Lesmedium

autor: neznámy
Je v súlade so zákonom, že nám výbor Poz. spoločenstva nepredložil stanovy a zmluvu o založení , alebo aspoň nezverejnil na nejakej obecnej tabuli?

.

To sa takto praktizuje aj inde?, Jedná sa o nejaké direktívy ?

Pokladníčka prečítala stanovy, predseda zmluvu o založení v rýchlom tempe, bez akejkoľvek dikusie a pripomienok.To čo bolo prečítané na začiatku, na konci sme nevedeli čo čítali.

Vraj sme sa tam nezišli diskutovať, ale hlasovať. Buď súhlasíme, alebo nie.

Čo bola notárova povinnosť?

Prečo v zákone nie sú presné usmernenia .Odsúhlasenie stanov a zmluvy o založení, je dosť závažné rozhodnutie.

Splnomocnenia bez úradného overenia, k takémuto dôležitému aktu z môjho pohľadu nie je tiež správne.Môže to byť v mnohých prípadoch zneužité.

Niekedy stačí podiel jedného vlastníka k prehlasovaniu.j

. .

Napr.aj predkúpne právo: Vlastník podielu môže ponúknuťsvoj podiel.......Tak ako, , môže, alebo musí ho ponúknuť najskôr ostaným členom spoločenstva?

sekcia: Archívne fórum, 5.2 2014 22:55
autor: neznámy
Zakon plati od maja2013 to nieje vyhovorka ze ste nedostali stanovy,inac stanovy su opisany zakon takze kazdy podielnik mal dost casu si ho prestudovat.nevedomost zakona neospravedlnuje. spolocenstvo nieje socialny urad....cize na vasu otazku mozem odpovedat ze vsetko je vporiadku o zakone sa popisalo dost aj v mediach tak bol zverejneny
6.2 2014 6:56
autor: neznámy
Kazdy jeden clen musi dostat sancu vyjadrit sa k predkladanej zmluve a stanovam, navrhovať jej zmeny a doplnky.
Vybor by mal umoznit nahliadat do dokumentov spolocenstva.
Vybor sa riadi zakonom pri zvolavani valneho zhromazdenia, ak si myslite, ze pochybil podajte navrh na sud.
Co sa ostatnych veci tyka, zmluva a stanovy boli rychlo citane, nediskutovali ste o tom... najvyssim organom spolocenstva je valne zhromazdenie, mali ste si dat navrh na priebeh zasadnutia a hlasovat o tom, kazdy jeden clen moze podavat navrhy na zhromazdeni, to je pravo kazdeho vlastnika.
co sa tyka splnomocnenia nie je potrebne uradne overit, ak si vsak myslite ze podpisy nepochadzaju od opravnenych osob, obratte ssa na ostatnych vlastnikov, dozornu radu, mozte podat navrh na zacatie trestneho stihania organom cinnych v trestnom konani.
Co sa tyka hlasovania kazdy clen MUSI mat taky pomer hlasov akym pomerom vlastni podiely na vsetkych nehnutelnostiach spolocenstva.
Predkupne pravo, ano vlastnik podielu moze ponuknut svoj podiel na predaj cez vybor, ak si ale pozornejsie precitate dany paragraf, predkupne pravo sa nevztahuje len medzi vlastnikmi podielov, to znamena ze ho mozte bez ponuky predat len spoluvlastnikovi, tretej osobe az ked ste ho ponukli vsetkym spoluvlastnikom, ktori ale neprejavili zaujem. teda vramci spoluvlastnikov nemusi, tretej osobe ano musi.
6.2 2014 9:17
autor: neznámy
Moj nazor a moje skusenosti.
U nas sa valne zhromazdenie konalo v decembri, zvolanie prebehlo v zmysle zakona, pricom v pozvanke som dal vediet ze dokumenty si moze vyziadat na prestudovanie, ak ma pripomienky, doplnky, zmeny, este to zapracovat do nich ak to vybor odsuhlasi, resp. sa k tomu vyjadrit na zhromazdeni. kazdy jeden clen na to ma pravo. ja som na zmluve a stanovach robil 2 - 3 mesiace, su to dokumenty ktore nesluzia len vyboru, ale predovsetkym clenom spolocenstva.
Ja dokonca nie som v ziadnych organoch spolocenstva, som clen a zaujima ma dianie v spolocenstve. taktiez vlastnim jeden z najvacsich podielov, ale nepadlo by ma to zneuzit, skor tym mensim sa snazim radit a pomahat.
6.2 2014 9:25
autor: neznámy
(neprihlásený)6.2 2014 6:56
Predpokladam ze ste clenom spolocenstva o ktorej sa diskutuje, moj nazor je taky ze najvacsiu chybu urobili clenovia, ze si svoje prava neuplatnili, a mozem len dufat ze vybor konal najlepsie ako vedel a na viac sa nezmohol.
6.2 2014 9:34
autor: neznámy
BBI, tak by to malo byť. U nás na pripomienky nebol vytvorený priestor. Predkúpne právo- je to tak, ako ste napísali. Ja tomu rozumiem, ale v praxi to tak nie je, aspoň u nás..Aj družstvo vedome porušuje právo pri výkupe poľ. pôdy.

Každý nemá možnosť si prezerať Kapor portál.
Zákony by mali byť presne stanovené.Nemohlo by sa stať, ako čítam v tomto fóre, že výbor predá časť nehnuteľnosti na základe súhlasu väčšiny,že vedome porušuje zákon pri prenájme , že môže beztrestne používať IČO, ktoré mal dávno odovzdať,keď nebol s právnou subjektivitou, že nerozdeľuje zisk, čim možno porušuje daňové zákony.
V minulosti nebolo možné , zákon s tým nepočítal, aby boli dve spoločnosti v jednej.Ak áno, museli byť presne vymedzené pravidlá. Ak neboli, čo sa stalo , alebo stane?
Boli takéto uznesenia platné? Kto sa chce ťahať po súdoch a podávať trestné oznámenia?.


.
6.2 2014 9:48
autor: neznámy
Podľa zákona č. 97/2013 o pozemkových spoločenstvách sa doterajšie spoločenstvá považujú za spoločenstvá podľa nového zákona. Platí to aj v prípade ak boli založené v rozpore so zákonom?
6.2 2014 10:53
autor: neznámy
Aby ste nemysleli, že máte obrovské problémy, uvediem realitu: Poznám množstvo PS,ktoré sú bez právnej subjektivity a robia, voľby, majú stanovy, konajú ako keby mali právnu subjektivitu a pod. ... A čuduj sa svete, existuje PS s právnou subjektivitou, kde cca 20 rokov nebola valná hromada, nekonali sa voľby a všetko ide, napr. akože predseda si veselo predseduje, podpisuje daňové a iné doklady a nikto od neho asi nežiada preukázanie sa aktuálnym výpisom z PS. Ako je to možné? Dokonca ani banky.
Jednoducho: všade sedia politickí dosadení ľudia, nepripravení na výkon svojej funkcie a potom to tak vypadá vo všetkých oblastiach života na Slovensku. A doplním, aj keď podielnici o tom vedia, držia sa zásad: konaj ty, mne je rodina, ja nebudem nič robiť lebo mi vyhorí dom, chceš aby som nemal pokoja v dedine a pod... to je priam dedičná vlastnosť každého Slováka, dáš pokoj máš pokoj. Nikto si neuvedomuje, že raz sa mu to vráti všetko ako bumerang!!!
6.2 2014 11:14
autor: neznámy
(neprihlásený)6.2 2014 9:48
(neprihlásený)6.2 2014 10:53
Je to velmi tazke priznavam, domoct sa spravodlivosti a svojho prava, prava vlastnika. Ak sa aj porusuju zakony, alebo ak aj spolocenstva boli zalozene v rozpore so zakonom, treba si uvedomit jedno, vsetko to je len relativne neplatne, to znamena kym o poruseni zakona neupovedomite prislusne urady, organy cinne v trestnom konani, ak nepodade navrh na sud, plati ten stav ktori ste uviedli. kazdy si musi uvedomit ci mu stoji bojovat za svoje prava, alebo nie

lesanek
suhlasim s tebou, dalo by sa povedat vo vsetkom

6.2 2014 12:17