Lesmedium

Hlasovanie a sčitávanie

autor: Vlado
Čo sa týka technického priebehu schôdze, najväčším problém je hlasovanie.

Voľby sa na rozdiel od schvaľovania rozhodnutia zhromaždenia nedajú robiť aklamačným spôsobom. Hlavne ak je viacej kandidátov a teba si vyberať.

Avšak na jednom zhromaždení sa volí len raz. Ale v podstate nie je to až taký veľký problém. S pomocou notebooku sa volebné výsledky vyhodnotia počas prestávky na nejaký poloobed.

Rozhodnutia zhromaždenia však mávajú viacej bodov. Ak by sa našiel nejaký člen, ktorý by bol proti aklamačnému hlasovaniu, to by sa mohlo to sčitávanie a s ním aj celé valné zhromaždenie dobre predĺžiť.

Mohlo by pomôcť podobné zariadenie, aké majú stávkové kancelárie.

Človek napíše tiket, snímacie zariadenie ho zosníma a je to určite rýchlejšie ako naťukať do počítača číslo člena, ktorý hlasuje a ako hlasuje.

Ako riešite u Vás hlasovanie. Tiež tak nejako aklamačne, (teda nie je to doslova aklamačne) alebo vám pomáha nejaká technika na zber hlasov?

sekcia: Archívne fórum, 12.3 2014 17:24
autor: neznámy
Vlado, PS sa pomaly, ale isto musia prispôsobiť fungovaniu na princípe obchodných spoločností. Postupne prídu aj na to, že je nevyhnutné mať schválený aj interný predpis - rokovací poriadok. Tam sa všetko dá vhodným spôsobom právne upraviť. Pokiaľ ide o voľby, aj tvoj návrh je zaujímavý, aj keď by bol asi finančne náročný. Jednoduché by bolo si schváliť v rokovacom poriadku, aby členovia PS v určitej lehote podávali nominácie na členov výborov, resp. výbor by prijímal vyjadrenia od tých členov, ktorí do orgánov volení byť nechcú. Na druhej strane, voľby nie sú každý rok, výbor sa musí na takú udalosť náležite pripraviť. Sú aj rôzne stavovské komory, ktoré majú tisíce členov a volia si taktiež orgány. Aj tam je vhodné sa inšpirovať.
12.3 2014 19:15
autor: neznámy
Hlasovanie pomocov programov vyuziva viacero spolocenstiev. Maju vlastne programy.Scitanie hlasov je otazka 5min ako aj prezentacia.
Dolezite vsak je aby programy ktore vyuzivaju urbare a spolocenstva mali jednotny standard schváleny povedzme lesnickou komorou, ktora by bola garantom jednotnosti a pravnej istoty pre vlastnikov.
Standard by presne popisoval odkial, v akej cene a akeho typu musia byt data pouzivane v programe napr standardne data FUVI - Pa,Vl,UZ..*.DBF, k akemu datumu data ma pred valnou hromadou spolocenstvo ziskat,,, Vypracovanie standardu by bola zaujimava uloha pre lesnicku komoru za ucasti vsetkych regionalnych nestatnych zdruzeni a unii.
Da sa to vobec zrealizovat? Kto by mal byt tou ulohou povereny a kolko bude cely projek stat? Kto bude robit verejnu sutaz ? Kto by to mal financovat?
Co povies Vlado? Aku cestu mame zvolit?
13.3 2014 8:13
autor: neznámy
Ďakujem za reakcie, ale.
Karolovu rada sa asi nedá akceptovať. Myslím, teda na tú stavovské orgány
majú aj tisíce členov ... aj tam je vhodné sa inšpirovať.
Nechce sa mi veriť, že by sa na zhromaždenie stavovských komôr zišli tisíce členov, ale ak aj už, tam má každý člen jeden hlas. Aspoň predpokladám.
Ale podiely v pozemkových spoločenstvách sú o niečom inom.
==================
K Danovi.
Prezentácia nemôže byť otázkou 5 minút. Ak odhliadneme od toho, že najmenej hodinu trvá kým sa všetci členovia dostavia, tak len samotné podpísanie člena trvá najmenej 40 sekúnd. Pod čím myslím - vyhľadanie v zozname, samotný podpis, vyhľadanie zložky pre člena, ktorú dostáva na rokovanie. Pre každého člena je samostatná zložka, lebo je v nej hlasovací lístok člena.
Sčítať hlasovacie lístky nie je vecou kvality programu. Ak by samotný program bol neviem ako pomalý, tak súčasné počítače sú také rýchle, že tento handicap nepoznať. Problém je v tom, ako dostať čo najrýchlejšie údaje do počítača. A to nevyrieši žiadny štandard, ktorý naznačuješ.
Neverím, že je možné sčítať hlasy pri bežnom hlasovaní bez nejakého hlasovacieho zariadenia za 5 minút.
Aj keď tam treba len spracovať, že člen 35 hlasoval za alebo proti.
13.3 2014 12:55