Lesmedium

Nechcem vlastniť podiely v spoločenstve a dokonca žiadne pozemky!!

autor: ChudákVlastník
Mám niekolko , možno hlúpych, otázok

1. chcem zbaviť podielu v tzv. spoločenstve vlastníkov zadarmo - jednoducho nechcem byť vlastníkom podielu v spoločenstve. Čo keď podiel nikto nebude chcieť. Akú mám možnosť sa ho zbaviť . Môžem ho trebars previesť na štát alebo SPF?

2. Historický je veľmi veľa pozemkov ktoré sú v podielovom vlastníctve ,často aj desiatok podielníkov pričom niektoré podiely sú často aj dm2. Môže nejaká skupina spoluvlastnikov vytvoriť spoločenstvo vlastníkov a prinútiť ma aby som bol členom. Ak áno čo robiť, keďže ja nechcem byť v nijakom spoločenstve.. Podotýkam že tie podielové pozemky boli často vytvárané v ROEP na dorovnanie určitých rozlôh. Postupovalo sa bohužial aj takto: v katastri sa našla "nejaká hrba kamenia" vymerala sa a podielovo sa priradila aj desiatkam vlastníkov (a evidovala sa ako ostatná plocha aby sa vám tak urobila láskavosť že môžete platiť najvyššie dane)

3. Ja som dlhé roky nevedel že mám podiely v nejakom úrbáre pretože notár mi to nepovedal a taký odborník nie som aby som to v katastrálnom portály zistil. Ako je možno zistiť že vaše podiely patria do nejakého spoločenstva

Všeobecne podotýkam že že zákon nevychádza dostatočne v ústrety tým ktorí nechcú vlastniť pozemky , ale prišli k ním ako "slepá kura k zrnu" notárskym rozhodnutím (napr. preto, že v dedičstve bol aj dom a nemohli ste sa vzdať iba pozemkov).

Pri hlavnom "kameni úrazu" a to paragrafoch o predkupnom práve by ich zákon mohol zvolniiť aspoň pre poľnohospodárske alesné pozemky v extraviláne, prípadne aj rozšíriť okruh osôb ktorých sa tieparagrafy netýkajú..napr. aj ďalej na priamych príbuzných. Okrem toho by štát by mal mať úlohu "zcelovateľa" pozemkov a tak by mal mať povinnosť (a nemalo by tu platiť predkupné právo) príjmať pozemky a podiely od tých ktorí ich nechcú (a nie sú na ních dlhy).

Skutočne. Je nekonečný problém zbaviť sa pozemkov.Možno sa čudujete ale načo sú mi pozemky (v podstate malé, z toch 3/4 superpodielové, na severnom Slovensku kde je väčšina pôdy bezcenná) keď som 200km ďaleko.

sekcia: Archívne fórum, 12.4 2014 20:36
autor: neznámy
1. ak vlastníte pozemky, môžete ich previesť predajom alebo darovaním, pri oboch plati predkupné právo, ak spoluvlastníci neprejavia záujem môžete ich previesť na tretiu osobu. ak nikto neprejaví záujem o pôdu, môžete ju darovať, avšak obdarovaný musí dar prijať v darovacej zmluve, ak ho chcete previesť na slovenský štát, informujte sa na regionálnom pracovisku SPF.
2. vlastníci pozemkov môžu dôjsť k rozhodnutiu, že sa združia zákonom upravenej organizácii (poz. spol., a.s., družstvo, s.r.o. alebo aj občianske zruženie)
je dôležité vedieť, pokiaľ máte nehnuteľnosť v podielovom spoluvlastníctve (či lesne či poľ. pôdu alebo spoločné nehnuteľnosti) rozhoduje nadpolovičná vačšina vlastníkov. ak sa vačšina rozhodne prenajať, združiť sa, sam obhospodarovať, ste viazaný rozhodnutím tejto väčšiny, avšak ak nesúhlasíte s týmto rozhodnutím môžete podať návrh na súd alebo predať resp. darovať pozemky.
3. s vlastníctvom nehnuteľností vám nevznikli len práva ale aj povinnosti, to že ste vlastnili pozemky ste vedieť museli. ako vlastník máte povinnosti, ktoré vám plynú z vlastníctva, ktoré upravuje obč. zákonník, alebo napr. aj zákon o pozem. spoločenstvách. ak sa tomu nevyznáte, mali ste si dať poradiť od právnika, realitnej spoločnosti alebo poredenskej firmy. pozemkové spoločenstvá eviduje miestne príslušný okresný úrad, pozemkový a lesný odbor, to kde pozemky vlastníte viete, mohli ste sa informovať osobne, telefonicky, alebo vo veľkej miere majú zoznam registrov prístupné aj na svojom webovom sídle. ak v obci alebo meste existuje spoločenstvo, mali ste sa informovať u nich, či vaše pozemky sú zahrnuté v zmluve o spoločenstvo.
ak chcete predať pozemky v spoločenstve alebo darovať, predkupné právo sa NEVZTAHUJE na blizku osobu (matka, otec, syn, dcera, brat, sestra, stary otec, vnuk, stara mama, vnucka)
precitajte si zakon o pozemnych upravach, kde sa dozviete že štát má za úlohu zcelovať pozemky.
13.4 2014 0:10
autor: neznámy
je zaujimavy vas postoj, ale verte ze vas chapem.
ja vlastnim pozemky docela slusnej velkosti, vlastnim podiely v 4 spolocenstvach, kde viac, inde menej, poznam vela pripadov ako je vasa, vela som odkupil, pomohol s dedictvom, ktori ani nevedeli ze este nemaju prededene pozemky po predkoch. ja si myslim ak existuje spolocenstvo, mozte ponuknut na predaj cez vybor, ak vlastnite aj polnohosp. pozemky ponuknite aj tie, ja si mylsim ze odozvy sa dockate, ak chcete blizsie info, a riesit konkretne dany problem, mozme si pomenit email, a sa na to mozem pozriet, a skusit poradit hoci aj na dialku. nie som pravnik, mam nejake skusenosti, ktore ak vam pomozu, budem len rad,

taktiez odporucam pockat si na dalsie prispevky, mozno vam poradia aj lepsie....
13.4 2014 0:17
autor: neznámy
o par rokov ,aby si neľutoval,ako tí čo previedli bezplatne cenne papiere na FNM
13.4 2014 0:29
autor: neznámy
Na jednej strane chápem Chudáka. Členstvo je automatické, z toho vyplýva, že ak sa spoločenstvo dostane do nejakých malérov, tak na stratách sa podieľa každý člen. Aj keď mi akosi nepasuje, že by sa na dlhoch spoločenstva mal podieľať aj vlastník, ktorý do spoločenstvu nepristúpil.
Po nadobudnutí vlastníctva vlastník musí do spoločenstva pristúpiť.
Zákonodarca mal byť dôslednejší a špecifikovať, čo v tom prípade ak nepristúpi. Či už to, že vlastníctvo sa treba dívať ako na vlastníctvo neznámeho vlastníka, alebo neviem čo. Pravda, ak by nemal vlastník ani záujem o vyčlenenie svojho majetku, čo v prípade minivýmery by ani neprichádzalo do úvahy.
Ale najskôr, by som si vzal k srdcu slová Fera a urobil by som nejakú dohodu so spoločenstvom. Do spoločenstva by som najskôr pristúpil a dal by som im súhlas, že mi nemusia posielať pozvánky na schôdze. Iba ak by mailom.
A ak by sa za nejakých 10 rokov nazbierali nejaké podiely (vyššie ako poštovné), tak až potom, nech by ti dali o tom vedieť.
Ale, ak cena nebude prehnaná, tak aj ten kupec sa nájde. Pravda, ak spoločenstvo nehospodári od desiatich k piatim.
13.4 2014 17:27
autor: neznámy
také idealistické predstavy ako práva a povinnosti...zaujímavé že takto necítia developeri v mestách a vyháňajú cenu pozemkov na maximum. poľnohospodárska pôda na severnom Slovensku pokiaľ nemáte šťastie že je v tesnej blízkosti obce, atraktívnej turistickej lokalite alebo ak nemáte to šťastie že sa nejaký blázon rozhodne tam stavať je bezcenná!! Však sa pozrite na obce, pomaly ani v tesnej blízkosti nie je nič obhospodarované pretože sa to finančne neoplatí. Okrem toho behanie po advokátoch a katastri znamená že sa finančne zruinujete. a to čo do toho investujete z pôdy nezískate ani za 100 rokov!.
Vlastním tú pôdu už cca 10rokov a zatial som z nej nemal ani korunu ale na daniach som zaplatil 6000 Sk (v prepočte) ..
SPF tomu som pred cca10 rokmi ponukol nejaké podiely, dokonca mi poslali čísla pozemkov na ktorých majú záujem o podiely, dal som im súhlas, potom sa po nich zľahla zem a na každú urgenciu mi odpísali že problém je veľmi zložitý..tak som to vzdal..
A tí čo na vaších pozemkoch pasú dobytok, alebo polovníci ktorý to rozorú a vysejú plodiny pre zver, ..prečo by sa unúvali uzatvárať prenájom alebo kupovať keď vedia že ste 200km ďaleko a kadejaké listy vlastníctva sú nákladné..
Celý problém spoločenstiev je ten že sa musíte podielať na stratách..takže teoreticky ak niekto chce, môže vás zruinovať..súdiť sa..to sú ďalšie peniaze nesúmeriteľné s hodnotou pôdy (lesov..).
A tie ROEPi skutočne tak fungujú . Starý otec vlastnil trebárs v urbári celistvé pozemky ale ROEP každý pozemok ktorý patril do spločenstva pridelil všetkým členom spoločenstva (v rozlohe podľa celkového podielu), teda aj pozemky o 50m2.. vraj aby to bolo spravodlivé!
No už som sa vykecal..asibudem musieť ďalej bombardovať ministerstvo poľnohospodárstva návrhmi aby to zmenili.
Hovortesi čo chcete alezdá sa mi divné aby som bol doživotným otrokom pôdy.
V USA ľahko o pôdu prídete, neplatíte pozemkovú daň a tak o pozemok prepadne štátu (ale nie celý váš majetok ako eventuálneu nás! )
13.4 2014 19:16
autor: neznámy
plne s vami suhlasim...
ak naozaj chcete darovat, predat, ponuknite trebars na tomto fore, ponuknite ju obci v ktorej sa nachadza, ponuknite podielovym spoluvlastnikom, ponuknite cirkvi, ....
13.4 2014 21:24
autor: neznámy
Vlastník. Z členstva v spoločenstve v podstate nemáte nijaké finančné povinnosti. Za záväzky spoločenstva jeho členovia už podľa nového zákona nezodpovedajú. Zodpovedá teda len spoločenstvo ako právnická osoba. Môžete tak na spoločenstve len získať. Samozrejme ak ani tak nechcete byť členom spoločenstva nemusíte. Svoj podiel darujte. Žiaden problém.
14.4 2014 9:17
autor: neznámy
To s tým platením daní domnievam sa, že z nehnuteľnosti je trochu čudné.
Platí užívateľ. Iba, že by to ozaj bolo len také tzv. spoločenstvo, ako si uviedol v úvode.
Pokiaľ ide o to, že ROEP zmenil vlastníctvo jednotlivých parciel podľa veľkosti podielov pokladám za ideálne. Pravda, ak sa tým opravili chyby minulosti.
Pri spoločnej nehnuteľnosti by mali mať vlastníci na všetkých parcelách rovnaké podiely. Teda ak Jano má na parcele 3 podiel 1/10, tak taký nech má aj na ostatných parcelách.
Pri dedeniach spoločnej nehnuteľnosti totiž z neznalosti dochádzalo k tomu, že Mišo zdedil 1/5 na parcele 4 a jeho brat pre zmenu na parcele 5.
Teda ak pri REOPE došlo k odstráneniu chýb z minulosti, tak to treba považovať len za správne.
14.4 2014 10:39
autor: neznámy
Viem že už otravujem ale na dokreslenie rozdrobenosti pozemkov na Slovensku

1 Na 2LV vlastním pozemky urbáru (maly urbár ktorý má cca 13ha). Jedná sa o 51 vlastníkov (roztrúsených po celom svete, aj neznámych a mŕtvych - medzi iným ja), ktorý je zložený z 52pozemkov, a ja vlastním 0.9% , tj. cca 1500m2 ( niektoré podiely 0.5 - 2m2) z toho tretina pozemkov je zaradená medzi ostatné plochy (asi sa teraz zalesňujú?).

2. Mám 2 LV kde mám pozemky v celosti v rozsahu cca 6000m2 a podiely na pozemkoch na 20LV v uhrnej ploche dákych 2000m2(s cca3 až 50 vlastníkmi)

3. Aby som dokladoval ako ROEP vytváral pozemky:
- pozemok v tvare sploštelého písmena S kde spodná časť písmena S je brehom rieky Hron, potom sa to vzďaluje od rieky a obchádza iný pozemok a potom ponad ten pozemok ide zas rovnobežne z riekou. . Pozemok má rozlohu cca 1ha , a vlastní ho 50 spoločníkov..ja vlastním ako podiel 4m2!!

- pozemok tvaru pandrava (hrba skál) všadedookolalúky. Tento ppozemok v rozsahu 2150m2 a vlastní ho 20 spoločníkov a môj podiel je 17 m2
- po dvoch pozemkoch tečie rieka Hron (aj keď rieky patria štátu to bola nejaká regulácia za totality ktorú nezaniesli do máp a nevyvlastnili. Asi dva pozemky (podielové a malé) sčasti vedú pod miestnou komunikáciou..ale nikto sa nemá k tomu aby to riešil , napriek mojej snahe

No nemám byť zúfalý? A najhoršie je že sa toho ozaj nedá rozumne zbaviť (t.j. bez právnych komplikácií a nákladov na kadejaké úradné záležitosti)

Ale poznám aj horšie prípady, kde pomerne malé pozemky majú aj 80 podielnikov a niektorí majú ozaj aj rozlohy dm2). Preto si dovolujem tvrdiť že štát by mal byť ústretovejší a byť akýmsi povinným zberným miestom bez uplatnenia paragrafu o predkupnom práve.

PS: zaujímavé je že keď sa jedná o exekúciu tam sa nemusia dodržiavať paragrafy o predkupnom práve, tam to naraz ide aj bez ních!


15.4 2014 20:18
autor: neznámy
Byť zúfalý je málo. Treba sa pozrieť do cestovného poriadku, kedy ide najbližší vlak. Aby si nemusel dlho čakať pri koľajach, lebo by ťa to zúfalstvo mohlo aj prejsť namiesto vlaku.
===
Pokiaľ by to bolo o lesných pozemkoch, tak ani tých 1500 m2 by nemuselo by ťa nemuselo privádzať do zúfalstva. Ale ako som vyrozumel ide o nelesnú pôdu, dokonca takú, ktorá by sa dala využiť na poľnohospodárske účely, no možno sa bolo treba ozvať prie REOPe. S ROEPom veľa skúsenosti nemám.
Akurát takú, že s bratom vlastníme pozemok na ktorom je postavená chata.
Pozemok sme nadobudli ako maloletí. Chatu zdedil po otcovi brat. Tým pádom sa chata aj s bratom dostala na list vlastníctva pravda bez pozemku.
A teraz si predstav, že to ROEP musí dať do poriadku. A veru bratovi vyfakturovali na činnosť komisie vari 3 €. Jemu mohli, lebo jeho adresu z dedenia poznali. Hneď som išiel na úrad opáčiť, že čo je vo veci. Tak som sa dozvedel, že moju polovicu má v merku Slovenský pozemkový fond. Lebo ja som pre kataster, čo sa týka uvedenej parcely neznámy vlastník. Aj teda pracovníčka hneď spísala nejaké oznámenie, že ja som ja. Kópiu mi nedala.
Až po polroku som si ju bol vypýtať, keďže od tých čias sa nič neudialo, lebo komisia má veľa práce.
Ak si komisie ROEPu vyrábajú takéto pseudoproblémy, kde majú zobrať čas na to, aby ťa poučili, či sa môžeš vzdať vlastníctva tým, že nesúhlasíš z rozhodnutím komisie.
====
Ale keď už ROEP dopadol v tvojom prípade tak ako dopadol, tak by som si dobre pozrel zákon o miestnych daniach. A ak ti vyplýva povinnosť platenia daní za objektívne nevyužiteľné pozemky, tak sa pokús spojiť s podobne postihnutými ak ty a bombardujte obecný úrad, ministertvá a národnú radu.
16.4 2014 10:06
autor: neznámy
Počkajte na komasáciu. Spomínate Hron.Veď okolo neho sa už pozemky sceľujú.
Je mnoho vlastníkov, ktorí majú pozemky pod touto riekou, po zápise ROEP..
Tu sa ha pôdy vykupuje najnovšie za 3000 Eur.Predajte a peniaze môžete darovať.
Alebo sa ozvite a darujte ten podiel mne.
Ja si vážim svojich predkov a k pôde, ktorú mi zanechali prechovávam úctu.
Investovať do pôdy sa vždy oplatí.
Pred rokom za 1 ha pôdy platili po 1650Eur.Teraz dávajú 3 tisícky.

ZV,ZH,ZC, LV,
.
16.4 2014 22:14