Lesmedium

OLH po 28.2.2014

autor: Martin
Chcel by som vediet ako maju postupovat OLH po 28.2.2014, u spolocenstiev ktore neprejdu na pravnu subjektivitu. Mali by byt vymazane z registra obhospodarovatelov a co ma teda robit OLH v tomto pripade. Zda sa mi ze ako keby vsetci dufali ze sa nic nestane a vsetko pojde v starych kolajach. Nazory o tom kto jr povinny mat a kto nemat pravnu subjektivitu sa dost lísia .kedze vela OLH bude mat s tymto velku dilemu je vobec mozne dostat serioznu odpoved? prosim o odbornu a serioznu diskusiu. Vsetkym OLH vela uspechov v roku 2014
sekcia: Archívne fórum, 1.1 2014 21:00
autor: neznámy
V podstate sa ani nič nestane. Ak olh vykonával túto činnosť pre spoločenstvo bez právnej subjektivity v skutočnosti ju vykonával pre kaźdého jeho člena - vlastníka. Zmluvu mal uzavretú z vlastníkmi prostredníctvom ich splnomocneného zástupcu "predsedu" a táto trvá aj keď ich organizačná forma pozemkového spoločenstva bez právnej subjektivity sa zruší. Na druhej strane komunikácia olh s tak značným počtom vlastníkov je prevažne nereálna a preto je potrebné aby vlastníci určilii /splnomocnili/ osobu, ktorá ich bude zastupovať, či založili právny subjekt vykonávajúci obhospodarovanie ich lesa. Ak sa tak nestane olh sa skutočne dostane do problematickej situácie. Buď bude vyžadovať od vlastníkov plnenie zmluvy alebo od nej odstúpi. Potom by les bol bez olh, za čo by vlastníci mohli niesť zodpovednosť. V konečnom dôsledku tak vlastníci ani nemajú inú možnosť ako sa vzájomne na vhodnej forme obhospodarovania ich lesa dohodnúť.
2.1 2014 17:38
autor: neznámy
Tak to je koniec.Taketo splnomocnenia ziadny predseda obcianskeho zdruzenia nebude mat.Cinnost Olh v tychto zdruzeniach je potom riadny bordel a to nas v tom len tak necha nase ministerstvo a lesnicka komora?Je to na zvazenie pre nas ci zostat v tychto spolocenstvach alebo pockat na stanoviska ministerstva alebo SLK.Obcianske zdruzenia sa zda su zla volba.....
2.1 2014 20:29
autor: neznámy
v pripade ak ste spolocenstvo bez pravnej subjektivity a do konca februara nebudete mat pravnu subjetkivitu nebudete potrebovat OLH pretoze spolocenstvo zanikne, vymenuje sa likvidator v pripade ak malo spolocenstvo bez pravnej subjektivity pohladavky a zavazky a majetok, po ukonceni likvidacie lesny urad urci obhospodarovatela - uzivatela lesnych pozemkov, pravdepodobne statne lesy. vy ako vlastnici ich mozte obhospodarovat za podmienok urcenych v zakone 97/2013 len s pravnou subjektivitou, ak si chcete zakladat obcianske zdruzenia berte do uvahy ze vase prava a povinnosti upravuje zakon o pozemkovych spolocenstvach, zakon o lesoch atd.
3.1 2014 13:16
autor: neznámy
Od akej vymery musi byt pravna subjektivita ?Zakon 97/2013 upravuje nieco pre Obcianske zdruzenia?Podla mna musi mat pravnu subjektivitu kazdy nieje ziadna vinimka.je totak ?
3.1 2014 14:45
autor: neznámy
K tibimu
Po zrušení pozemkového spoločenstva sa žiadny likvidátor nevymenuje, nakoľko tento subjekt nie je spôsobilý na práva a povinnosti. Teda nemôže mať ani záväzky, či pohľadávky. Po zrušení nevstupuje do likvidácie. Rovnako nie je pravdou ani to, že štátny orgán následne určí obhospodarovateľa lesa. Nie je na to oprávnený. Orgán štátnej správy môže len rozhodnúť o tom, ktorý OLH zabezpečí odborné hospodárenie v lese, v prípade ak si túto povinnosť nesplní obhospodarovateľ lesa. Užívacie právo je súčasťou vlastníckeho práva z ústavy. V prípade ak ide o spoločnú nehnuteľnosť na nakladanie s ňou sa vzťahujú niektoré ustanovenia zákona 97/2013 aj v prípade, ak je obhospodarovaná iným subjektom ako pozemkovým spoločenstvom. Napríklad, že je nedeliteľná podľa OZ. Teoreticky nie je vylúčená ani možnosť obhospodarovania vlastníkmi bez akéjkoľvek formy organizovanosti. V prípade večšieho počtu vlastníkov je to však problematické a preto je v záujme vlastníkov aby sa rozhodli akú formu obhospodarovania svojich pozemkov si zvolia. Možnosti sú nasledovné: Založenie pozemkového spoločenstva podľa zákona 97/2013, niektorej z obchodných spoločností , družstva , občianského združenia. Vlastníci sa môžu tiež rozhodnúť, že les dajú do prenájmu. Forma pozemkového spoločenstva je šitá predovšetkým na prípady bývalych urbárskych a podobných spoločností.
.
3.1 2014 21:09
autor: neznámy
Pardon. "väčšieho"
3.1 2014 21:12
autor: neznámy
Ked to mozem zatial zhrnut tak pre OLH kov znamena kayza ina forma ako pravna problem v ich cinnosti a ten problem by bolo vhodne ak niekto vie definovat, lebo si myslim ye nasa praca spociva v odbornom poradenstve v starostlivosti o les vlastnikov - niesme obchodnici s drevom, policajti co maju striehnut nad drevnou hmotou a ani pravnici co maju radit vlastniko ako maju fungovat. Aby sme sa mohli plne venovat starostlivosti o les potrbujeme predsa nejake hranice v ktorych mame vykonavat svoju cinnost.
Ked nam tieto hranice mal vytvorit zakon 97/2013 a ako vidim u diskutujucich problem vo vsetkych inych formach zdruzovania aj ked ich ine zakony nevylucuju ,ako a co maju olh urobit aby sa vyhli v inych formach problemom, ked ich fungovanie je problematicke ale este stale nieje yname z diskusie v com moze mat OLH problem.
100 percent podpisov nebude mat v inej forme zdruzovania sa ziaden predseda, teda tí co do obcianských zdruzeni alebo SRO necstupia alebo svoj podiel neprenajmu mozu byt problemom. V Subjekte s pravnou subjektivitou je mensina ,ktora povedzme neprisla na valnu hromadu alebo nesplnomocnila predsefu viazana rozhodnutim vacsiny, kdez to u iných foriem to tak nieje. Nieje to teda aj pre tych co to myslia dobre aj s inou formou zdruzenia nestastna volba? OLH je potom uz v mlznskom kole medzi vlastnikmi povedzme zdruzenia a statnou spravou v dalsom mlyne s vlastnikmi, ktorí nemaju zaujem zdruzit sa - teda nedaju splnomocnenia predsedom v obcianskych zdruzeniach.
A co nestastnik OLH? Ako si s tým mame poradit ked vrchnost mlci?
4.1 2014 8:26
autor: neznámy
Jednoznacne pravna subjektivita . Vsetko ostatne je bordel.
Vsetci maju strach len s platenia dani a s nakladov na notara, a pravnikov a pritom im to zaplati jedna fura dreva .
Radsej nech vsetci prejdu na pravnu subjektivitu, tie naklady a neskor dane a ine veci patriace k tomu su vzdy mensie ako nekonecne riesenie sporov v roznych druhoch zdruzeni.
Ak aj vsetci cakaju na nejaku novelu tohoto zakona tak dufam ze bude este striktnejsie a v co najkradsom case vyzadovat od vlastnikov aby presli na pravnu subjektivitu a ziadne prechodne lehoty a výnimky nebude podporovat.
Hadam nebude OLH obehavat 300 vlastnikov chciet suhlas na spracovanie kalamity aby mohol dat povolenku na tazbu, alebo 300 suhlasov na nakup sadenic...
Dufam ze ministerstvo nepovoli a praveze sprisni tento zakon, inac by asi nahnevalo tych co si tu namahu dali a splnili podmienky noveho zakona.
Osobne si myslim ze OLh v subjektoch ,ktore nepreju na pravnu subjektivitu by mali skoncit a zodpovednost nad odbornou spravou lesov by mala niest statna sprava. Aspon uvidia ako je to pracovat s vlastnikmi a potom uvidia ako je to prijemne ked sa niekomu vyhrazaju odobratim licencie ci pokutami. Mozno az potom zistia ze OLH by mal mat imunitu a nie bytmedzi dvoma stranami stale v mlynoch
4.1 2014 19:11
autor: neznámy
Súhlasím s Hubertom. Niet čo čakať.Rýchlo prejsť na právnu subjektivitu.
Zákon pripravovali asi 5 rokov.Keby ho chceli novelizovať,alebo pozastaviť,už by to boli urobili.Vo februári bude prejednávaný zákon o ochrane prírody a tam majú starosti či sa budú vlci strieľať po celý rok,alebo len v určitom období.Uvidíme či tam niečo vsunú,aj o lesoch.Neverím.Bolo rozhodnuté.
6.1 2014 15:19
autor: neznámy
Dobrý den, chcem sa opytat co v pripade ak ma OLH podpisanu zmluvu s byvalym vyborom PS, ktore bolo bez prav. subjektivity a teraz sa preregistrovalo na PS s prav. subjektivitou. Plati stara zmluva alebo treba podpisat novu zmluvu s novym vyborom PS? Je vobec stara zmluva platna?
12.5 2014 11:20