor: neznámy
Ak spomínaš predkupné právo tak sa dá z toho usudzovať, že hovoríš o spoločenstve, ktoré hospodári na spoločnej nehnuteľnosti. Spoločná nehnuteľnosť je nedeliteľná. Má to svoje historické zdôvodnenie. Nie je to však absolútna nedeliteľnost. V zákone 97/2013 si môžeš pozrieť výnimky, kedy sa tak dá urobiť.
Ak sa na tvoj prípad výnimka nevzťahuje, čo predpokladám, že nie, tak ti nezostáva nič iné, ako ponúknuť na predaj svoj podiel nehnuteľností. Môžeš priamo osloviť členov spoločenstva, alebo osloviť členov spoločenstva prostredníctvom výboru. A ak to nezreaguje, tak môžeš ponúknuť podiely na predaj aj mimo spoločenstva.
Priznám sa však, že nerozumiem realizácii predkupného práva. Ak by si napríklad z nejakého dôvodu nechcel svoj podiel predať niekomu zo spoločenstva. Tak by si asi ponúkol predaj za horibilnú cenu na ktorú by nikto nepristúpil. Čo by nastalo potom, keby si to predal tretej osobe za rozumnú cenu? Bolo by to napadnuteľné? Alebo opačne. Dozvedel by si sa, že niekto mimo spoločenstva chce kúpiť podiel za nejakú cenu. A že by chcel aj niekto zo spoločenstva kúpiť, ale za nižšiu cenu. Nuž domnievam sa, že tomu zo spoločenstva by aj tak predkupné právo bolo k ničomu, lebo by si to len ponúkol, ale išiel by si za vyššou cenou. Z tohto dôvodu mi celé predkupné právo pripadá skôr ako akt slušnosti, ak viem, že spoluvlastník by aj tak nemal na vyššiu cenu.
5.5 2014 9:00
autor: neznámy
No tak to mam celkom aj v úmysle vyuzit to predkupné pravo ako si napísal len zo slušnosti ale s vedomím že im to nepredám ak mi teda náhodou nedajú adekvátnu sumu. Teda potom už nebudem napadnuteľný a mozem predavat tretej strane ak nejakú teda nájdem.
5.5 2014 10:28
autor: neznámy
Máš predstavu, za akú cenu chceš predať m2? Ja tiež uvažujem o niečom podobnom. Poraď.
5.5 2014 12:34
autor: neznámy
Tiež nemám celistvú predstavu lebo je tam v tom spoločenstve orná pôda i lesy. Ale ako som sa neskor dozvedel pan XXX vykupoval po 0,30 centov a predával po 1,50 eur.
5.5 2014 18:29
autor: neznámy
ako vravím to spoločenstvo je ako väzenie......predseda a jeho kolektív si mozu robit čo chcú kedze majú svoju vacsinu a prehlasuju co chce a ako chce
5.5 2014 18:35
autor: neznámy
Kde niet žalobcu, niet ani obžalovaného. U nás je to tiež tak a mňa dokonca predseda obvinil, že porušujem zákon tým, že svojimi vyjadreniami škodím spoločenstvu.
Ešte aj políciu majú na svojej strane.
U nás je takmer celá dedina jedna rodina.Po mnohé roky sa manželstvá uzatvárali medzi blízkymi príbuznými z dôvodu drobenia pozemkov.
Kto pôjde svedčiť proti bratrancovi, kmotrovi, strýkovi...?
Máme to ťažké. 1,5 Eura je dobrá cena. Na koho sa mám obrátiť , možno by kúpil aj u nás.?
5.5 2014 19:43
autor: neznámy
argo
vyčlenit sa zo spolocenstva by som neradil, nepoznam pripad ze by sa to na slovensku realizovalo vobec.

zakon ustanovuje ak vlastnik nesuhlasi so zalozenim spolocenstva moze sa obratit na sud, alebo svoj podiel odpredat

ak ides predavat svoje podiely, komunikuj s vyborom, ale nech mas vsetko na papiery potvrdene, ponuknut pozemky mozes aj na valnom zhromazdeni

ak ho predavas, ponuknes cez vybor, musis uviest aj cenu za ktoru ju chces odpredat, ak nikto neprejavi zaujem, vtedy mozes predat tretej osobe, ale pozor cena nemoze byt nizsia ako si uviedol v ponuke pre ostatnych vlastnikov
6.5 2014 19:38
autor: neznámy
BBI
ten posledný odstavec ma zaujal.....cize ak výboru ponúknem napr. za 1,20 eur tak ho aj vsetkym ostatným musím ponukat za 1,20 eur a viac? Prečo je to tak?
7.5 2014 23:20
autor: neznámy
ak by ste ponukli clenom spolocenstva za 1,20 a oni neprejavia zaujem, mozte ponuknut tretej osobe, ak vsak ponuknete za cenu napr. 1,05 je to znevyhodnenie clena ktory ma predkupne pravo, pretoze by mozno mal zaujem za taku cenu kupit, mozte len za taku cenu ktoru ste pytali od clenov, resp. vyssie
8.5 2014 14:59
autor: neznámy
BBI , píšete, že ak vlastník nesúhlasí so založením spoločenstva, môže sa obrátiť na súd.Aký by musel uviesť dôvod?Napr.
8.5 2014 19:55
autor: neznámy
A ak dám sumu neurcitu to znamená že im oznámim že predám len za cenu 1 euro a vyssie ??
9.5 2014 11:29
autor: neznámy
otazka zo dna 9.5.2014 11:29 nepochadza odo mna, predpokladam ze ju chceli polozit mne

dovod musite poznat vy, preco nechcete aby sa spolocenstvo zalozilo

ak oznamite ze predate za cenu 1 euro, to uz neurcito nie je, v zakone sa pise ze vlastnik podielu oznami vyboru planovany predaj, velkost odpredavanych podielov ale aj cenu, cize musite uviest cenu ktoru pozadujete za podiel
9.5 2014 16:17
autor: neznámy
cize zhrnuté podciarknute veľa možnosti nemám.....jedine asi ak by som získal nejakých členov s vacsimi poctami hlasov a blokoval nezmyselne požiadavky predsedu kedze je pri hlasovani potrebná len vacsina hlasov na schodzi
13.5 2014 16:21
autor: neznámy
ak mate vacsinu hlasov mozete rovno predsedu odvola, cely vybor, o spolocenstve rozhoduje zhromazdenie vlastnikov nadpolovicnou vacsinou, vybor a predseda ma vykonnu a zastupujucu ulohu, on ma za povinnost plnit prijate uznesenia zhromazdenia, on nema co rozhodovat o veciach ktore neboli na zhromazdeni prediskutovane, resp mu zhromazdenie neulozilo zaoberat sa tym.
14.5 2014 6:51
autor: neznámy
Ale problem je v tom ze on ma teda aspon tych co chodia na schodze vacsinou za sebou........co potrebuje tak mu zahlasuju
16.5 2014 17:45