Lesmedium

Poznáte tú vetu ? " Si podnikateľ a ešte nie si poľovník? Prosím ťa rob niečo so sebou . "

autor: Fero 1
Presne v tomto duchu postupujú naši novodobí podnikatelia (dedinskí zbohatlíci) , ktorí by za bývalého režimu mali problém skončiť základnú školu . "Už mám všetko , tak chcem byť aj poľovníkom , veď by ma ľudia brali za druhoradého podnikateľa". Čo však takýto človek prinesie do poľovníctva ? V prvom rade sa začne oháňať peniazmi.Tie sú tým správnym kľúčom k otvoreniu všetkých dverí - do poľovníckého združenia , na lesný úrad do poľovníckej komory. Nechcem rozvádzať túto časť , ale chcem sa zamerať na to , keď už takýto človek je v samotnom PZ. Treba sa nám ročne skladať na chod združenia - dám z pomädzi vás poľovníkov najviac , ja na to mám; treba na prikrmovanie zveri - vagón repy , vagón pšenice , ja to dám ; treba vybaviť na okrese navýšenie kmeňových stavov , ja tam mám známosti , ja to hravo vybavím ; treba urobiť brigádu v združení , pošlem tam svojích ľudí. Výsledok - radosť takého človeka mať v združení, veď aj toho veľa nenastrieľa , veď nemá kedy ísť do revíru .

Čo to však pre nechápavých ľudí znamená . Navýšenie normovaných kmeňových stavov prináša navýšenie nájmu za revír, prikrmovanie sa mení na krmenie a to prináša zvýšenie kmeňových stavov zveri , a to hlavne jelenej.

V zime takto výdatne nakrmená zver , z kôp ktoré sú vysypané všade okolo lesných ciest , z dôvodu doplnenia vlákniny, nám potom na 100 % zožerie lesné kultúry a lúpe mladiny. Skoro na jar , keď sa podnikateľovi skončí poľovnícka sezóna , už zver neprikrmuje, tá v lese už dokončila skazu , potom vo veľkých stádach sa hladná pohybuje po záhradách dedín , po oziminách , kde necháva za sebou spúšť. V lete nastupujú hromžiaci poľnohospodári a od jesene sa kolotoč opakuje. To je to naše novodobé poľovníctvo. Pre mňa ako lesníka a aj poľovníka je veľmi smutné , že lesný úrad sa podieľa na takejto špinavej hre a je skorumpovaný od takýchto ľudí.

sekcia: Archívne fórum, 21.7 2013 16:40
autor: neznámy
No a od takýchto " poľovníkov" sa dá počuť aj to, že srnec je mláďa jeleňa.
22.7 2013 13:19
autor: neznámy
Fero máš pravdu. Poľovníkom v úvodzovkach akosi nedochádza, že aj poľovanie je iba vecou odťiaľ potiaľ.
24.7 2013 22:56