Lesmedium

Zmeny a doplnky v zmluve

autor: BBI
chcel by som vediet vas nazor

nase pozemkové spolocenstvo sa uz preregistrovalo podla zakona 97/2013, koncom marca chceme zvolat valne zhromatdenie, teraz neviem ci urobit zmeny v zmluve a stanovach, pretoze ak to prezident podpise novela bude zavazna. vyda nam to casovo, termin este nie je fixny, budu sa konat aj volby do organov spolocentva, takze navrh na zmenu v registri bude podany tak ci tak.

Myslim zmeny ako vypustit odovzdavanie zoznamu lesnemu uradu, oznamovanie ponuky predaja podielov a tak...

sekcia: Archívne fórum, 1.2 2014 19:15
autor: neznámy
Nechce sa mi veľmi prehrabávať zákon. Ale ak ste sa už preregistrovali,
tak nerozumiem, čo by ste ešte mali do 28.2.2014 stihnúť.
Skoro mi to vychádza tak, že zaslanie aktualizovaného zoznamu členov, čo bolo treba urobiť do 31.júla 2013 považuješ za preregistrovanie. Ale to si určite nemýliš. Však?
3.2 2014 17:09
autor: neznámy
Nase spolocenstvo v decembri menilo zmluvu a stanovy podla zakona 97/2013. avsak NRSR schvalila novelu, ktoru ked prezident podpise bude platit, teda zmluvu a stanovy treba menit a doplnit v rozsahu novely tohto zakona.
3.2 2014 19:09
autor: neznámy
No otázka na mieste.
Spoločenstvám so spoločným obrábaním pribudla napríklad povinnosť § 5 ods. 1 písm. c. o tom čo musí obsahovať spoločenská zmluva.
Ak ste už boli zaregistrovaní podľa doterajšej úpravy a zmluva vyzerala ako mala vyzerať, tak podľa mňa nemusíte hneď zajtra zmluvu v tomto zmysle dopĺňať. A to preto, lebo novela zákona neobsahuje ustanovenie, že znova treba prispôsobovať pomery novým podmienkam.
Čakal by som buď na výzvu lesného úradu, alebo na najbližšiu zmenu v spoločenstve, pre ktorú by bolo treba meniť údaje v registri. Nebudem predsa každý deň platiť poplatky za zmeny do registra.
Taký je môj osobný názor.
3.2 2014 20:18
autor: neznámy
toho roku sa u nas konaju aj volby takze poplatky sa zaplatia tak ci tak....
ja si ale myslim ak novela nadobudne pravoplatnost mala by byt zavazna pre vsetky spolocenstva.....
3.2 2014 20:59
autor: alaveso
Myslím si, že takto. Ak novelou odbudla povinnosť napr. predkladať každý rok zoznam na okresný úrad, pozemkový a lesný odbor, ale podľa novej schválenej zmluvy táto klauzula v zmluve ostane, tak táto povinnosť po novele nevyplynie ako povinnosť zo zákona, ale iba povinnosť pre výbor spoločenstva voči členom tento zoznam predložiť úradu na základe platnej zmluvy. V opačnom prípade, ak by niečo nové z novely ukladal zákon a toto by v zmluve po zmenách už nebolo, bola by to zase opačne povinnosť výboru dodržať úlohy zo zákona. Samozrejme na ďalších schôdzach je možné veci v zmluve upraviť, v súlade so zákonom, ale nie je možné zmluvou ubrať na povinnostiach spoločenstva, ktoré sú povinnosťami zo zákona.
3.2 2014 22:28
autor: neznámy
BBI, novela nie len, že by mala byť záväzná, ale aj je záväzná pre všetky spoločenstvá. Avšak, tam kde presne neuvádza, kedy čo, musí zapracovať zdravý rozum spoločenstiev a lesných úradov.
A v tomto prípade novela neuvádza napríklad pre termín na doplnenie spoločenskej zmluvy o zoznam parciel. Tak ak u vás a na lesnom úrade zapracuje zdravý rozum, tak doplnok k zmluve odsúhlasíte na zhromaždení, kde budete mať aj voľby.
4.2 2014 10:27
autor: neznámy
dakujem ze ste prispeli, ja chcem mat v spolocenstve poriadok, takze spravime zmeny a doplnky ako to uvadza novela zakona.....
4.2 2014 12:54
autor: neznámy
Novela zákona , ktorá ešte neexistuje, ale my sme ju našli , sa na svetlo sveta dostala podobne podvodom ako zmena LHP na PSoL .Ešte nie je podpísaná prezidentom , takže neplatí. Ale čo rieši samotná novela . Dve veci : netreba každoročne zaslať OLÚ ( teraz OÚ - katastrálny a lesný odbor) aktualizovaný zoznam členov a presun termínu z 28. februára na 30. júna . Nič viac , takže vážení nerobte paniku . Netreba žiadne opakujúce zhromaždenia , lebo novela tieto body automaticky ruší.
4.2 2014 18:49
autor: neznámy
Fero 1
panika sa nekona, zhromazdenie bude tak ci tak, ak novela nadobudne pravoplatnost prisposobime jej aj zmluvu a stanovy.
okrem toho novela riesi aj insie veci...
4.2 2014 19:50
autor: neznámy
Prosím V8s, o akej novele sa to tu hovori ? mozete mi dat jej cislo ?
19.2 2014 14:39
autor: neznámy
Táto novela má vrátiť aj to, že nebude možné pozemky predať tretej osobe.Retroaktivita asi do úvahy neprichádza,takže .....
Tí čo mali možnosť nakúpiť už nakúpili, a ešte stále nakupujú.
Tí čo chcú predať, nech rýchlo predajú.
Možno neprejde dlhá doba, a urbariáty budú minulosťou.
20.2 2014 13:56