Lesmedium

Vynatie pozemku.

autor: MICHAL
Poprosil by som o radu. Pred nedávnom ma oco poslal narezať do urbárskeho asi 7m dreva bol to čistý agát a pozemok bude patriť onedlho mne. Otec je vlastníkom pozemku na ktorom sme to rezali až tam došiel niekto z dediny že čo robíme? Odpovedal som že režeme na našom pozemku drevo a on nato že to udá. Moja prvá otázka je čo z toho môže byť? Druhá otázka je ako sa dá vyňať tento pozemok z urbariátu k tomu aby som s neho mohol spraviť ornú pôdu ktorá tam predtým bola alebo spraviť chatu pozemok má 8x230m a nemám záujem ani ho predať ani brať nejaké almužne z podielov skratka nechcem mať sni my nič. Moja posledná otázka je aký je postup pri vyňatí na aké úrady treba zájsť a aké poplatky sú stým spojené teda aký je presný postup. Ďakujem za odpoveď pomoc a rady z pozdravom Michal.
sekcia: Archívne fórum, 20.11 2013 12:27
autor: neznámy
Michal, urbár je niečo, čo dostali v minulosti do daru vlastníci s tým, že budú na tom hospodáriť spoločne podľa určitého podielu. Táto zásada sa ctí aj doteraz a je to upravené aj v zákone 97/2013. Inými slovami, čo si z urbáru odnesieš, tak to musíš urbariátu uhradiť. Inak by si ostatných členov urbariátu okradol. (Výnimka je v zákone o lesoch - lesné plody a ďalšie) .
Aj keď teda papierovo je otec vlastníkom na všetkých pozemkoch, ktoré sú dedičstvom toho, čo pôvodne dostali do daru všetci urbárnici, manipulovať môže iba s podielom na výsledku hospodárenia ale nie s pozemkom ako takým.
Urbariát hospodári so spoločnou nehnuteľnosťou, ktorá je nedeliteľná, napriek nedeliteľnosti je oddelenie možné a to upravuje § 8 ods. 2 . A keď si to pozrieš, tak asi zistíš, že tvoj dôvod na to nepostačuje.
Niekedy si ľudia mýlia svoj typ pozemkového spoločenstva s urbariátom, hoci nemusí ísť o pozemkové spoločenstvo, ktoré vzniklo na základe historického urbariátu, ale iba jednotliví vlastníci sa dali dokopy, kvôli spoločnému obhospodarovaniu. Mohli si povedať, že ide o urbár, aj keď to v skutočnosti nebol alebo nie je urbár. Ale asi vieš o čom hovoríš.
A nakoniec. Či je niekto vlastník, alebo nie. Existuje aj zákon o ochrane životného prostredia, ktorý dovoľuje píliť stromy iba do určitého obvodu.
Možno, že kvôli tomu, Vás chcel dotyčný udať. A mali by ste 2 hriechy. Jeden za krádež druhý za životné prostredie.

20.11 2013 13:27
autor: neznámy
čo ma zakon o ochrane životneho prostredia s hospodarenim v lese :D
ak je uvedeny pozemok lesny porast,platia v Ňom zakony tykajuce sa lesa.
plus ak je To urbar,zakony o pozemkovych spolocenstvach..
25.11 2013 21:57
autor: neznámy
Michal písal o urbárskom pozemku. Neuviedol, že išlo o lesný pozemok. Domnievam sa, že urbár môže hospodáriť na lesných ale aj nelesných pozemkoch. Aspoň u komposesorátov bolo niečo také možné. A ak teda nejde o lesný pozemok, tak je v merku orgánov životného prostredia.
26.11 2013 11:40